Ooppera: Reininkulta Suomen Kansallisoopperassa – "Kuin kaahaisi kesärenkailla jäällä"
Kulttuuri
Ooppera: Reininkulta Suomen Kansallisoopperassa – "Kuin kaahaisi kesärenkailla jäällä"
Reininkulta avaa Oopperan Ring-sarjan, ja sen johtaa Esa-Pekka Salonen. Osan muusikoista Salonen on tuntenut lapsuudesta asti.
2Kommenttia
Julkaistu 8.9.2019
Apu

Ooppera. Miten elefantti syödään? Lusikallinen kerrallaan.

Ohjaaja Anna Kelo käytti Richard Wagnerin kaikin tavoin massiivisesta Ring-sarjasta vanhaa vitsivertausta, ja kapellimestari Esa-­Pekka­ ­Salonen vertasi avausosa Reininkullan harjoitusta autoiluun kesärenkailla järven jäällä.

– Tällaisen produktion harjoittaminen on intensiivinen prosessi, jossa adrenaliinitaso pysyy korkealla. Ojaan ei saa silti kaahata, vaan kaiken on kuulostettava luonnolliselta ja helpolta. Kun Wagneria johtaa hyvin, kapellimestari tavallaan häivyttää itsensä kuvasta, Salonen kommentoi.

Salonen, 61, ei tosin varsinaisesti ole tapettiin häipyvää sorttia. Siitä, kun itsetietoinen nuori nero lähti Suomesta maailmalle, on jo vuosikymmeniä. Tutuksi ovat tulleet muun muassa Los Angeles ja Lontoo. Ensi vuonna Salonen aloittaa viiden vuoden pestin San Franciscon sinfoniaorkesterin johtajana.

Helsingissä Salonen on vain E-P, jopa vahtimestareille. Joihinkin oopperan muusikoista hän on tutustunut jo lapsena musiikkileireillä.

– On turha esittää mitään, jos on tunnettu yhdeksänvuotiaasta. Vuosirenkaita kertyy, mutta ihmisen hard core, perusminä, on silti siellä alla. Se on tavallaan vapauttavaa.

30.8. ensi-iltansa saanut Reininkulta on loppuunvarattu, ­peruutuspaikkoja voi tiedustella.

2 kommenttia