Bensanhakumatkat itärajan taakse ovat taas alkaneet – Onko Venäjälle turvallista matkustaa? Ulkoministeriö ei suosittele, turvallisuus heikentynyt
Energia
Bensanhakumatkat itärajan taakse ovat taas alkaneet – Onko Venäjälle turvallista matkustaa? Ulkoministeriö ei suosittele, turvallisuus heikentynyt
Venäjällä on viime aikoina säädetty lakeja, joiden mukaan ulkomaalaisia voi pidättää ja tuomita sakko- tai vankeusrangaistuksiin, jos he kritisoivat Venäjän asevoimia tai puhuvat suoraan sodasta.

Ulkoministeriön mukaan suomalainen päättää itse matkakohteensa, mutta Venäjälle matkustamista ei suositella.

– Olemme antaneet Venäjää koskevan matkustustiedotteen, jonka mukaan kaikkea matkustamista Venäjälle kehotetaan tällä hetkellä välttämään, ulkoministeriön itäosaston apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikoski sanoo.

Tiedotteessa ei eritellä Venäjän alueita. Kyseessä on suositus, jonka taustalla on ennen kaikkea sotatila Ukrainassa.

– Venäjä on sotaa käyvä maa, minkä takia turvallisuustilanne on heikentynyt. Suositukseemme vaikuttaa myös se, että Venäjällä on häiriöitä maksuliikenteessä eivätkä Suomessa myönnetyt luottokortit siellä toimi.

Venäjällä on viime aikoina säädetty lakeja, joiden mukaan ulkomaalaisia voi pidättää ja tuomita sakko- tai vankeusrangaistuksiin, jos he kritisoivat Venäjän asevoimia tai puhuvat suoraan sodasta. Häiriöitä on myös matkustamisessa.

– Venäjän lentoliikenteen huollossa voi olla ongelmia, mikä on lisännyt selvästi riskitasoa, Kivikoski huomauttaa.

Bensahamstereiden toimintaan ei puututa

Bensanhakumatkoihin Kivikoski ei halua ottaa kantaa.

– Suositus on ministeriön näkemys asiasta. Suomi on vapaa maa, kukin kansalainen voi päättää, mitä tekee. Rajat ovat auki, ja käsittääkseni viisumeita myönnetään edelleen. Toisaalta emme näitä suosituksia huviksemme rustaile.

Suomalaisten määrää Venäjällä on vähentänyt muun muassa yritysten vetäytyminen. Kivikosken mukaan ministeriöllä on tiedossa jonkin verran suomalaisia, jotka ovat Venäjällä perhesyistä.

Suomen kaikki edustustot toimivat Venäjällä edelleen normaalisti.

– Jos Suomen kansalainen joutuu pulaan, annamme hänelle konsuliapua. Meillä on suurlähetystö Moskovassa, pääkonsulaatti Pietarissa ja lisäksi toimipisteet Murmanskissa ja Petroskoissa. Niiden toiminnassa ei ole muutoksia.

Venäjä poisti juuri koronarajoituksena. Tällä hetkellä Venäjälle pääsee voimassa olevalla viisumilla ja negatiivisella koronatestituloksella.

3 kommenttia