Coca-Cola sen teki: onnistui tekemään tuotteestaan henkilökohtaisen. Kokis vaihtoi pullon kyljistä logonsa ihmisten nimiin. Suomessa pullojen kyljessä oli 150 suosituinta nimeä, sekä nimityksiä, kuten rakas, ukki, sisko. Paitsi että Coca-Colan myynti kasvoi, ihmiset myös ottivat loputtomasti kuvia itsestään limupullojen kanssa.
Vastaavasti massiivisessa Fanta-selfie-kampanjassa on huulet, silmälasit tai viikset fantatölkin kyljessä. Kuvan ottamalla voi voittaa järjestelmäkameran. Uusien eurojen lanseerauksen yhteydessä taas on selfie-kisa, #mynew10, jossa pitää ottaa kuva eurosetelin kanssa.
Mitä suurempi ilmiö, sitä varmemmin yritykset haluavat kaupallistaa sen. Ja selfiet ovat valtava ilmiö. Selfiet ja netin kuvat otetaan hyvistä hetkistä: matkoista, kuohuviinilasillisesta tai juuri leivotuista pullista. Yritykset haluavat olla se juuri leivottu pulla, jonka kuvan jaamme. Usein se on vain kiusallista.
Verkosta on helppo löytää ”näin käytät selfietä markkinoinnissasi” -neuvoja. Ihmisten omakuvat halutaan brändin tueksi. Kaverien suositukset kun ovat tunnetusti parasta markkinointia, jota voi olla.
Ongelma on, että kaikki haluavat tehdä samaan aikaan samaa. Snickers-suklaapatukalla on #Hungerselfie, kirkolla #tiekirkkoselfie ja Syöpäsäätiöllä tupakanvastainen #withoutsyöpäkääryle-kisa nuorille.
Pari vuotta sitten tehtiin FB-kisoja ja -kampanjoita, sitten flashmobeja ja nyt selfie-kisoja. Kuluttajien iholle ja kuvaan ei ole helppo päästä. Tarvitaan rahaa eli valtava kampanja. Tai sitten tuotteen pitää todella puhutella kuluttajaa, olla tälle tärkeä. Fantan selfie-kuvia löytyy Instagramista kansainvälisesti lähes 600 000, mutta vaikkapa #Evokeenergy -juomakampanja löytää Instagramista 24 julkaisua. Tiekirkko-selfie yltää 187 julkaisuun.
Selfie-kisat mittaavat faniutta. Jos tuotteella tai brändillä ei ole todellisia faneja, kisa menee väkisinkin mönkään. Ihmiset myös näkevät liian kosiskelevien mainoskampanjoiden läpi. Myös uutuudenviehätys on katoamassa. Brändi-selfiet on nähty, seuraavaksi pitää olla kekseliäs – Fanta ja Coca-Cola sentään uhrasivat omat etikettinsä. ”Ota kuva hashtagilla #rakastanhammastahnaa” ei enää riitä.