Mondo

Onko lähilomien buumia näkyvissä? Moni puhuu staycation-lomista, mutta tehdäänkö niitä?

Onko lähilomien buumia näkyvissä? Moni puhuu staycation-lomista, mutta tehdäänkö niitä?
Staycation on mainio trendi, jos se on oikeasti vaihtoehto kaukolomalle, pohtii Mondon vastuullisen matkailun kolumnisti Heidi Kalmari.
Julkaistu: 8.1.2020

Lähilomailusta on puhuttu paljon viime aikoina. Trendikäs staycation eli loma omassa kotikaupungissa on trendi, jota on hehkutettu niin mediassa kuin matkailualan markkinoinnissa. Hypetystä riittää, mutta onko matkailutavoissa oikeasti tapahtumassa muutos?

Matkailu kotimaassa on tilastojenkin mukaan aidosti kasvanut – mutta toisaalta niin on ulkomaanmatkailukin. Totuudellisinta on siis todeta, että matkailu ylipäätään lisääntyy Suomessa jatkuvasti, niin suomalaisten oma reissaaminen kuin tänne saapuvien ulkomaalaisten tuoma turismi.

Esimerkiksi Visiittori.fi:n tilasto lokakuulta 2019 kertoo, että suomalaisten yöpymisissä kotimaan majoituspaikoissa oli kasvua kuusi prosenttia. Ulkomaalaisten yöpymiset täällä kasvoivat samaan aikaan 12 prosenttia. Yleisesti ottaen viime vuonna suomalaisten majoituspaikkojen yöpyjistä 87,7 prosenttia oli ulkomaalaisia.

Kaikki kotimaanmatkailun nousu ei synny lähilomailusta, koska suuri osa kasvusta tulee työmatkoista. Mutta staycation-trendi näkyy konkreettisesti joissakin hotelleissa.

Esimerkiksi Sokos Hotelleilta kerrotaan, että viikonlopuille myyvät yhä paremmin ohjelmapaketit, joissa yöpymiseen yhdistetään illallinen, teatterikäynti tai hemmottelua. Sviittejä, huonesaunoja ja erikoishuoneita kysytään yhä enemmän.

Helsingin keskustan luksushotelli St. George tarjoaa staycation-paketteja, joissa huoneen lisukkeeksi tulee esimerkiksi kylpyläelämys hierontoineen. Hotelli Mathildedalissa, Teijon kansallispuiston kupeessa, käy paikan pitäjän mukaan yhä enemmän pariskuntia ja kaveriporukoita minilomilla ympäri vuoden.

Vastuullisen matkailun kannalta staycation on tietysti mitä kannatettavin juttu: mennään julkisilla liikennevälineillä lähellä olevaan energiatehokkaaseen hotelliin, kasvisruokaillalliselle ja nauttimaan sielunravinnoksi taide-elämyksiä. Hiilidioksidipäästöissä kokonaisuus voi mennä iloisesti jopa pakkasen puolelle, mahtavaa! Ekologisesti arvokkaaksi staycation nousee kuitenkin vasta kun se oikeasti korvaa toisen, ympäristöä kuormittavamman reissun. Jos käy lähilomilla ja silti usein lentäen kaukomatkoilla, on hiilijalanjälki sama – tai suurempi.

Hotellien kohdalla staycation-buumissa on toki aidosti kyse siitä, että ne haluavat vastata vastuullisuuden vaateisiin. Samaan aikaan majoittujia kuitenkin tulee yhä enemmän lentäen ulkomailta, uusia hotelleja nousee ja vanhoja uudistetaan. Hotelliaamiaisilla käy paljon väkeä siksikin, että ulkona syöminen kasvaa.

Staycation on siis yhtä lailla kulutus- kuin matkailutrendi: elämykset ja palvelut ovat yhä suositumpia. Niillä saatetaan korvata tavaran ostamista mutta ei vielä usein muiden matkojen tekemistä. Jos näin olisi, olisi hotellien asiakkaista yhä suurempi osa suomalaisia – ja ulkomaalaiset jäisivät useammin lähilomille kotimaihinsa.

Viime kesältä mieleeni jäi eräs somepostaus. Kirjoittaja kertoi aloittaneensa juuri loman, ja tilanne oli tuttu: työrupeama oli puristanut tyypistä kaikki mehut ja jonnekin oli pakko päästä nollaamaan ja heti. Hän löysi halvat lennot ja paukkasi yksin Etelä-Eurooppaan, aikomuksenaan perillä vain nukkua.

Jos reissun päätavoite on purkaa stressiä ja helpottaa arjessa jaksamista, löytyisi siihen ekologisempiakin vaihtoehtoja. Lomasuunnittelua voisi muutenkin uudistaa: Entä jos pitkän ja kalliin kaukoreissun korvaisikin useilla minilomilla lähelle? Arjessa olisi ilon aiheita pitkin vuotta, hermot ja luonto kiittäisivät.

Taloudellisestikin siinä voisi olla järkeä. Jos yksi Thaimaan-matka maksaa kahdelta hengeltä helposti 3000 euroa, saisi sillä rahalla Helsingissä noin kymmenen miniloman yöpymiset kahdelle. Kumpi olisi mielekkäämpi vaihtoehto?

Toimittaja Heidi Kalmari pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

Kommentoi »