
Tyypillinen omaishoitaja on yli 65-vuotias nainen, joka hoitaa muistisairasta puolisoaan. Omaishoitajista jopa 70 prosenttia on naisia, selviää Naisjärjestöt Yhteistyössä Nytkis ry:n ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunta Tanen huhtikuussa julkaistusta raportista.
– Yhteiskunnassa on edelleen asenteita, joissa hoivaajan roolia pidetään naiselle sopivampana kuin miehelle. Kirjallisuudessa puhutaan myös hoivaajan stigmasta: mahdollisesti tämä voi saada omaishoidon kuulostamaan asialta, joka ei ole miehille niin houkuttelevaa, sanoo selvityksen tekijä, suunnittelija Heidi Ahola THL:n Tasa-arvotiedon keskuksesta.
Omaishoitajalla tarkoitetaan omaista tai muuta hoidettavalle läheistä henkilöä, joka on tehnyt kunnan kanssa omaishoitosopimuksen.
Vastuu vanhusten hoivasta siirtynyt entistä vahvemmin omaisille
Laitoshoidon vähentäminen ja omaishoidon lisääminen on johtanut siihen, että vastuu esimerkiksi vanhusten hoivasta on siirtynyt entistä vahvemmin heidän perheilleen.
Omaishoito on raskasta ja sitovaa. 80 prosenttia omaishoitajista hoitaa läheistään lähes ympärivuorokautisesti sitovasti.
THL:n mukaan kunnat saavat valtiolta vuosittain 95 miljoonaa euroa omais- ja perhehoidon kehittämiseen.
– Omaishoidon tuki sisältää esimerkiksi omaishoitajalle maksettavan rahallisen tuen ja lomapäivät. Näihin ei ole kansallisia kriteerejä, vaan asia sovitaan kunnallisessa päätöksenteossa tai alueilla.
Lisäksi Ahola nostaa esille ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamisen haasteen.
– Ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen voi ajaa naisia pois työelämästä.
Sopimusomaishoitajina toimi Suomessa vuonna 2019 hieman yli 48 700 henkilöä. Vuonna 2017 omaishoitajia sen sijaan oli STM:n mukaan 46 132.
Eurooppalainen teemapäivä
Euroopan omaishoitajien päivää vietetään 6. lokakuuta. Teemapäivän järjestää Euroopan omaishoidon toimijoiden verkosto Eurocarers, jonka jäseniin kuuluu suomalainen Omaishoitajaliitto.
Päivitetty 6.10. – Ilmestynyt 20.4.2021