Apu

Oliko SS-mies Lauri Törni natsi? Uutuuskirja selvittelee sotasankarin saloja

Oliko SS-mies Lauri Törni natsi? Uutuuskirja selvittelee sotasankarin saloja
Lauri Törni ja legendan varjo. Sotasankari oli myös SS-mies, vaikka palveli joukoissa vain lyhyen ajan.
Julkaistu: 26.10.2018

Myyttinen nimi Lauri Törni nousee André Swanströmin kirjassa Hakaristin Ritarit (Atena) esille useammassa yhteydessä. Törnin sotasaavutukset ovat kiistattomia, mutta hänen liittymisensä SS-joukkoihin on jäänyt lähes täydelliseksi mysteeriksi. Lauri Törni oli SS-vapaaehtoisten joukoissa vain kesä–heinäkuun 1941.

– Lauri Törni oli monimutkainen persoona. Sotilaana hän ansaitsee laakerinsa. Hän on mies, josta ei pysty sanomaan yksinkertaista totuutta, Swanström sanoo.

Swanström korostaa, ettei hän ole kirjassaan tekemässä Törnistä ”natsimpaa kuin mitä tämä oli”. Kukaan ei ole pystynyt osoittamaan, miten sitoutunut Törni oli SS-ideologiaan.

Palvelussopimuksessa kysyttiin poliittista kantaa, mutta Törni oli jättänyt tämän kohdan tyhjäksi.

– Minulla ei ole henkilökohtaista missiota romuttaa Törnin sankarikuvaa. Kirjassani yritän vain nähdä, millainen mies hän oli. Törniä kohtaan on esitetty yksi ilmianto ja joitakin todisteita, mutta kaikki ovat vain epäilyjä. En tiedä, tulemmeko koskaan saamaan vastauksia kysymyksiin, Swanström myöntää.

Kolmen maan sotasankari

Törni oli Mannerheim-ristin ritari, joka saavutti kapteenin arvon kolmen eri maan armeijassa: Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Törni sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden vuonna 1955, ja hän muutti sen myötä nimensä Larry Thorneksi.

Thorne palveli Vietnamissa lokakuussa 1965, kun hänen helikopterinsa törmäsi vuoren seinään ja tuhoutui. Thornen kohtalo oli pitkään epäselvä, mutta vihdoin vuonna 2003 hänen jäännöksensä tunnistettiin.

Lähteenä käytetty Wikipediaa.

1 kommentti