Apu

Oletko nähnyt tämän upean kuvan Pirkko Mannolasta ja Cary Grantista? Nyt Pirkko kertoo sen tarina


Pirkko Mannolaa pyydettiin poseeraamaan Hollywood-legenda Cary Grantin rinnalla.
Kuvat Markku Veijalainen

Pirkko Mannolalla on tapaaminen Waldbühnen pääportilla. Hän ei muista, millainen sää oli 58 vuotta sitten, mutta tänään Berliinissä on 30 astetta ja pilvetön taivas. Konserttipaikkaa isännöivän yhtiön edustaja Jessica Paul tulee avaamaan Pirkolle portit ja johdattaa hänet Olympiapuiston lehtipuiden välistä kohti mahtavaa katsomoa.

Pirkkoa jännittää selvästi. Muistikuvat festivaalien tapahtumista ovat vuosikymmenien aikana haalistuneet. Hän on vasta vuosien jälkeen oivaltanut, millaisessa tilanteessa hän oli Berliinissä vain kaksi vuotta sen jälkeen, kun hänet oli kruunattu Miss Suomeksi.

Lehtipuiden muodostama näköeste poistuu, ja jyrkästi alaspäin viettävään rinteeseen rakennettu amfiteatteri aukeaa Pirkon silmien edessä.

– Wau! Tämä ei ole totta! Pirkko huokaisee.

– Uskomatonta. Olenko minä tosiaan esiintynyt tuolla?

Vastaus on kyllä. T. J. Särkän lisäksi Berliinissä oli myös SF:n mainospäällikkö Olavi Linnus, ja hän oli onnistunut järjestämään Pirkon esiintymään tähän pääjuhlaan.

Pirkko ei muista, miten asia hoidettiin, mutta kun Olavi Linnus oli kysynyt, sopiiko Pirkolle heittää keikka festivaalien pääjuhlassa, Pirkko oli sen enempää miettimättä vastannut myöntävästi.

Laskeuduttuaan yli 150 askelmaa alas näyttämötasolle Pirkolle selviää paikan valtava koko, ja muistikuvat nousevat pintaan.

– Tuolla oli varmaan esiintyjien sisäänkäynti. Muistan, että olimme jossakin tässä odottamassa vuoroamme. Sitten Olavi Linnus tarttui minua käsipuolesta ja ohjasi tähän portaille, Pirkko kertoo.

Hän vetää Göran Stubbin viereensä.

Cary Grant seisoi tässä, ja Olavi Linnus järjesti paikalle kuvaajan. Näin syntyi kuva, jossa minä ja Cary Grant olemme yhdessä. Grant ei kyllä ymmärtänyt yhtään, kuka hänen vierellään oli ja miksi, mutta mainosmies Linnus sai siitä hienon pr-kuvan, Pirkko nauraa.

Kuva Pirkko Mannolan kotialbumi

Sitten Pirkko kävelee suuren näyttämön läpi lavan eteen ja silmäilee tyhjää katsomoa. Aikanaan se oli täynnä ihmisiä. Pirkon selän takana oli suuri tanssiorkesteri, joka aloitti Paul Ankan säveltämän kappaleen intron. Pirkko alkoi laulaa: ”I’m so young and you’re so old, this my darling, I’ve been told...”

Pirkko laulaa muutaman sävelen, ja paikan akustiikka toimii hienosti myös ilman orkesteria. Tuo esitys Waldbühnen yleisön edessä 58 vuotta sitten oli Pirkon ensimmäinen esiintyminen ulkomailla. Lisäksi yleisö oli suurin, jonka edessä Pirkko on koskaan koko uransa aikana esiintynyt.

Lue koko juttu Avusta 30/2018.

Julkaistu: 23.7.2018