Oi, Suomi!
Matkailu
Oi, Suomi!
YK:n tuoreen onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Mutta mitkä ovat maamme parhaat kohteet ja salaiset löydöt? Tässä Mondon ja Mondon ystävien vinkit kotimaanlomalle.
Julkaistu 15.3.2018
Mondo

1. Kotimuseot

"Suomi on museoiden maa. Maakunnissa ja pikkukaupungeissa törmää mitä kiehtovimpiin näyttelyihin. Erityisen paljon pidän kotimuseoista. Koti paljastaa ihmisestä paljon sellaista, mitä kirjoissa ja kuvissa ei kerrota. Menneiden aikojen kodeista saa myös paljon vinkkejä omaan kotiin ja työhön, kun pääsee tutustumaan aikakauden tyylisuuntauksiin läheltä. Pääkaupunkiseudullakin on monta inspiroivaa museota, kuten Hvitträsk, Alvar Aallon Riihitien talo ja Työväenasuntomuseo."

LAURA VÄINÖLÄ, VUODEN NUORI MUOTOILIJA

2. Tammerkoski, Tampere

"Suomen hienointa kulttuurimaisemaa on mahdoton valita, mutta jos on pakko, niin sanotaan Tammerkosken teollisuusmaisema Tampereella. Se on yksi Suomen kansallismaisemista. Hyvä paikka ihailla Tammerkoskea on Finlaysonin ja Tampellan pohjoispuolella oleva kävelysilta. Erityisen hieno näkymä on talvisessa kosken sumussa. Satakunnan sillalta pohjoiseen taas avautuu tiivis, punatiilitehtaiden koski- ja teollisuusmaisema, joka oli aikoinaan 20 markan setelissäkin."

MIKKO HÄRÖ, MUSEOVIRASTO

3. Smakbyn, Ahvenanmaa

"Micke Björklund on tehnyt loistavaa työtä ahvenanmaalaisten raaka-aineiden jatkojalostamiseksi ja koonnut yhteen lähialueiden laadukkaat tuotteet ja tuottajat. Tämä ravintolan, puodin ja tislaamon yhdistelmä on ehdottomasti gastronomisen matkan arvoinen."

JYRKI SUKULA, KOKKI

4. Bengtskärin majakka, Turun saaristo

"Saaristomeri on täynnä kuin huolimattomasti sinne tänne ripoteltuja lyijynharmaita luotoja. Niiden seassa siintää Pohjoismaiden korkein majakka – Bengtskär, jota sanotaan kaikkien majakoiden äidiksi, isoäidiksi ja kummitädiksi. Yövy tunnelmallisessa majakanvartijan huoneessa tai tee päiväretki Kasnäsin kylpylästä."

MARINELLA HIMARI, KAUKOKAIPUU-MATKABLOGIN PITÄJÄ

5. Tertin kartano, Mikkeli

"Suosittelen tätä aina ja kaikille,jotka kysyvät minulta vinkkiä ruokamatkakohteeksi. Harvassa paikassa on niin moni asia kohdallaan kuin tässä kauniisti kunnostetussa historiallisessa kokonaisuudessa, jonka kesäpöydässä lounastaminen on perheemme jokavuotinen perinne. Kartanon ruuat valmistetaan itse kasvatetuista tai läheltä pyydetyistä raaka-aineista ja laitetaan esille kauniisti. Pidän erityisesti runsaasta kalapöydästä (savumuikut!), palvatusta possusta, leivistä ja jälkiruokapöydän kukkais-sokerikakusta. Kartanolla on myös oma herkkutuotesarja."

SATU KOIVISTO, MAKU-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJA

6. Petosafari itärajalla

"Monikaan ei tiedä, että Suomi on maailman parhaimpia paikkoja bongata Euroopan kolme suurta petoa: karhu, susi ja ahma. On ihan oma kokemuksensa nähdä pedot tarkkailukojusta luonnollisessa ympäristössä. Silloin tulee pohtineeksi näiden älykkäiden eläinten sielunmaisemaa, ja kesäyön korpimetsässäkin on oma taikansa. Safareita järjestävät esimerkiksi Erä-Eero Pohjois-Karjalassa sekä Articmedia ja Boreal Wildlife Centre Kainuussa. Suosisin eettisesti toimivaa yrittäjää."

KIMMO OHTONEN, LUONTOKUVAAJA JA -TOIMITTAJA

7. Petäjäveden vanha kirkko

"Suunnittelen kotimaan matkareitit sen mukaan, missä on näkemisen väärti kirkko. Petäjäveden vanha pyhättö tekee vaikutuksen myös sellaiseen, joka väittää, ettei ole kiinnostunut kirkoista. 1760-luvulla tehty komea hirsirakennus edustaa niin hienosti kansanomaista puurakentamista, että se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon."

KARI-OTSO NEVALUOMA, AVOTAKAN PÄÄTOIMITTAJA

8. Pallas, Lappi

"Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on uskomattomat maisemat, varsinkin Pallakselta Hettaan päin. Laskettelun sijaan siellä kannattaa harrastaa tunturihiihtoa vanhaan Suomi-filmin tyyliin. Funkkishotelli Pallas on elämys ja Suomessa harvinaisuus. Tuntemattomampi majapaikka on sympaattinen hotelli Jeris, jossa on edelleen nimikkohuone Juha Miedolle. Huoneen sänky on tietenkin ekstrapitkä."

HEIDI KALMARI, KOTIVINKIN TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ JA INNOKAS LAPIN-KÄVIJÄ

9. Sauna Koli-maisemilla

"Kolin kansallispuisto on innoittanut niin Jean Sibeliusta kuin Eero Järnefeltin ja Pekka Halosen kaltaisia kuvataiteilijoita. Jo jonkin aikaa Kolin kauneinta näkymää on voinut ihastella myös sauna-kylpylästä kalliohuipun Sokos-hotellissa. Tee kävelyretki puistossa ja mene pieneen kylpylään ennen iltahämärää. Nauti kuohujuomaa, rentoudu saunojen ja altaiden sylissä katsellen Kolia. Unohtumaton elämys myös ulkomaisille vieraille!"

PEKKA HILTUNEN, MONDON TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ

10. Sunkki eli suolainen munkki

"Loviisaan matkaavan ei kannata poistua kaupungista hörppäämättä kahvia omaperäisesti sisustetussa Tuhannen tuskan kahvilassa. Paikan erikoisuus on sunkki eli suolainen munkki. Halkaistun munkin sisällä on tuoreita kasviksia ja kananmuna. Kahvilan taustalla on mielenkiintoinen selviytymistaistelu: omistajapariskunnalle jäi miljoonavelat 1990-luvun lamassa. Hiljalleen he onnistuivat rakentamaan vanhasta puutalosta itselleen kodin ja aloittamaan alusta perustamalla takapihalle pienen kahvilan."

JENNI HÄYRINEN, LIEMESSÄ-RUOKABLOGIN PITÄJÄ

11. Meri-Rastila, Helsinki

"Hälvennä skeptisyyttä ja pelkojasi dallaamalla läpi Helsingin Mogadishu Avenuen eli Meri-Rastilan tien. Perille Rastilaan pääsee metrolla. Päätä rundis somalikahvilaan Itäkeskuksessa ja keskustele Afrikan sarven pakolaisten kanssa suomalaisuudesta."

RIKU RANTALA, TOIMITTAJA

12. Pariisin Ville, Porvoo

"Aina kun ystäväni pohtivat, lähtisikö sitä minilomalle Tallinnaan tai Tukholmaan, ehdotan heille yötä Porvoossa.Pariisin Ville on yksinkertaisesti ihana hotelli: pieni, tunnelmallinen ja kaunis. Porvoosta löytyy myös käsittämättömän hyviä ruokapaikkoja. Viimeksi vaikutuksen teki ravintola Meat District."

MINTTU POUTANEN, MONDON TOIMITUSSIHTEERI

13. Meekon laakso, Käsivarren erämaa

"Siinä erämaamaisema, joka jokaisen suomalaisen vaeltajan tulisi nähdä kerran elämässä. Näkymä Saivaaralta alas Meekon laaksoon on mahtava. Poroenon latvavedet virtaavat kohti itää, ja Meekon ja Annjalonjin pahdat putoavat jyrkkinä. Haltin retkeilyreitti kulkee laakson kautta. Jos kaipaa jotain vielä villimpää, suosittelen reitittömiä erämaita, kuten Pomokairaa, Tsarmitunturia tai Vätsäriä."

JOUNI LAAKSONEN, VAELLUKSEEN ERIKOISTUNUT TOIMITTAJA JA TIETOKIRJAILIJA

14. Saamelainen kulttuuri

"Suomessa on kohteita ja elämyksiä, joista ulkomaiset matkailijat tietävät enemmän kuin suomalaiset. Juuri nyt ulkomaan vieraita kiinnostaa kovasti saamelaisten kulttuuri. Meiltä kysellään usein, miten saamelaiset elävät ja voisiko porotilalla vierailla. Inarin museo- ja luontokeskus Siidaa sekä Sajos-saamelaiskulttuurikeskusta voisi lämpimästi suositella kotimaanmatkailijoillekin. Musiikkifestivaali Ijahis Idja on myös hieno tapa tutustua alkuperäiskansoihin."

EVA KIVIRANTA, VISIT FINLAND

15. Degersand, Ahvenanmaa

"Aivan sama sataako vai paistaako - meri on aina yhtä kiehtova. Ahvenanmaan länsiosassa Eckerön kylän reunalla sijaitseva Degersandin ranta on yksi Suomen kauneimmista merentuijottelupaikoista. Siellä hiekka on pehmeää, tuuli kova ja suolainen, taivaanranta kaukana. Viereisellä leirintäalueella kävijä pääsee puusaunan lempeisiin löylyihin ja ruokapöytään, minkä jälkeen jaksaa taas tuijotella pitkälle Ahvenanmerelle."

MERI VALKAMA, TOIMITTAJA

16. Mänttä

"Mänttä on ihme suomalaiseksi pikkupaikaksi. Siellä on nykytaidemuseo, jonka näyttelyt ovat kansainvälistä tasoa, ja hieno kokoelma Suomen kulta-ajan vanhaa taidetta. Sekä vielä kesäisin yksi maan kiinnostavimmista taidefestivaaleista."

PEKKA HILTUNEN, MONDON TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ

17. Elisaari

"Yllättävän harva on kuullut tästä Helsingin kaupungin omistamasta ulkoilualueesta Inkoon saaristossa. Kaupungin sivuillakin on paikasta vain maininta. Elisaari on yksinkertaisesti kaunis. Sieltä löytyy Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen tammimetsä, vastaavan näkemiseksi pitäisi lähteä rajojen ulkopuolelle. Perille pääsee omalla veneellä tai Ramsjösundetin rannasta soutuveneillä, jotka ovat ulkoilijoiden käytössä. Kesäkahvila, tilausravintola, luontopolku ja saarella laiduntavia lampaita. Kaikki tämä tunnin ajomatkan päässä Helsingistä."

ANTTI HUTTUNEN, RETKIPAIKKA-BLOGIN PERUSTAJA JA METSIEN KÄTKEMÄ -TV-SARJAN TEKIJÄ

18. Öljysäiliö 468, Helsinki

"Valotaiteilija Tapio Roseniuksen maisemateos on yhä pieni salaisuus Helsingin Kruunuvuorenrannassa. Osaksi siitä syystä, että se on auki yleisölle vain rajattuina aikoina. Entiseen öljysäiliöön on puhkaistu 2012 led-valoin valaistua aukkoa. Valot syttyvät ja sammuvat aaltoillen, ja ne on ohjelmoitu seuraamaan säätä ja sen muutoksia. Säiliön sisälle astuu kuin karuselliin, jossa valot ja värit tanssivat keskenään."

KATJA PANTZAR, HELSINKI BY LIGHT –OPASKIRJAN TEKIJÄ 

Kommentoi »