Apu

Nyt tarvitaan juhannuksen korpilampea


Yrjö Rautio: "Kun kiertää rantasaunan seitsemän kertaa myötä- ja vastapäivään ja Raimo Sailas tulee vastaan, on hallituksen itsensäkin aika jäädä eläkkeelle."

Bruttokansantuote supistuu, kuluttajien ostovoima heikkenee, ja työttömyys lisääntyy. Muuten Suomen kansantaloudella menee oikein hyvin, Suomen Pankki sanoo tuoreessa suhdannekatsauksessaan.

Mustikat, hillat ja muut metsämarjat kukkivat etuajassa. Sadosta tulee hyvä, elleivät halla, raesateet ja myrskyt sitä pilaa. Polttoturvetta on jo nyt saatu nostetuksi enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Olisi niitä muitakin myönteisiä merkkejä, kun vain muistaisi.

Lohdullista SP:n katsauksessa on myös se, että jos tänään meneekin huonosti, menee nyt ainakin paremmin kuin huomenna.

Myös muut talouden ennustajat ovat kilvan synkentäneet ennusteitaan Suomen Pankin vanavedessä. Miten tässä näin kävi? Pahimmanhan piti olla jo ohi. Eurokriisin piti hellittää, viennin ruveta vetämään ja työllisyyden parantua.

Hallituksen tavoitteista näyttää pitävän ainoastaan Suomen luottoluokituksen säilyminen kolmessa A:ssa. Velkaa saamme siten yhä muita halvemmalla. Iloitkaamme siitä. Siitähän voisimme kehittää uuden bisneksen, kun muu ei vedä.

Otetaan niin paljon velkaa kuin ikinä saamme ja lainataan rahat edelleen muille kolme kertaa korkeammalla korolla.

Perinteisin menoin

Synkät ennusteet pelästyttivät hallituksen niin perin pohjin, että pääministeri Jyrki Katainen päästää vihdoin myös opposition kantamaan vastuuta maan pelastamisesta.

Katainen lupasi kutsua opposition lisäksi myös työmarkkinajärjestöt keskustelemaan Suomen talouden tilannekuvasta. Hän sanoi kyllä löytävänsä ajan ja paikan tälle 2000-luvun Korpilammelle.

Itse asiassa aika ja paikka ovat jo tiedossa, mutta pientä kiirettä se pitää. Aika on juhannus ja paikka kyllin tilava kesämökki jonkin korpilammen rannalla.

Surut muuttuvat iloiksi ja velat saataviksi viimeistään aamupuolella juhannusyötä, kunhan hallitus, oppositio, työmarkkinaosapuolet ja epälukuinen määrä mökkinaapureita viettävät keskikesän suurta juhlaa perinteisin suomalaisin menoin, ruoin, juomin ja saunoin.

Perinnetaikoja

Häveliäisyys ja ennakkoluulot karisevat juhannuksena.

Koskaan tiedä, kuka päätyy kenenkin kumppaniksi – hallitus opposition, työnantajat työntekijöiden, kaikki toistensa. Ja jos tästä kanssakäymisestä jotain hedelmällistä syntyy, ei kukaan piittaa, kenen lapsi se lopulta on.

Juhannus on myös taikojen aikaa.

Ellei yhteistä talouden tilannekuvaa muuten löydy, sitä kannattaa katsoa keskiyöllä Kankkulan kaivosta, johon euron pelastamiseen ja talouden elvyttämiseen tähän mennessä käytetyt rahat ovat uponneet – sinne kirveen ja hohtimien viereen.

Kun kiertää rantasaunan seitsemän kertaa myötä- ja vastapäivään ja Raimo Sailas tulee vastaan, on hallituksen itsensäkin aika jäädä eläkkeelle.

Kun heittää Martti Hetemäen saunan yli ja tulee klaava, taloustilanne pahenee nopeasti entisestään; jos taas kruuna, talous kääntyy nopeaan nousuun, ja olemme säikähtäneet suotta.

Kun hallitus kieriskelee juhannusyönä alasti itsesyytöksissä, paikalle voi tulla oppositio, joka heittää koko roskan keskelle ruispeltoa.

*****

Heittolaukauksia

1 Vuodet vierivät, sukupolvet vaihtuvat, yksi on ja pysyy: Vasemmistoliiton stalinistiongelma.

2 Nyt Vasemmisto­liitto yrittää kitkeä turhimman yrtin tarhastaan, Jyrki Yrttiahon.

3 Vasemmiston kovimpia kriitikoita ovat nyt ja aina stalinistit, jotka ovat itse olleet aina väärässä kaikessa.

4 Vuodet vierivät, sukupolvet vaihtuvat, yksi on ja pysyy: hiihdon doping­ongelma.

5 Dopingista tietävät vähiten ne hiihtäjät, jotka ovat sitä eniten käyttäneet.

6 Valheiden määrässä ei olisi ikinä päästy nykyisiin mittoihin ilman kasvuhormonia.

Julkaistu: 19.6.2013