Nyt meidän on pakko tehdä jotain!
Puheenaiheet
Nyt meidän on pakko tehdä jotain!
Mitä voimme tehdä tälle väkivallan kulttuurille? Nuorta elämää valuu hukkaan. Pian emme uskalla liikkua ulkona. Eihän näin voi jatkua?
Julkaistu 26.5.2012
Apu

Heräsin kahdeksalta ja vilkaisin puhelinta. STT:ltä oli tullut yöllä kolme uutista. Kello 3:04 "Poliisi: Hyvinkään keskustassa on ammuskeltu ja ihmisiä on haavoittunut. Ampuja on vapaalla jalalla, ja ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa." Kello 4:35 "Poliisi: Hyvinkään ammuskelussa on kuollut yksi ihminen. Kahdeksan on haavoittunut, heistä kaksi vakavasti. Ampuja on edelleen vapaalla jalalla." Kello 7:27  "Poliisi: Hyvinkään ampumisesssa kuollut on 18-vuotias paikkakuntalainen  nainen. Kahdeksasta haavoittuneesta yksi on poliisi. Ampujaa etsitään yhä."

Lähetin vuorossa olevalle toimituspäällikkö Tuomas Marjamäelle tekstarin: "Pitäisikö Hyvinkäälle lähettää toimittaja ja kuvaaja? Aika hurjalta kuulostaa." Puhelin soi ja sovimme, että Tuomas alkaa tavoitella toimituksen väkeä. Pian kuvaajamme Timo Pyykkö ja reportterimme Hannu Koskela olivat matkalla ampumapaikalle. Minun osuuteni oli tällä erää hoidettu.

Siivouksen lomassa olen pitkin päivää lukenut uutisia Hyvinkään tapahtumista. Ampuja on 18-vuotias, samoin ensimmäinen uhri. Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä mitään ampujan motiiveista, mutta hänen kohteekseen joutuneiden nuorten omaisten tuskan voin kuvitella. Omat lapseni ovat samaa ikäluokkaa, juuri koulusta päässeitä ja aikuisuuttaan aloittelevia.

Monessa kodissa surraan ja pelätään. Hyrian ammattioppilaitoksen kevätjuhlissa itketään ensi viikolla riemun sijaan. Hyvinkään Tahkon pesäpallojoukkueella kestää pitkään toipua järkytyksestä. Kuvottaa ajatellakin sitä surun määrää, mitä ampuja kylvi ympärilleen. Hänen täytyy olla hyvin sairas kyetäkseen tällaiseen.

Kuinka paljon näitä ampumisia ja muita järjettömiä väkivallan tekoja täytyy tulla ennen kuin asioihin oikeasti puututaan? Koska mielenterveysasiat laitetaan kuntoon? Milloin perheiden pahoinvointiin puututaan todella?

Kommentoikaa! Nostatetaan yhdessä vaikka kansanliike. Näin tämä ei voi jatkua.

Kommentoi »