Apu

Nuori Leijona Kaapo Kakko: "Vielä äsken katselin näitä pelejä televisiosta"

Nuori Leijona Kaapo Kakko: "Vielä äsken katselin näitä pelejä televisiosta"
TPS:n Kaapo Kakko jätti Pikkuleijonien MM-kisat väliin, koska tarjolla oli näyttöpaikka isojen Leijonien ykköskentässä. 18-vuotiaasta hyökkääjästä povataan ensimmäistä suomalaista NHL-ykkösvarausta, ja häneen kohdistuu huomiota ja odotuksia myös perjantaina alkavissa MM-kisoissa.
Julkaistu: 7.5.2019

Kun Leijonat nousee tänä iltana Slovakiaan suuntaavaan koneeseen, MM-kisaryhmä koostuu lähes täysin Euroopassa pelaavista nimistä. Yksi joukkueen ja koko Suomi-kiekon mielenkiintoisimmista yksilöistä on vasta 18-vuotias Kaapo Kakko, jonka perässä on moni NHL-seura.

TPS:n hyökkääjä varataan asiantuntija-arvioiden mukaan hyvin todennäköisesti kesän varaustilaisuudessa joko numerolla 1 tai 2. Jos ensin mainittu vaihtoehto toteutuu, se on ensimmäinen kerta suomalaispelaajan kohdalla.

– Valehtelisin jos väittäisin, ettei jatkuva puhe aiheesta ja NHL-seurojen kiinnostus vaikuta mitenkään. Nyt keskityn kuitenkin vain maajoukkueeseen ja MM-kisoihin. Kun on saanut peliaikaa kärkikentissä, ei viitsi ainakaan jalkoihin jäädä, vaikka tilaa ja aikaa on paljon vähemmän kuin liigassa, junioripeleistä puhumattakaan. Vielä ihan äsken katselin Leijonien pelejä kotona televisiosta, Kakko muistuttaa.

Pelaajaprofiili: pelintekijä ja ratkaisija

Kiekkopiireissä ja etenkin Turussa Kaapo Kakosta on kohistu pitkään, mutta suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi tammikuussa iskemällä Nuorten Leijonien voitto-osuman 20-vuotiaiden MM-finaalissa Kanadassa. Kylmäverinen ratkaisu USA:n verkkoon sinetöi historiallisen voiton: Suomi ei ollut koskaan aiemmin ottanut maailmanmestaruutta Pohjois-Amerikan pienissä kaukaloissa pelatuissa kisoissa.

Kakosta tekee poikkeuksellisen moni asia, mutta etenkin harvinaisen kypsä pelikäsitys ja -äly. Sekä laita- että keskushyökkääjänä pelanneelta isokokoiselta pojalta (187 cm/86 kg) on todella vaikeaa saada kiekkoa pois. Hän kykenee lähes aina oikeisiin, peliä edistäviin ratkaisuihin ja luomaan tekopaikkoja sekä itselleen että ketjukavereilleen.

Liigatasolla Kakko pystyi päättyneellä kaudella tekemään lähes illasta toiseen hämmästyttäviä temppuja kiekon kanssa ahtaissakin raoissa puolustaja tai kaksi kimpussaan. Pudotuspeleissä hän teki viidessä ottelussa neljä maalia.

Kikkakolmosia lyhyellä mailalla

Ilman lahjoja ei nousta huipulle, mutta ei liioin ilman niiden täysipainoisen hyödyntämisen mahdollistavaa työntekoa. Läpimurto aikuisten tasolle alkoi rakentua toissakaudella, kun A-nuorissa pisteitä tehtaillut pitkä poika ryhtyi rakentamaan raameja uralleen ylimääräisellä fysiikkaharjoittelulla.

Yhä mieluusti Turun lähiön Mälikkälän ulkokentällä pyörivä Kakko on muutenkin esimerkki Suomi-kiekon ja juniorivalmennuksen ajattelun muutoksesta. Häntä ei ole kahlittu valmiiseen muottiin, ja pelaajalle on C-ikäisestä lähtien ollut tarjolla myös yksilöllistä valmennusta.

Kakko pelasi aiemmin myös jalkapalloa ja salibandya.

– Jalkapallo pysyi mukana 12–13-vuotiaaksi asti, mutta salibandya pelasin lähinnä pihahöntsytasolla. Se oli ja on kivaa, kun pääsee kunnolla kikkailemaan.

Salibandyn perua on hyökkääjän pituuteen nähden harvinaisen lyhyt maila, jota Kakko ei ole suostunut vaihtamaan pidempään vipuvarteen edes Saku Koivun kehotuksesta.

Nyrkkisääntö on, että maila ulottuu pelaajaa noin leukaan, kun jalassa on luistimet. Kakon maila yltää nippa nappa rintaan.

– On tästä väännetty useampi vuosi ja olen suostunut muutamaan lisäsenttiin, mutta näin on hyvä.

Kaksi poikaa valokeilassa

NHL-varaustilaisuus järjestetään tänä vuonna Vancouverissa 21.–22. kesäkuuta. Ensimmäiset vuorot arvottiin New Jersey Devilsille, New York Rangersille sekä Chicago Blackhawksille.

Devilsistä saapui Kakkoa tarkkailemaan Leijonien Ruotsi-otteluun Helsinkiin peräti seitsemän henkilön delegaatio.

Pahin kilpailija eli todennäköisin ykkösvaraus on amerikkalainen taitosentteri Jack Hughes, jonka otteita ja huimaa pistesaldoa 18-vuotiaiden MM-kisoissa Kakko myöntää tarkkailleensa. Hughes oli ratkaisuroolissa silloinkin, kun USA murjoi Suomen puolivälierässä 6–0. Joukkue otti lopulta pronssia ja Hughes voitti pistepörssin mättämällä seitsemässä ottelussa 20 pistettä (9+11).

Jack Hughes nähdään myös USA:n aikuisten MM-joukkueessa Slovakiassa, ja hänestä tulee 17-vuotiaana historian nuorin amerikkalainen MM-kisa­pelaaja.

Pohjoisamerikkalainen kiekkomedia on jo ehtinyt hehkuttaa superlupausten kohtaamisella Suomen ja USA:n alkusarjaottelussa 13. toukokuuta.

– Enemmän ulkopuoliset sitä vertailua ylläpitävät, minä keskityn omaan tekemiseen. Mutta kyllä kaveri aika vakuuttava oli Ruotsissakin, Kakko kommentoi.

"En viihdy keskipisteenä"

Vielä toistaiseksi isovanhempiensa talon toisessa päädyssä Turussa asustava Kakko antaa näyttöjä mieluummin kentällä kuin mikrofoniin tai nauhuriin, mutta julkisuuden kanssa on ollut opittava toimimaan.

– Joo, en tosiaan viihdy julkisuudessa tai keskipisteessä. Kun on vapaata, tykkään olla itsekseni kotona tai touhuta kavereiden kanssa ihan muita kuin jääkiekkoon liittyviä juttuja.

Kaukalon ulkopuolella on muitakin haasteita. Kaapo Kakolla todettiin viitisen vuotta sitten keliakia ja ykköstyypin eli lapsuusiän diabetes.

Kumpikaan ei hoidettuna ole vaarallinen tauti, mutta etenkin kasvavan huippu-urheilijan täytyy kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon ja verensokerin tarkkailuun.

– Olen ihan sujut tilanteen kanssa. Aluksi tuntui hankalalta totutella uuteen ruokavalioon ja aina joutua varmistamaan, että ruoka on gluteenitonta. Syön kuitenkin keliakian ansiosta terveellisemmin: leivonnaisia ja muita herkkuja ei mene niin paljon kuin ennen. Diabeteksen takia täytyy pitää huoli säännöllisestä ruokarytmistä, välipaloista ja pistoksista, Kakko kertaa.

Leijonat liikkeelle haastajina

Toisin kuin esimerkiksi Ruotsin tai Venäjän joukkueissa, valtaosa suomalaisista NHL-hyökkääjistä jatkaa pudotuspeleissä, sulattelee raskasta kautta, on sopimuksettomassa tilassa tai parantelee vammojaan.

Myös Kanada ja USA ovat saaneet MM-riveihinsä kovan luokan NHL-tähtiä. Suomi on ennakkoveikkailuissa haastajan asemassa, mutta se voi osoittautua myös vahvuudeksi. Ennakkoon suurin kysymysmerkki on samalla kaavalla tuttu eli joukkueen tietty tasapaksuus ja mahdollinen ratkaisijoiden puute.

Leijonien päävalmentajaksi palannut Jukka Jalonen on perinteisesti antanut leiritysviikkojen näytöille ja kurinalaisella kahden suunnan pelaamiselle suuren painoarvon. Niin nytkin, mutta läpi harjoitusturnausten tasapainoisesti esiintyneen Kaapo Kakon pelaajaprofiililla operoivia hyökkääjiä ei ole suomalaisissa liikaa. Häneen tiivistyy paljon huippukiekon tulevaisuudesta jo nyt.

Jääkiekon MM-kisat Kosicessa ja Bratislavassa 10.–26.5. Avausottelu Suomi–Kanada pe 10.5.

Kaapo Kakko

Syntynyt: 13.2.2001 Turussa, jossa yhä asuu.

Pelipaikka: Oikea laitahyökkääjä, pystyy pelaamaan myös keskellä.

Seura: TPS.

Saavutuksia: Nuorten MM-kultaa 2019 ja 18-vuotiaiden MM-kultaa 2018. Liigakaudella 2018–19 TPS:n paras maalintekijä (tehot 22+16=38).

Perhesuhteet: Isä, äiti ja pikkuveli.

Muuta: Yksi kuumimmista nimistä kesäkuun NHL-varaustilaisuudessa

Kommentoi »