Apu

Sunnuntainoita Henna: ”Keskiajalla noita-sana oli stigma, jonka saanut nainen pahimmillaan tapettiin – minulle se on voimauttava nimi, jota kannan ylpeänä”

Sunnuntainoita Henna: ”Keskiajalla noita-sana oli stigma, jonka saanut nainen pahimmillaan tapettiin – minulle se on voimauttava nimi, jota kannan ylpeänä”
Sunnuntainoita-nimellä sisältöä tuottava Henna Kuvaja käyttää tarot-kortteja lisätäkseen itsetuntemustaan, mutta ei pidä itseään erityisen henkisenä ihmisenä. Hänelle tärkeintä on jäsentää omia ajatuksiaan ja yrittää ymmärtää, miten elämää eletään.
Julkaistu: 16.4.2022

Tarot-kortit elävät nyt uutta kulta-aikaansa, sillä suomalaiset kustantamot julkaisevat joka vuosi erilaisia tarot-kirjoja ja yhdysvaltalainen pelikorttiyritys U.S. Games kertoi hiljattain tarot-korttien myynnin olevan räjähdysmäisessä nousussa.

Sunnuntainoita -nimellä taroteista kirjoittava Henna Kuvajan mukaan kortit, astrologia, kristallit ja muu ”hihhulitouhu” ovat osittain suosittuja siksi, että ne ovat someajalle sopivan visuaalisia.

– Henkisyydestä on tullut saavutettavampaa, siitä puhutaan enemmän ja tietoa on helposti saatavilla. Nykyajan uushenkisyys on myös instagram-esteettistä, siitä on tosi helppo kiinnostua sen kautta. Esimerkiksi horoskoopeista löytää samastuttavia meemejä, joita on hauska jakaa kavereiden kanssa.

Muuhun Instagram-henkisyyteen Kuvaja ei tunne vetoa, eikä hän edes koe olevansa erityisen hengellinen ihminen.

– Instagram-kelpoinen henkinen ihminen aloittaa aamun meditoimalla, kirjoittamalla aamusivuja ja joogaamalla. Itse olen kaukana siitä, olen monella tapaa keskeneräinen ja epätäydellinen. Nostelen tarot-kortteja ja toisinaan joogaan. En oikeastaan tiedä, mitä henkisenä ihmisenä oleminen edes tarkoittaa.

– En tarjoa ennustamista, eikä tarot-korteilla ole mielestäni tarkoitus ennustaa mitään, Henna Kuvaja sanoo.

Historia juontaa 1400-luvun Italiaan

Taroteista Henna tietää paljonkin. Hän on tehnyt nettisivuilleen omat modernit tulkintansa jokaisesta tarot-pakan 78 kortista. Kun Henna osti ensimmäisen tarot-pakkansa vuonna 2019, korttien kauneus puhutteli, mutta opaskirjojen tekstit eivät.

– Ensimmäiset kirjoitukset tarot-korttien merkityksistä on tehty ikuisuuksia sitten ja korttien selitystekstit alkuperäisessä Rider-Waite-pakan kirjassa olivat todella sukupuolittuneita. Minulla meni totaalisesti hermo, koska osa teksteistä oli niin naisvihamielisiä. Halusin heittää sen kirjan roskiin.

Henna ei tuntenut vetoa myöskään suomalaisiin tarot-sivustoihin, sillä ne tuntuivat tunkkaisilta. Syntyi ajatus raikkaasta ja modernista tarot-sivustosta. Teksteissään ja tekemissään tulkinnoissa Henna pyrkii välttämään pitämästä itsestäänselvyytenä tulkittavan sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista. Jos korteissa vaikkapa näkyy romantiikkaa, hän puhuu mieluummin henkilöstä tai kumppanista, eikä automaattisesti vastakkaisen sukupuolen edustajasta.

Tarot-korttien historia juontaa tiettävästi 1400-luvun Italiaan. Korttien kuvasto ja käyttötarkoitus on vaihdellut vuosisadasta ja käyttäjästä riippuen. Symboliikkaan on ammennettu välillä kirkkotaiteen kuvastoa, myös Danten runouden vaikutus näkyy niissä. Kortteja käytettiin aluksi ensisijaisesti pelikortteina. Esoteriaan ne alettiin yhdistää vasta 1700-luvulla.

Kaikkein laajimmalle levinnyt tarot-pakka lännessä on 1900-luvun alun Rider-Waite-pakka, joissa on muun muassa kelttiläistä symboliikkaa. Tarot-kortteja on käytetty pitkään myös ennustamiseen, mutta esimerkiksi kristilliset mystikot sekä psykologi Carl Gustav Jung pitävät tarot-korttien tarkoitusta toimia itsetutkiskelun välineinä. Henna Kuvaja jakaa näkemyksen.

– En tarjoa ennustamista, eikä tarot-korteilla ole mielestäni tarkoitus ennustaa mitään. Aihe jakaa mielipiteitä ja herättää keskustelua. Olen saanut myös närkästyneitä ja loukkaantuneita vastauksia, kun olen kertonut kantani.

– Pakka on kuin kaveri, jonka kanssa voi jutella, Henna kertoo.

Itsetuntemuksen apuväline

Itse hän käyttää taroteja omien ajatustensa reflektointiin, uusien näkökulmien hakemiseen ja itsetuntemuksensa lisäämisen apuvälineenä. Hennalle on aina ollut suuri mysteeri, miten elämää eletään.

– Pakka on kuin kaveri, jonka kanssa voi jutella. Jos mietin jotain elämäntilannetta, voin ottaa kortit esiin ja tutkailla, mitä ajatuksia ne herättävät. Voin saada uusia näkökulmia tai saada vahvistusta suunnalle, joka tuntuu itsestäni oikealta.

– Minulla on tarot-päiväkirja, johon kirjoitan ylös ajatuksia, joita kulloinkin korteista nousee. Se on vähän kuin ohjattua päiväkirjan kirjoittamista, tarotit nostavat erilaisia teemoja pohdittavaksi.

Henna Kuvajan oma tie tarot-korttien pariin on ollut suhteellisen lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi. Ensin hän katsoi YouTubesta erilaisia tarot-tulkintoja, teki taustatyötä ja mietti hartaasti, mikä ensimmäinen korttipakka olisi.

– Kun hankin oman pakan, tarotista tuli iso osa elämääni nopeasti. Aloin perehtyä kortteihin hyvin syvällisesti ja päätin käydä kortit läpi yksi kerrallaan, järjestyksessä. Tein muistiinpanoja, kuuntelin podcasteja, katsoin videoita ja ahmin kirjoja. Päätin perustaa aiheelle nettisivut ja käydä läpi yhden kortin viikossa. Ihmisiä alkoi kiinnostaa ja tuli tunne, että tähän haluan panostaa.

– Ei minulla ole edelleenkään reaalimaailman ystäviä, jotka olisivat kiinnostuneita taroteista, Henna sanoo.

Hurahtaminen on jo ennestään tuttua

Intensiivinen hurahtaminen erilaisiin aiheisiin on Hennalle tuttua. Muutama vuosi sitten hän innostui minimalismista ja alkoi tehdä aiheesta somesisältöä. Sitten tuli veganismi-vaihe, jolloin Hennaa haastateltiin paikallislehtiin kasvissyönnistä.

– Minulla lähtee jutut helposti lapasesta, alan paasata jostain asiasta niin paljon, että ihmiset löytävät luokseni ja lopulta toimittajat alkavat soitella. Jos nimeäni googlaa, löytää lehtijuttuja aika monesta eri aiheesta, Henna nauraa.

Hennalle on luontevaa jakaa matkaansa somessa, sillä hän vietti lapsuutensa pienellä paikkakunnalla, jossa samanhenkisiä ihmisiä oli hankalaa löytää. Henna on kotoisin Kajaanista ja asui kouluikäisestä eteenpäin Kajaanin lähettyvillä Vuolijoella, jossa asuu alle 3 000 ihmistä. Nykyään Henna asuu Oulussa, jonne hän muutti opiskelemaan ja jäi töihin. Vaikka Henna on sunnuntaisin noita, arkisin hän työskentelee markkinointitoimistossa graafisena suunnittelijana.

Tarot-innostus lähti tarpeesta löytää samastumispintaa ja samanhenkisiä ihmisiä. Henna alkoi tehdä persoonallisuustestejä parikymppisenä. Sitten löytyi astrologia, erityisherkkyys ja muita lokeroita, jotka tuntuivat omilta, ja jotka oli mahdollista jakaa myös muiden ihmisten kanssa.

– Ei minulla ole edelleenkään reaalimaailman ystäviä, jotka olisivat kiinnostuneita taroteista. Voin tietysti puhua taroteista myös koulussa tai töissä tapaamieni ystävien kanssa, mutta ei se tunnu samalta. Tiedän, etteivät he ole pohjimmiltaan niistä yhtä kiinnostuneista kuin minä.

– Jaan somesisältöä myös siksi, että joku kaltaiseni outolintu jossain tietäisi, ettei hän ole yksin.

Nyt Hennalla on tekeillä taroteista kirja, joka julkaistaan vuonna 2023. Hän on tehnyt myös henkilökohtaisia tulkintoja ja keskittyy nyt opettamiseen. Henna korostaa, että hän ei ole terapeutti.

– Tarjoan tulkintoja viihteenä. Toki se on plussaa, jos ihminen tulee nähdyksi, kuulluksi, saa uusia näkökulmia, tukea ja vahvistusta. En kuitenkaan ole terapeutti, enkä anna minkäänlaisia neuvoja. Mielenterveysongelmissa kannattaa kääntyä sen alan ammattilaisten puoleen.

Joskus Henna tunnistaa itselläänkin hetkiä, jolloin korteista ei ole apua. Hänen mielestään korttien pariin kannattaa kääntyä vain silloin, kun oma mieli on rauhallinen. Ahdistuneena ja masentuneena korteilta ei kannata alkaa kärttää haluamaansa vastausta.

– Saan joskus viestejä, että apua, nostin tällaisen kortin ja nyt minulle käy huonosti! Vastaan aina, että ei hätää, kortit eivät määrää elämääsi, sinä teet itse omat päätöksesi. Tietysti aina voi miettiä, miksi yksittäisestä kortista nousi niin suuri pakokauhu. Kortit ovat vain väline omien ajatusten ja uskomusten tutkimiseen.

– Valitsin noita-sanan nimeeni tarkoituksella. Se antaa minulle laajuutta, jonka myötä voin siirtyä puhumaan jostain toisesta sen alle sopivasta aiheesta, jos tarotit lakkaavat kiinnostamasta, Henna kertoo.

Seksuaalisuus, ADHD ja muutkin palaset loksahtivat kohdalleen

Sunnuntainoituus on tuonut Hennalle uusia seuraajia ja hän tuonut somessaan esiin muitakin asioita kuin tarotit. Hän on jakanut Instagramissa olevansa biseksuaali ja puhunut avoimesti myös tuoreesta ADHD-diagnoosistaan.

– ADHD:n myötä kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Ne samat asiat, joille olin etsinyt selityksiä astrologisten planeettojen sijainnista ja erityisherkkyydestä löytyivät myös ADHD-diagnoosista.

Oikeastaan Henna käyttää someaan samalla tavalla kuin tarot-kortteja: oppiakseen tuntemaan itseään ja jakaakseen matkaa samanhenkisten ihmisten kanssa.

Eniten Henna pelkää sitä, että hänen kiinnostukselleen käy samalla tavalla kuin aiemmille kiinnostuksille: hän kyllästyy, sulkee somet ja siirtyy toiseen aiheeseen.

– Valitsin noita-sanan nimeeni tarkoituksella. Se antaa minulle laajuutta, jonka myötä voin siirtyä puhumaan jostain toisesta sen alle sopivasta aiheesta, jos tarotit lakkaavat kiinnostamasta. Keskiajalla noita-sana oli ulkopuolelta annettu stigma, jonka saatuaan nainen pahimmillaan tapettiin. Nykyään sen voi ottaa itselleen käyttöön itse. Minulle se on voimauttava nimi, jota kannan ylpeänä.

Henna Kuvaja

  • Syntynyt: 2.10.1993 Joensuussa
  • Asuu: Oulussa
  • Ammatti: graafinen suunnittelija, AD
  • Harrastaa: tarot-kortteja, astrologiaa, viherkasveja.

Kommentoi »