Nicole Kidman: rakastan lapsiani varauksettomasti tilanteessa kuin tilanteessa
Puheenaiheet
Nicole Kidman: rakastan lapsiani varauksettomasti tilanteessa kuin tilanteessa
Jahkailun aika on ohi. Viisikymmentä vuotta täyttävälle Nicole Kidmanille koti ja perhe ovat ykkössijalla. Ura tulee hyvänä kakkosena.
Julkaistu 8.6.2017
Apu

Viileä valkokankaan kaunotar. Sellainen mielikuva Nicole Kidmanista jäi reilut kymmenen vuotta sitten, kun tapasin hänet ensimmäisen kerran. Vuosien varrella Hollywood-tähden lämmin puoli on tullut esiin. Haastatteluissa hän kertoo avoimesti iloistaan ja vaikeuksistaan. Työillanistujaisissa, joissa hän viihtyy yleensä tunnin tai kaksi, hän kysyy kaikkien kuulumiset, juttelee mukavia ja poseeraa kuvissa. – Olen herkkä, ehkä siksi haluan olla inhimillinen ja ystävällinen muita kohtaan. Elämä luistaa paremmin, mitä enemmän siinä on rakkautta ja hyväntahtoisuutta. Hymyilen mahdollisimman usein ohikulkijoille, koska siitä tulee hyvä mieli, Kidman sanoo.

Days Of Thunder – ukkosta radalla (1990)  yhdisti  Kidmanin ja Tom Cruisen. 

Kidman ihailee miestään 

Viime kesänä Kidman kuvasi uutta televisiosarjaansa Top of the Lake: China Girliä Sydneyssä. Siinä hän eläytyy vanhemmaksi naiseksi, harmaatukkaiseksi Juliaksi. Se antaa tuta, miltä hän näyttää parinkymmenen vuoden päästä. Rekvisiitta – peruukki ja maskeeratut uurteet – saivat hänet käyttäytymään ujommin ja hymyilemään kainommin kuin yleensä. Eläkeikään on kuitenkin vielä rutkasti aikaa, mutta tässä kuussa hän rikkoo viidenkympin rajapyykin. – Tunnen oloni hieman vanhemmaksi; väsähdän nopeammin ja paikkoja kolottaa enemmän kuin ennen. Toisaalta olen henkisesti ja älyllisesti kypsempi ja enemmän sinut itseni kanssa kuin nuorena, ystävällinen Kidman miettii.  Hän jatkaa samaan hengenvetoon, että henkinen kasvu on jatkuva prosessi. – Aiemmin olin jahkailija. Nykyään tiedän aika hyvin ainakin sen, mitä en halua. Mutta minulla on vielä paljon opittavaa omien etujeni puolustamisessa ja siinä, että en anna periksi liian helposti. Kidman kuvaa aviomiestään, muusikko Keith Urbania, 49, peruskalliokseen. Hänen kanssaan Kidman uskaltaa olla avoin, peilata tunteitaan ja paljastaa heikkoutensa. – Parisuhde on auttanut minua löytämään itseni. Keskustelen aiheesta kuin aiheesta mieheni kanssa. Jos olen hakoteillä, hän muistuttaa minua siitä, kuka olen. Hän jaksaa kertoa minulle kerta toisensa jälkeen, mikä minussa on hyvää ja miksi hän rakastaa minua. Minua on onnistanut, sillä kumppani pönkittää itsetuntoani.

Batman Foreverissä (1995) Lepakkomieheksi ja Bruce Wayneksi  sonnustautui Val Kilmer.

Kipinä näyttelemiseen syttyi nuorena

Honolulussa syntyneellä, katolisen perheen vanhimmalla tyttärellä oli jo nuorena vilkas mielikuvitus. Hänen edesmennyt isänsä Anthony oli biokemisti, psykologi ja kirjailija, äiti-Jane sairaanhoitaja. Kun Nicole oli neljä, perhe muutti takaisin vanhempien kotikonnuille Australiaan, lähelle Sydneytä. Siellä hän harrasti balettia. Se näkyy hänessä vieläkin; pitkä Kidman liikkuu sirosti ja hänellä on pehmeät käden liikkeet. – Nuorena halusin viettää aikaa kavereideni kanssa rannalla, mutta minulla oli niin vaalea ja auringolle herkkä iho, että äitini ei päästänyt minua meren äärelle, näyttelijä muistelee.  Kun muut kaverit pitivät hauskaa auringossa, Kidman luki historiallisia romaaneja,  – Niitä olivat muun muassa Leo Tolstoin Sota ja rauha, Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus ja Gustave Flaubertin Rouva Bovary. Klassikoista opin, että elämä ei ole mustavalkoista. Vaikka ihmiset yrittäisivät parhaansa, he eivät ole täydellisiä vaan heillä on heikkoutensa. Värikkäät hahmot sytyttivät kipinän näyttelemiseen. Hän opiskeli sitä yläasteella, ja sai ensimmäiset ammattiroolit 16-vuotiaana elokuvasta Bush Christmas ja televisiosarjasta Five Mile Creek. Näytteleminen jäi hetkeksi, kun Nicolen äiti sairastui rintasyöpään. Silloin hän teki hanttihommia ja opiskeli hierojaksi, jotta pystyi auttamaan äitiään kuntoutumaan. 1980-luvun puolivälissä australialaiskaunottaren ura alkoi ottaa tuulta siipien alle.  – Silloin haaveilin näyttelemisestä New Yorkin Broadwayllä. 

Moulin Rouge! (2001) toi Kidmanin vastanäyttelijäksi Ewan McGregorin.

Nicole Kidmanin ja Tom Cruisen liitto ei kestänyt

Ura vei Nicolen kuitenkin Hollywoodiin 22-vuotiaana. Se oli ujolle nuorella naiselle kasvun paikka. Toimintaelokuvan Days of Thunder – Ukkosta radalla kuvauksissa vuonna 1989 hän tapasi tulevan aviomiehensä, näyttelijäkollega Tom Cruisen. – Minusta tuli julkkis Tomin takia. Piilottelin juhlissa hänen selkänsä takana. Olin paikalla tukemassa miestäni. Jouluna 1990 avioitunut nuori pari toivoi lapsia, mutta Kidmanin maailma pimeni kohdun ulkopuolisen raskauden jälkeen. Hän pohti miehensä kanssa erilaisia ratkaisuja kipeään ongelmaan, lapsettomuuteen. He päätyivät adoptioon.  – Olin onnellinen, kun Isabella ja Connor tulivat meille. Uskon, että heillä oli vapaa ja huoleton lapsuus.  Liittonsa aikana pari teki kolme elokuvaa yhdessä. Vuonna 1992 ilmestyi draama Kaukainen maa. Viimeisen, Stanley Kubrickin ohjaaman Eyes Wide Shutin (1999), seksikohtauksissa näkyi pariskunnan kylmenneet välit. Vuoden 2001 alussa, kun Kidman oli lopettanut Moulin Rouge! -musikaalin kuvaukset, Cruise ilmoitti yllättäen erosta. – Minulla oli hyvä taival Tomin kanssa. Hän oli minulle tärkeä ihminen. Lapsemme kasvoivat rakastavassa ilmapiirissä, Kidman muistelee rauhallisen diplomaattisesti. Nyt jo yli parikymppiset Isabella ja Connor jäivät asumaan isänsä kanssa. He kuuluvat isänsä tavoin skientologiakirkkoon. – Olen tehnyt periaatepäätöksen aikoja sitten. En puhu vanhempien lasteni elämästä julkisuudessa, koska siihen kuvioon kuuluu muitakin kuin minä. Äitinä roolini on rakastaa lapsiani varauksettomasti tilanteessa kuin tilanteessa.

Kidman esitti pääosaa kauhutrillerissä The Others (2001).

Uusi rakkaus

Ero teki kipeää. Siitä seurasivat synkät, mutta työntäyteiset vuodet. Edellisellä vuosikymmenellä hän oli tehnyt hittielokuvat Batman Forever ja Rauhantekijä. Uusi vuosituhat toi Nicolelle myös arvostusta elokuva-alan ihmisten silmissä. Hän voitti Oscar-palkinnon vuonna 2003 draamasta Tunnit. Palkinnon hän omisti vanhemmilleen. – Elokuvaroolit olivat mielenkiintoisempia kuin oma elämäni. Olin yksin ja niin hajalla, ettei minulla ollut mitään annettavaa muille. Ura jatkui elokuvilla kuten Päämääränä Cold Mountain, Stepfordin naiset, Tulkki, Vaimoni on noita ja Kultainen kompassi. Kun eron jälkeinen identiteettikriisi oli ohi, hän tapasi sielunkumppaninsa, kantrilaulaja Keith Urbanin Los Angelesissa australialaisyhteisön juhlissa. He kertoivat julkisuudessa suhteestaan vasta kihlauduttuaan. – Meillä synkkasi heti. Hän on prinssini. Haaveilin heti perheestä hänen kanssaan. Heidät vihittiin kesällä 2006. Häistä ei ehtinyt kulua kuin neljä kuukautta, kun he kohtasivat ensimmäisen kriisin. Tuore aviomies hakeutui vaikean päihdeongelman takia vieroitushoitoon.  – Suru ja kipu syvensivät suhdettamme. Uskalsimme olla täysin rehellisiä toisillemme. Vaikeita aikoja seurasi ihme. Kidman luuli vuosia, ettei voi tulla raskaaksi, mutta Australia-elokuvan kuvauksissa hän huomasi odottavansa lasta. Tytär Sunday Rose syntyi kesällä 2008 ja hänen nuorempi siskonsa Faith Margaret kaksi vuotta myöhemmin sijaisäidin avulla. – Ikäero tuntuu sopivalta. He leikkivät yhdessä ja suojelevat toisiaan. Aion valaa heihin uskoa itseensä ja opettaa, että he voivat tehdä mitä haluavat. Opin sen asenteen äidiltäni.

Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut (2000) oli Kidmanin ja Cruisen avioliiton lopun alkua.

Lapset nelikymppisenä

Urban ehdotti muuttoa Nashvilleen, jossa hän oli asunut jo reilun vuosikymmenen. – Vastasin myöntävästi. En ole ollut ikinä kiintynyt materiaan ja paikkoihin vaan ihmisiin. Parilla on asunto myös Los Angelesissa, ja kaksi Australiassa. Nashvillen maatilalla he nauttivat hiljaisesta maalaiselämästä, kävelylenkeistä luonnossa ja vihannesten kasvattamisesta. – Elämäni on tasapainoisempaa ja normaalimpaa kuin parikymppisenä. Olen introvertti. Silloin kun en ole töissä, viihdyn kotona perheeni kanssa.  Tyttärille Hollywood-elämä ei ole lainkaan tuttua. He eivät ole saaneet vielä edes reikiä korviinsa. – Lapset yli nelikymppisenä ovat hieno lahja, mutta minulla ei ole yhtä paljon energiaa kuin kaksikymppisenä. Mietin myös, kuinka pysyn terveenä ja elossa, että olen mukana heidän elämässään mahdollisimman pitkään. Olen varovaisempi ja pitkäpinnaisempi äiti kuin nuorena. Yritän välttää ylihuolehtimista, mutta välillä jälkikasvuni kehottaa minua lopettamaan hössöttämisen.  Lapsista puhuessan hän liikuttuu helposti. Kidmanin ja Urbanin työt vievät heitä ympäri maailmaa. – Teemme kodin sinne, missä milloinkin olemme.  Kidmanin oli vaikea palata äitiyslomalta töihin, mutta aviomies kannusti häntä uusiin haasteisiin. Synkkä Rabbit Hole – takaisin elämään oli Nicolen ensimmäinen elokuva raskauden jälkeen. Sitä seurasivat haastavat ja väkivaltaiset Paperboy ja Stoker. – Valitsen usein rankkoja aiheita, mutta en silti ole masokisti. Haluan vain ymmärtää ihmismieltä. Näyttelijänä ammattini on eläytyä muiden tunteisiin, myös synkkiin ajatuksiin. Ihmiset ovat monimutkaisia, ketään ei voi selittää yhdellä lauseella. Elämä voi olla julmaa, joten herätän mielelläni keskusteluja vaikeista aiheista. Myös seitsemänosaisessa tv-sarjassa Big Little Lies hän heittäytyi kotiväkivallan uhrin rooliin. Sen kantava teema oli kuitenkin äitiys niin kuin aiemmin tänä vuonna nähdyn draaman Lion, jossa Kidmanin hahmo adoptoi biologisesta äidistään eksyksiin joutuneen katulapsen. – Lionissa on sanoma myös omille lapsilleni; äidin rakkaus on varauksetonta, on sitten kyse biologisesta tai adoptioäidistä. Heidän ei tarvitse olla uhka toisilleen eikä lapselle. Minulle on tärkeää, että lapseni tietävät, että he saavat ottaa yhteyttä biologisiin vanhempiinsa, jos haluavat tehdä niin.

Australia-eepoksessa (2008) Hugh Jackman ja Nicole Kidman äityivät herkistelemään.

Uusia rooleja

Vuonna 2017 Nicole Kidman nähdään vielä elokuvissa The Beguiled, How to Talk to Girls at Parties ja The Killing of a Sacred Deer. – Menestys uralla on mukavaa, mutta nykyään menetykseni mittari on se, kuinka paljon saan olla rakastamieni ihmisten kanssa. Olen ollut Keithin kanssa yhdessä 12 vuotta. Se on iso juttu minulle. Mikään ei voita parisuhdetta, jossa saa olla aito, voi parantua vanhoista haavoistaan ja kasvaa ihmisenä.

Lionissa (2016) Kidman oli adoptioäidin roolissa. Poikana Sunny Pawar.

Hyväntahdon lähettiläs

Kidman kertoo heräävänsä hyväntuulisena joka aamu. – Vanhemmiten nautin yksinkertaisista asioista, kuten auringonnousuista. Keith ihmettelee, miten voin herätä aina hyvällä tuulella.  Kesäkuun 20. päivä hän juhlii 50-vuotissyntymäpäiväänsä. Hän haluaa viettää sen miehensä ja tyttöjensä kanssa. – En tarvitse isoja juhlia, sillä saan töiden takia ihan tarpeeksi huomiota. Haluan kakun, katsoa elokuvan ja tilata ruokaa. Vuosien vieriessä hänestä on ollut vaikeinta nähdä omien vanhempien sairastelu ja luopua läheisistään. Nicolen isä kuoli sydänkohtaukseen Singaporen-matkalla syksyllä 2014. – Äitini jäi yhtäkkiä yksin. Kuvasin silloin Australiassa, joten olin tyttärieni kanssa hänen tukenaan. Myös minä olin surullinen pitkään. Työn vastapainoksi Kidman toimii Yhdistyneiden Kansakuntien UNIFEM-järjestön hyväntahdon lähettiläänä. Se tukee naisten asemaa ja oikeuksia ympäri maailman. Huhtikuussa Kidman oli puhumassa Serbiassa. – Opimme jakamalla kokemuksiamme, puhumalla heikkouksistamme ja vastoinkäymisistämme. Tarvitsemme toistemme tukea. 

Nicole Kidman ja muusikko Keith Urban ovat pitäneet yhtä 12 vuotta.

Nicole Mary Kidman

Syntynyt: 20.6.1967 Honolulu, Havaiji. Kansalaisuudet: Australia, Yhdysvallat. Perhe: Äiti Jane, sairaanhoitaja; edesmennyt isä Anthony, biokemisti, psykologi ja kirjailija sekä toimittajasisko Antonia. Entinen aviomies: Näyttelijä Tom Cruise, lapset Isabella ja Connor. Nykyinen puoliso: Muusikko Keith Urban, lapset Sunday Rose ja Faith Margaret. Harrastukset: Meditoi, kerää antiikkivaatteita ja pelaa tennistä.

Teksti Kirpi Uimonen Ballesteros, kuvat All Over Press

Lue myös muita tähtihaastatteluja:

Tom Hanks on Amerikan jokamies

Meryl Streep on kuin uudesti syntynyt

Morgan Freemanille lapset ovat tärkeintä elämässä

Kommentoi »