Apu

Neil Hardwick Avun erikoishaastattelussa: "Television hylkääminen oli kuin avioero"


Ensin Neil Hardwick oli naurattaa suomalaiset kuoliaaksi television välityksellä. Sitten televisio oli tappaa hänet. Nyt hän pysyy erossa siitä.
Kuvat Antti Vettenranta

Neil Hardwickia ei ole helppo suostutella haastatteluun. Hän arvelee, ettei nuorisolla ole enää hajuakaan siitä, kuka hän on, ja varoittelee, ettei hän osaa sanoa mitään suomalaisen television nykytilasta. Hän ei ole edes omistanut televisiovastaanotinta sitten vuoden 2007.

– Tulin vähän allergiseksi sille. Minusta tuntui, että telkkarissa puhuttiin minulle kuin olisin vajaaälyinen tai pieni lapsi, sanoo Hardwick kotonaan Helsingissä, kirjojen ja levyjen keskellä.

Televisio oli Hardwickille aiemmin äärettömän tärkeä, maailman paras ja demokraattisin väline.

– Suorastaan rakastin sitä, olin naimisissa sen kanssa. Kun välimme tulehtuivat, se oli yhtä kipeää kuin avioero.

Ensin päättyi liitto vaimon kanssa, sitten tv:n

1990-luvulla Hardwick oli kaikkialla. Hän teki tv-sarjoja, ohjasi teatterissa, opetti Taideteollisessa korkeakoulussa, veti nimeään kantanutta suoraa talk show’ta sekä aikansa kohuohjelmaa Hyviä, pahoja ja rumia, teki epäinhimillisen raskaan reissun maailman ympäri ja siitä tv-sarjan ja kirjan. Muun muassa.

Avioliitto oli päättynyt jo aiemmin, sitten alkoi kyteä avioero television kanssa.

Hardwick oli siirtynyt taitavasti kirjoitetuista menestyskomedioista Tankki täyteen ja Reinikainen kunnianhimoisempaan ja vakavampaan suuntaan, huipentumana Pakanamaan kartta (1991), mutta ajan henki oli päinvastainen. Piti tehdä enemmän, nopeammin ja halvemmalla.

Hardwick alkoi sairastua siitä, ettei hän voinut käyttää koko ammattitaitoaan.

Improvisaatiosarja Nyhjää tyhjästä oli nimestään lähtien vastareaktio.

– Sehän oli tarkoitettu vittuiluksi, että jos ei saa kirjoittaa eikä harjoitella, niin selvä, tämmöistä se on.

Taka-ajatusta ei ehkä huomattu, koska Hardwick valitsi liian hyvät näyttelijät. Syntyi taas huippumenestys.

Kesällä 1997 tuli seinä vastaan. Verisiskot-sarjan ohjaaminen oli viimeinen pisara, niin raskas projekti, että Hardwick sanoo sen melkein tappaneen hänet. Juuri 49 vuotta täyttänyt mies oli vakavasti masentunut ja kävi väärän lääkityksen aiheuttaman maksatulehduksen vuoksi lähellä kuolemaa. Työkyvyttömyyttä kesti kaksi ja puoli vuotta.

Televisiosta tuttu Neil Hardwick katosi.

Asuu enää kesät Suomessa

Hardwickilla oli ennen tapana laittaa iltaisin musiikkia soimaan, juoda pari lasillista mallasviskiä ja antaa ajatusten juosta. Tällä tavalla sarjojen hahmot ja tarinat alkoivat elää hänen päässään.

Nyt Hardwick sanoo, ettei mitään sellaista ole enää luvassa. Häneltä kaatui taannoin kaksi isoa projektia. Toinen niistä oli elokuva, jota hän oli kirjoittanut ja roolittanut peräti kolme vuotta.

– Kun noin suuri työ menee hukkaan, on aina se vaara, että depressio astuu kuvioihin. Päätinkin vetäytyä kokonaan pois kirjoittamisesta ja suunnittelemisesta. Ajattelin, että voin ihan oikeasti jäädä eläkkeelle, minulla on hyvä eläke ja kaikki hyvin. En tietenkään tiedä, kuinka kauan se päätös pysyy.

Aikoinaan Hardwick sanoi pelkäävänsä sitä hetkeä, jolloin hän ei enää halua tai jaksa tehdä töitä. Niin paljon hän työstään nautti.

– Niin pelkäsinkin, ihan kauheasti, mutta ei se ole paha asia. Kaikki on tehty, mitä piti tehdä. Tilanne voisi olla toisin, jos siitä elokuvasta olisi tullut jotakin, mutta olen tehnyt osuuteni.

Hardwick asuu enää kesät Suomessa. Seitsemän viime talvea hän on viettänyt Mallorcalla. Hänellä on siellä vuokra-asunto ja oma ystäväpiiri.

– Siellä voin kävellä kadulla pelkäämättä, että kaadun. Voisin ehkä vielä sietää Suomen talven kylmyyttä ja jopa pimeyttäkin, mutta ne liukkaat jalkakäytävät ovat mahdottomuus.

Romaani juurettomuudesta?

Yhden pienen takaportin Hardwick jättää. Uransa alussa hän yritti kirjoittaa romaaneja, mutta koki epäonnistuneensa. Nyt ympyrän voisi sulkea.

– Jos jotain tässä pääkallossa vielä tapahtuu, niin ehkä juuri sitä. Kirja. Ehkä.

Alkuun kelaamalla löytyy myös ilmeinen teema.

Hardwick oli hiilikaivoskaupungin älykkääksi huomattu lapsi, joka katsottiin parhaaksi lähettää sisäoppilaitokseen, enemmän kaltaistensa seuraan. Sieltä ydinenergiakomission headhunterit poimivat hänet 18-vuotiaana ydinfyysikoksi. Puskettiin tiedemiehen uralle.

– Olisi se ollut tylsempi elämä. Löysin itseni vasta, kun rupesin tekemään taiteilijoiden kanssa töitä.

Hardwick lähetettiin yliopistoon Cambridgeen saamaan lisää koulutusta. Muusikoihin ja näyttelijöihin tutustunut nuorukainen tajusi muutamassa viikossa, ettei hän ole ydinfyysikko. Pian hän matkusti Suomeen, ensin teatteria tutkimaan ja sitten naisen perässä.

Hardwick on siis lapsesta saakka löytänyt itsensä tilanteista, joissa hän on joko omasta tai jonkun toisen mielestä ollut väärässä paikassa.

– Se on järjestelmällistä juurettomuutta, ja se on aika leimaava tekijä elämässäni. Jos se romaani tulee, varmaan jostain sieltä se tulee.

Hardwickin koko haastattelu Avussa 30/2018. Hänen tv-ohjelmansa Sisko ja sen veli, Reinikainen ja Tankki täyteen ovat nyt katsottavissa Yle Areenassa. Reinikainen ja Tankki täyteen ovat Areenassa pysyvästi, Sisko ja sen veli vuoden.

Julkaistu: 20.7.2018