Apu

Näyttelijä Mimosa Willamo: Nuorille naisille on helppo ehdotella asioita, joita ei saisi


Mimosa Willamon mukaan ahdistelijoiden kannattaisi miettiä sitä, että entäpä jos joku toinen kohtelisi heidän tyttäriään samalla tavalla.
Kuvat Jaakko Jaskari /A-lehdet

Jussi-palkittu näyttelijä Mimosa Willamo tunnetaan läpimurtoroolista Päin seinää -elokuvasta (2014), jonka jälkeen hän on tähdittänyt lukuisia muita elokuvia ja tv-sarjoja. Tällä hetkellä Ylen uudessa HasBeen-sarjassa näyttelevä Willamo sai myös juuri purkkiin työnimellä Aurora kulkevan elokuvan.

- On ollut siistiä huomata, että tämän ikäinen voi elättää itsensä freelancer-näyttelijänä. Aloitin neljä vuotta sitten kuvaamaan ensimmäistä elokuvaani, 23-vuotias Willamo pohti keskiviikkona HasBeen-sarjan katselubileissä.

Kun seksuaalista häirintää vastustava metoo-kampanja nousi loppuvuodesta julkisuuteen, myös Willamo päätti kertoa kokemuksistaan.

- Omissa produktioissani en ole kohdannut epäasiallista käytöstä, mutta muissa tilaisuuksissa kylläkin. Kaikesta on selvitty ja itse asiassa kyseisten henkilöiden kanssa olen keskustellutkin. Erään jatkoilla tapahtuneen tilanteen otin heti itse esille, jostain kumpusi silloin itsevarmuutta ja rohkeutta - vaikka selvittelyn ei pitäisikään olla minun kontollani, ei ole minun tehtäväni saada setiä kuriin. Kaikki eivät ole niin sanavalmiita, eikä pidäkään olla.

- Siitä huolimatta olen hyvin tietoinen tästä ilmapiiristä ja miten helppoa etenkin nuorille on sanoa, että jos ei onnistu, kyllä tähän joku muu saadaan. Se on vaikea ja epämiellyttävä vallankäytön tilanne.

Näyttelijän mukaan nuorille naisille on helppo ehdotella asioita, joita ei saisi.

- Onneksi alalla on myös paljon hyviä ihmisiä, ja tämän murroksen myötä ihmiset ovat alkaneet kiinnostua siitä miten valtaa käytetään väärin. Ahdistelijoiden kannattaisi myös miettiä sitä, että entäpä jos joku toinen kohtelisi heidän tyttäriään samalla tavalla. Ei ehkä olisi enää niin hauskaa poikien kesken.

Julkaistu: 5.4.2018