Apu

Natsivaimoja, vakoojia ja vaarallisia tilanteita Lemmenjoen kulta-apajilla: 3 x kirja-arvio

Natsivaimoja, vakoojia ja vaarallisia tilanteita Lemmenjoen kulta-apajilla: 3 x kirja-arvio
Kolmannen valtakunnan naiset kamppailivat vallasta, KGB-eversti Oleg Gordijevskin tositarina jättää fiktion varjoonsa ja Antti Hautalehto -sarja jatkuu. Arvioissa James Wyllien Hakaristirouvat, Ben Macintyren Vakooja ja petturi ja Christian Rönnbackan Ruska.

James Wyllie: Hakaristirouvat (Atena)

Naisten rooli natsi-Saksassa on aihepiiri, johon on alettu tutkimusmielessä ja tietokirjallisuudessa paneutua vasta vuosikymmeniä tapahtumien jälkeen. Helppoa se ei ole nytkään, sillä dokumentoitua tietoa on vähän ja asianosaiset vaikenivat yleensä kokemuksistaan koko loppuelämänsä.

James Wyllien Hakaristirouvat (Atena) on raflaavasta nimestään huolimatta faktalähteisiin nojaava teos, jossa käsitellään Goebbelsin, Himmlerin, Heydrichin ja Hessin kaltaisten miesten vaimoja ja heidän rooliaan Kolmannessa valtakunnassa. Ehkä vaikutusvaltaisin heistä oli Madga Goebbels, joka tappoi paitsi itsensä myös pariskunnan kuusi lasta Hitlerin bunkkerissa juuri ennen Saksan antautumista.

Naiset Natsi-Saksan huipulla kamppailivat vallasta, kampittivat toisiaan ja tiesivät miestensä hirmuteoista – kuka enemmän, kuka vähemmän.

Jälkikäteen on paikoin käsittämätöntä, kuinka vähällä vakaumuksellisetkin natsivaimot selvisivät sodan jälkiselvittelystä. Esimerkiksi ”Prahan teurastajan” Reinhard Heydrichin leski Lina oli suoraan vastuussa natseille anastetussa kartanossa pakkotyöskennelleiden keskitysleirivankien ja tsekkien kohtelusta, mutta selvisi lopulta ilman minkäänlaista rangaistusta.

Susanna Luikku

Ben Macintyre: Vakooja ja petturi (Atena)

Todellisuus on joskus tarua ihmeellisempää. Tv-sarjojen ja elokuvien vakoojamaailma kalpenee, kun lukee historioitsija Ben Macintyren kirjoittaman Oleg Gordijevskin tarinan Vakooja ja petturi (Atena).

KGB-eversti Gordijevski oli neuvostoeliitin kasvatti, joka alkoi epäillä kotimaansa järjestelmää jo nuorena. Työvuodet Tanskassa vahvistivat käsitystä siitä, että Neuvostoliitto ei ollut lojaaliuden arvoinen. Gordijevski värvättiin kaksoisagentiksi, ja hän vakoili Britannialle 1970-luvun alusta vuoteen 1985.

Kylmän sodan kuuluisin vakooja paljasti useita KGB:n länsiagentteja, muun muassa norjalaisen Arne Treholtin. Lisäksi hän antoi kullanarvoista tietoa Neuvostoliiton ydinsotapeloista Ronald Reaganin hallinnolle ja vaikutti sitä kautta liennytyspolitiikkaan.

Kun Gordijevski uhkasi paljastua, hän loikkasi Moskovasta Suomen kautta Britanniaan kesällä 1985. Neuvostoliitto langetti hänelle kuolemantuomion, joka on yhä voimassa.

Macintyre kirjoittaa sujuvaa tekstiä, jota lukee kuin jännitysromaania. Välillä vakoojaviritykset jopa naurattavat, vaikka kyse oli elämästä ja kuolemasta. KGB:n kuvaus käy ääriesimerkiksi järjestelmästä, jossa vääristyneen työkulttuurin hierarkkisuus, kyttääminen, mielistely, byrokratia ja selkäänpuukotus yhdistyivät armottomaan väkivaltaan ja salamurhiin.

Susanna Luikku

Christian Rönnbacka: Ruska (Bazar)

Christian Rönnbacka on saavuttanut Antti Hautalehto -sarjallaan vankan lukijakunnan, ja tarinankerronta tuntuu sopivan etenkin äänikirjoihin. Ruska (Bazar) on sarjan kahdeksas osa, jossa kierroksia on lisätty selvästi kansainvälisen toiminnan suuntaan.

On osin makuasia, kuinka tärkeänä pitää uskottavuutta, mutta vauhtia tarinasta ei puutu. Lapin maisemissa Hautalehto vahtii kiinalaisen miljardöörin Chenin ja tämän teinipojan Leen turvallisuutta. Samalla perehdytään Lemmenjoen kulta-apajiin ja konekaivuun viimeisiä hetkiin, jota ovat rakkaita myös kirjailijalle.

Samaan aikaan Pohjois-Norjan rannikolla toimintakäskyä odottaa kansainvälinen terroristiryhmä. Ruumiita tulee, ja Hautalehto joutuu toimimaan selvästi rankemmin kuin aiemmissa romaaneissa.

Henkilöhahmot eivät nytkään kehkeydy järin syvällisiksi, mutta genren ja Hautalehdon ystävät saavat, mitä haluavat.

Susanna Luikku

Julkaistu: 18.10.2020
Kommentoi »