Apu

Narsisti kumppanina? Näin tunnistat haitallisen käytöksen – se pohjaa usein lapsuuden traumoihin

Narsisti kumppanina? Näin tunnistat haitallisen käytöksen – se pohjaa usein lapsuuden traumoihin
Narsistin tunnistaminen on varsinkin suhteen alussa vaikeaa.
Julkaistu: 19.9.2018
Narsismista on vaarassa tulla muotisana, jolla leimataan helposti itsekkäästi tai ilkeästi käyttäytyvä puoliso. Vaikka riidat eivät olekaan mukavia, on tavallista, että suhteissa välillä sanotaan pahasti tai toimitaan puhtaasti omien halujen mukaisesti. Narsistin kanssa eläminen on sen sijaan jatkuvaa varpaillaan oloa ja mitättömyyden tuntemista.
Narsismi on persoonallisuushäiriö, jonka juuret ovat pitkäaikaisissa traumaattisissa kokemuksissa, usein lapsuudessa. Narsistin empatiakyky on heikko. Usein hän aliarvioi muita ihmisiä ja korostaa omaa erinomaisuuttaan. Toisten onnistumisia hän kadehtii ja vähättelee. Mitätöimällä muita hän pönkittää omaa heikkoa egoaan. Narsisti keskityy omaan hyvinvointiinsa. Narsisti katkaisee suhteensa silloin, kun hän ei enää hyödy siitä.
Narsistin tunnistaminen on varsinkin suhteen alussa vaikeaa. Usein narsistit ovat karismaattisia, seurallisia ja pidettyjä.
Ei ole tavatonta, että narsisti hukuttaa kumppaninsa kehuihin ja lahjoihin ja alkaa sitten aikaa myöten toimia juuri päinvastoin: odottamaan vastalahjoja ja kiusaamaan kumppania loukkauksilla.

Syyttää kumppania

Narsisti on keskimääräistä herkempi arvostelulle, joten usein suhteen toinen osapuoli on se, jota syytetään ongelmista. On tavallista, että kumppani kokee olevansa riittämätön.
Hoito on haastavaa, sillä harva narsisti myöntää ongelmansa saati sitten, että kärsisi siitä itse. Psykoterapiasta voi kuitenkin olla apua, jos persoonallisuushäiriöstä kärsivä haluaa itse apua tilanteeseensa.
Lähteet: Narsistien uhrien tuki ry, Terveyskirjasto
Kommentoi »