Kirjansyöjä nappasi Napero-Finlandian – Adele Huhtinen, 13, voitti kilpailun omaperäisellä ja humoristisella tarinallaan
Kulttuuri
Kirjansyöjä nappasi Napero-Finlandian – Adele Huhtinen, 13, voitti kilpailun omaperäisellä ja humoristisella tarinallaan
Napero-Finlandian voittaja, 13-vuotias Adele Huhtinen Keuruulta haluaa vielä jonakin päivänä julkaista kirjan.
Julkaistu 18.10.2021
Apu

Rakkaus satuihin ja tarinoiden kertomiseen elää lapsissa vahvana. Tänä vuonna 29. kertaa järjestettyyn Napero-Finlandia-kirjoituskilpailuun saapui noin 1 700 alakoululaisten keksimää ja kirjoittamaa tarinaa.

Voittajat julkistettiin Satupäivänä, maanantaina 18. lokakuuta Taivalkoskella. Kilpailun järjesti Päätalo-instituutti yhteistyössä A-lehtien kustantaman Apu Juniori -lehden kanssa.

Lapsille annettiin vapaus kirjoittaa mistä tahansa aiheesta. Kilpailun parhaimmistoon nousivat eläin- ja luontoaiheiset sadut, fantasiaseikkailut ja kertomukset kirjojen, lukemisen ja kirjoittamisen tärkeydestä. Kilpailussa oli kolme sarjaa: ykkös- ja kakkosluokkalaisille, kolmos- ja nelosluokkalaisille sekä viitos- ja kuutosluokkalaisille.

Kirjansyöjä selvä voittaja

Koko kilpailun voitti 13-vuotias keuruulainen Adele Huhtinen. Satu Kirjansyöjä nousi esiin selvänä voittajana. Omaperäinen ja humoristinen teksti on erinomaisesti kirjoitettu ja pitää otteessaan alusta loppuun.

– Aluksi keksin Napero-Finlandia-satuni nimen, Kirjansyöjä. Sitten aloin miettiä, millainen tyyppi se voisi olla. Halusin, että Kirjansyöjä on hauska otus, joka tulee tavalliseen maailmaan ja tekee jotain kummallista. Kun juoni oli keksitty, sain tarinan yhdessä päivässä valmiiksi, Huhtinen kertoo.

Kilpailun parhaita satuja julkaistaan tänä ja ensi vuonna Apu Juniorissa.

– Olen hämmästynyt siitä, miten taitavia kirjoittajia löytyy jo eka- ja tokaluokkalaisten joukosta, vanhemmista lapsista puhumattakaan. Lapset ovat oivaltavia, hauskoja ja tarkkanäköisiä tarinankertoja, sanoo Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin. Hän toimi Napero-Finlandian päätuomarina yhdessä kirjailija Niilo Keräsen kanssa.

Sadut ilmastokriisistä kertovat muuttuneesta maailmasta

Perinteisten eläinsatujen, haltioiden ja velhojen suosio on säilynyt lasten tarinoissa. Sadut tarjoavat turvallisen tavan lähestyä elämän suuria kysymyksiä: ystävyyttä, kiusaamista, toisten auttamista ja utuisena häämöttävää tulevaisuutta.

– Maailma kuitenkin muuttuu, ja siitä kertovat useat ilmastokriisistä kirjoitetut sadut. Lapsia huolestuttaa lajien katoaminen sekä elinympäristön muuttuminen ja tuhoutuminen. Saduissa vaaditaan toimimaan nyt, kun vielä ei ole liian myöhäistä. Surraan myös aikuisten saamattomuutta ja sitä, että sotku jää lapsille, Miinin kertoo.

Adele Huhtinen kertoo tykkäävänsä kirjoittamisesta, sillä silloin voi luoda aina jotain uutta. Huhtinen suunnittelee paljon tarinoita ja kirjoittaa toisinaan koulun jälkeen tuntikaupalla yhdeltä istumalta.

– Viime aikoina olen ajatellut kahta tarinaa, jotka ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Oli siistiä voittaa Napero-Finlandia, ja aion jatkaa kirjoittamista. Jonakin päivänä haluaisin julkaista kirjan.

Napero-Finlandia-yhteistyö on osa A-lehtien vastuullisuusohjelmaa, jossa edistetään sosiaalista tasa-arvoisuutta Suomessa, kannustetaan lapsia itsenäiseen ajatteluun ja vaalitaan lasten luku- ja kirjoitustaitoa.

Kommentoi »