Apu

Näkemiin Kreikka


Todellisuudessa takuilla ei ole mitään merkitystä silloin, kun Kreikan kriisi huipentuu.

Tapasin talouskomissaari Olli Rehnin Brysselissä talvella 2010. Kreikan kriisin syvyys ja talouden lukujen pitkäaikainen vääristely hallitsivat Rehnin työpäivää. Eikä tilanne ole siitä paljon muuttunut.

– Kyse on pohjimmiltaan kreikkalaisen yhteiskunnan hallintokulttuuriin liittyvistä asioista, sanoi Rehn silloin.

– Edellisen hallituksen aikana ministerin ja tilastotoimen johtajan kesken oli puhelimessa sovittu hyvin merkittävistä talouden tunnusluvuista täysin hatusta vetäisten.

Vastaavanlaiset luvut olivat käytössä jo silloin, kun Kreikka onnistui luikertelemaan rahaliiton jäseneksi täysin väärin perustein. Nyt tämän huijauksen seuraukset ovat kaikkien nähtävissä.

Pari viikkoa sitten Kansainvälisen valuuttarahaston, EU:n ja Euroopan keskuspankin tarkastajat havaitsivat, etteivät Kreikan säästö- ja uudistusohjelmat etene luvattua tahtia. Eli Kreikka alkaa käytännössä olla konkurssissa.

Tämän kriisin keskellä Suomi on neuvotellut Kreikan kanssa omat ”takuut”. Pääministeri Katainen on toistuvasti korostanut, kuinka tärkeitä nämä takuut ovat suomalaisten hyvinvoinnille. Ulkoministeri Tuomioja odottaa muiden EU-maiden myöhemmin kiittävän Suomea ”tiukasta takuulinjasta”. Tässä tapauksessa odottavan aika voi olla aika pitkä.

Todellisuudessa näillä takuilla ei ole mitään merkitystä silloin, kun Kreikan kriisi huipentuu. Eikä kukaan Suomea tiukkuudesta kiitä. Miksi kiittäisi, sillä nämä ”takuut” ovat enemmän sisäpoliittisia kuin taloudellisia. Ilman näitä ”takuita” eivät nykyiset hallituspuolueet persujen pelossa olisi saaneet nykyistä hallitusta kasaan. Lähellä on myös hetki, jolloin nähdään, ettei Timo Soinin EU-politiikka olekaan pelkkää populismia.

Kreikan kriisin ratkaisu horjuttaa monia eurooppalaisia pankkeja. Saksan ja Ranskan suuret pankit ovat viime kuukausina pienentäneet Kreikka-riskejään. Moni pankki tarvitsee silti valtioiden pääomia selvitäkseen kriisistä. Joku pankki varmasti myös kaatuu, mutta se on hyväksyttävä. Ratkaisevan suuria ongelmia muutaman pankin kaatuminen ei aiheuta. Selvisihän Suomikin 1990-luvun pankkikriisin aikana SKOP:n kaatumisesta ja muusta pankkisektorin myllerryksestä.

Julkaistu: 15.9.2011