
Englantilainen Simon päätyi töihin Sotkamoon puolisonsa kahvilaan – ”Leivon sellaista mitä osaan”
Simon Lambert kasvoi Sotkamossa uuteen ammattiinsa monien eri työtehtävien kautta. Juttusarjassa seurataan yli 50-vuotiaiden työllistymistä.
Simon Lambert puuhastelee Kahvila Sallinkulman keittiössä kuin kotonaan. Monta elämän käännettä tarvittiin ennen kuin kierrätys- ja resurssienhallinta-alalla uraa tehnyt englantilaismies päätyi Sotkamoon työskentelemään puolisonsa Kaisan perustamassa kahvilassa.
– En olisi voinut kuvitella tällaista 20 vuotta sitten, Lambert sanoo.
Haastatteluhetkellä perheen ensimmäinen oma kahvila on ollut auki pari viikkoa. Lambert kokee olevansa matkalla. Sillä matkalla on riittänyt tapahtumia siitä lähtien, kun hän tapasi sotkamolaisen Kaisa Lukkarin 17 vuotta sitten. Pariskunta asui vuoden Englannissa, kunnes he alkoivat rakentaa yhteistä elämäänsä Kaisan kotiseudulle.
Lambertin ensimmäinen askel nykyiseen oli työ Vuokatti Sportin ravintolassa. Siellä hän aloitti keittiöapulaisena.
Vähitellen hän oppi suomea ja siirtyi tekemään enemmän töitä keittiössä, jossa hän teki esimerkiksi salaatteja. Hän oppi ymmärtämään suomalaista työelämää, ravintola-alaa ja sitä, miten ammattikeittiö toimii.
Hän juurtui paikalliseen kulttuuriin ja viihtyi työpaikassaan pitkään.
Vuonna 2023 pariskunnalle tuli mahdollisuus työskennellä yhdessä kahvila- ja pitopalvelua harjoittavassa paikallisessa yrityksessä. Se oli seuraava askel kohti nykyistä työtä.
Lambert hyppäsi innolla uuteen pestiinsä leipurina. Silloin hän oppi tekemään myös pullia.
– Minun piti oppia nopeasti ja olla itsenäinen. Se oli hyvä kokemus, Lambert muistelee.
Hän sukelsi myös perinteisten suomalaisleivonnaisten maailmaan: rönttöset, karjalanpiirakat, ruisleivät. Työ tekijäänsä opetti, vaikka Lambert vähätteleekin yhä osaamistaan.
– Pulla on ehkä suosikkileivonnaiseni, riisipiirakat myös. Leivon kaikkea, mutta on paljon asioita, joita en ole leiponut. Leivon sellaista mitä osaan, hän sanoo ja nauraa.
Pariskunta päätyi samalle alalle sattumalta, mutta on tyytyväinen yhteiseen matkaansa ja tekemäänsä työhön.
– Minä teen perusjuttuja, Kaisa tekee hienommat kakut.
Simon Lambert, 57
Kotipaikka: Sotkamo.
Työ: Leipuri ja perustajajäsen Kahvila Sallin Kulma – Cafe Sally's Corner.
Koulutus: Rakennuskoneenkuljettaja.