
1. Lopeta tupakointi. Jos pitäisi valita yksi asia syövän ehkäisemiksi, se olisi tämä: Älä tupakoi äläkä nuuskaa. Jos et ole vielä lopettanut mutta haluaisit, hae apua ja tukea. Pyydä kaveria hakemaan sinut kävelylle sen sijaan, että menisitte tupakalle. Omasta terveyskeskuksestasi saat monenlaista apua tupakasta vieroittumiseen. Nikotiinivalmisteilla voit tarvittaessa helpottaa hankalinta vaihetta.
Tupakoinnin lopettaminen palkitsee heti. Huomaat jo parin viikon kuluttua positiivisia vaikutuksia. Ilma kulkee paremmin, hajuaisti paranee ja yskiminen vähenee. Tuoksut itsekin paremmalta!
Savuton koti pienentää myös muiden siellä oleskelevien syöpäriskiä, joten teet hyvän teon heillekin.
2. Pidä painosi normaalina. Jos olet ylipainoinen, pienikin painonpudotus on eduksi. Sinun ei tarvitse pyrkiä missin tai rantaleijonan mittoihin, mutta normaali painoindeksi ja terveellisissä mitoissa pysyvä vyötärönympärys pienentävät monien syöpien riskiä. Kysy terveyskeskuksesta tukea painonhallintaan. Pikadieetit eivät yleensä johda pysyvään painonpudotukseen, mutta järkevillä ohjeilla paino putoaa ja olo kevenee.
3. Syö terveellisesti. Vanha kunnon lautasmalli runsaine kasviksineen on edelleen hyvä perusohje terveelliselle ruokavaliolle. Syöpäriski pienenee, kun teet pieniä hyviä valintoja joka päivä: syö yksi hedelmä enemmän, laita vähemmän suolaa ruokaan. Valitse punaisen lihan sijasta kalaa tai kasviksia. Syö paljon kokojyväviljaa, palkokasveja, vihanneksia ja hedelmiä. Voimakkaasti suolaisen, sokeroidun tai rasvaisen ruoan jatkuva syöminen lisää syöpäriskiä.
Myös paino pysyy helpommin kurissa, kun arkiruokavalio on kunnossa. Herkutellakin voi silti silloin tällöin. Kyse on paljolti ruokailun hyvästä rytmistä. Muista hyvä sääntö: se ei ratkaise, mitä syö joulusta uuteenvuoteen, vaan se, mitä syö uudestavuodesta jouluun.
4. Liiku tarpeeksi. Kävelitkö tänään töihin ainakin osan matkaa? Nousetko portaat kerran päivässä? Voit onnitella itseäsi: syöpäriskisi pienenee aina, kun harrastat tavallista arkiliikuntaa säännöllisesti. Harva noudattaa kaikkia terveyssuosituksia, mutta liikunnan pienikin lisääminen auttaa. Jos katselet televisiota usein pitkin iltaa, voisitko samalla tasapainoilla jumppapallon päällä, tehdä jumppaliikkeitä tai polkea kuntopyörää?
Liikunnassakin päivittäiset pienet valinnat ratkaisevat. Vältä usean tunnin yhtäjaksoista istumista, sillä sen on todettu altistavan muun muassa suolistosyöville. Voisiko lähellä asuvan kaverin tavata iltakävelyllä sen sijaan, että vaihdatte päivityksiä Facebookissa?
5. Vähennä alkoholia. Jos käytät alkoholia, rajoita kulutustasi. Alkoholi on syöpävaarallinen aine. Arkiset valinnat ratkaisevat: jos tapanasi on rentoutua oluen avulla, vaihda se teekuppiin tai vaikka mehuun. Alkoholinkäyttöä vähentämällä teet terveydellesi hyvää monin tavoin.
6. Muista aurinkosuoja. Jos tapanasi on ottaa kerran pari vuodessa kunnon etelänrusketus, vähennä ihon saamaa aurinkoaltistusta suojavoiteilla ja -vaatteilla. Ennen kuparinruskeaa ihoa pidettiin terveyden merkkinä, mutta nyt asia on päinvastoin. Suomalainen vaalea tai pisamaisuuteen taipuvainen ihotyyppi on erityisen altis palamiselle. Ihon palaminen altistaa ihosyöville, ennen kaikkea melanoomalle. Ihosyövät ovat yleisiä syöpätauteja sekä nuorilla että vanhemmilla. Välttämällä liiallista auringonottoa pidät ihosi myös pidempään sileänä. Älä käy solariumissa: se ei ole yhtään aurinkoa turvallisempi tapa ruskettua.
7. Tutkituta talosi. Radon on syöpävaarallinen aine, jota on Suomen maaperässä runsaasti etenkin harjualueilla Etelä- ja Kaakkois-Suomessa sekä Pirkanmaalla. Jos talosi sijaitsee radonalueella, selvitä asiantuntijoiden kanssa, tarvitaanko taloosi korjaustoimia. Radon ja tupakka ovat erityisen vaarallinen yhdistelmä. Radon on tupakoinnin jälkeen toiseksi suurin keuhkosyövän aiheuttaja, tupakka on syynä 90–95 prosentissa keuhkosyöpätapauksista. Lisätietoa radonista saat esimerkiksi Säteilyturvakeskuksen (STUK) verkkosivuilta.
8. Imetä ja rokota. Tämä on naisia koskevaa asiaa: rintaruokinta vähentää äidin syöpäriskiä. Jos mahdollista, imetä siis lastasi. Jos taas olet jo vaihdevuosi-iässä, rajoita hormonikorvaushoito vain oireiden mukaan tarvitsemaasi määrään. Enää ei hormonikorvaushoitoa suositella käytettäväksi rutiininomaisesti vuosikausia. Ja vielä muistutus tyttöjen vanhemmille: antakaa tyttärenne osallistua HPV-viruksen rokotusohjelmaan, joka nykyään koskee kaikkia 12-vuotiaita tyttöjä.
9. Mene seulontaan. Naisten asioita tämäkin: osallistu rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulontoihin. Vaikka ne eivät ehkäise syöpää, varhainen toteaminen helpottaa taudin hoitamista, jos sellainen löytyy.
Samalla kun pienennät syöpäriskiäsi, teet monin tavoin hyvää terveydellesi. Näillä valinnoilla myös riskisi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen pienenee. Luusto ja lihaksisto pysyvät kunnossa, mielenterveys kohenee, ja elämä maistuu kaiken kaikkiaan paremmalta. ●
Teksti: Leeni Peltonen
Kuvitus: Esa-Pekka Niemi
Asiantuntija: terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila, Suomen Syöpäjärjestöt