Image

Näännytä tai tule näännytetyksi


Riku Korhonen ei tahtonut tunaroida rakkaudessa, mutta niin siinä kävi, ja syynä oli päähänpinttymä.

Riku Korhonen ei tahtonut tunaroida rakkaudessa, mutta niin siinä kävi, ja syynä oli päähänpinttymä.

Vuonna 1958 eurooppalaisen modernismin huutolaispoika Witold Gombrowicz vietti kesäpäivää Necochean rannalla Argentiinassa.

Rannan yli syöksyi puhuri. Pian Gombrowicz huomasi puuskan kaataman kovakuoriaisen sätkyttelemässä selällään. Hänen tuli sääli, ja hän käänsi sen jaloilleen.

Kauempana hiekalla sätki toinen kuoriainen. Hän käänsi sen. Hän käänsi kolmannenkin ja näki: dyynit olivat täynnä paahteessa kärsiviä mustia pisteitä, selällään sätkiviä kuoriaisia.

Gombrowicz säntäili kääntämässä kuoriaisia ja kuvitteli rannikon täyteen mustia sätkiviä pisteitä, jotka hänen piti pelastaa. Miten hän perustelisi, että lopettaisi  jonkin kuoriaisen kohdalla? Jos käänsi tämän, miksei vielä tuota? Tilanteen voi nimetä Witoldin dilemmaksi. Selkeästä eettisestä velvoitteesta (on oikein kääntää nääntyvä kuoriainen) tulee hankalampi käytännöllis-määrällinen ongelma (monennenko kuoriaisen kohdalla lopetat, ettet itse näänny?).

Witoldin dilemma soveltuu nykypäivän (miten arkaistinen sana) rannattomaan digitaaliseen informaatiomaisemaan. Jo uutisotsikkotaso tarjoaa loputtomiin aiheita valveutuneen kansalaisen käännettäväksi ja maailmankuvaan vapautettavaksi.

Jotkut kykenevät omaksumaan kadehdittavan määrän eriaiheista tietoa ja suhteuttamaan sen laveaan, koherenttiin näkemykseen. Omat aivoni ovat ns. jankuttavaa mallia. Iso osa sirpaletiedosta pyyhkiytyy jättämättä hyödyllisiä jälkiä, joten rajaan huomiotani aihepiireihin kerrallaan.

Joistain kasvaa päähänpinttymiä. Vuosien varrella niitä ovat olleet mm. lähiötutkimus, Irakin sota ja Yhdysvaltojen messiaaninen ulkopolitiikka, finanssivallan poliittinen kritiikki ja viimeisimpänä länsimaisen rakkauskäsityksen historia.

Jokainen päähänpinttymiä kehitellyt tuntee kaaren: innostuminen, syventyminen ja kyllästyminen.

Innostumisvaihe lumoaa. Uutta oppii jatkuvasti ja tuntee elävänsä oivalluksessa. Todellisuus värittyy aiheen läpi, ja sitä ihmettelee, mikseivät kaikki puhu tästä.

Syventyessä näkee tiedon ristiriitaisuuden ja tulkintojen rajallisen värittyneisyyden. Uhkaa skepsis ihmisjärkeä kohtaan. On tehtävä valintoja, asetuttava puolelle, hylättävä.

Kyllästymisvaiheessa oksettaa.

Viimeisin pieni romanttisboheeminen deliriumini haihtui tänä vuonna. Laskin, että rakkausaiheesta keräämässäni kolmen hyllymetrin käsikirjastossa on 19 337 sivua tietoteoksia. Lisäksi olen lukenut aiheesta satoja artikkeleita ja kaunokirjallisia teoksia

Kuin olisi kahlannut tuhansia sivuja aaveen käyttöohjetta.

Jäikö puuhasta jotain käteen? Ehkä ymmärrys siitä, miten historian värittämiä intiimeimmätkin kokemukset ovat.

Opettivatko kirjat paremmaksi aviomieheksi? Pikemmin hankaloitin asioita teoreettisluontoisella hybriksellä. Jos luetusta pitäisi tiivistää vastarakastuneelle neuvo, se olisi yksinkertainen: kiinnitä vähemmän huomiota ihmeellisiin tunteisiisi ja käyttäydy niin, että olet rakastamisen arvoinen.

Kyllästyminen vapauttaa tilaa uusille päähänpinttymille.

Loppuvuodesta 2012 Syyriasta alkoi kantautua kammottavia ihmisoikeusjärjestöjen raportteja. Niitä lukiessani mietin, miten vähän tiesin pahuuskäsitysten historiasta: Augustinuksen perisyntiopin, Miltonin Saatanan, Arendtin Eichmann in Jerusalemin, Stanfordin vankilakokeen ja sen, miten Darth Vaderille kävi.

Nyt pahuuskäsikirjastossani on 17 196 sivua enkä ole päässyt syventymisvaiheeseen. ■

1 Puolalaisen emigranttikirjailija Witold Gombrowiczin päiväkirja vuosilta 1953-1967 on käännetty ruotsiksi ja englanniksi. Se avaa ainutlaatuisen ulkopuolisen näkymän sodanjälkeiseen eurooppalaiseen  sielunelämään.

2 Länsimaisten rakkauskäsitysten historian hyödyllisin kokonaisesitys on mielestäni Irving Singerin kolmiosainen The Nature of Love.

3 Tiedätkö erinomaisen kirjan pahuudesta? Olen kiitollinen lukuvinkeistä: riku.korhonen@pp.inet.fi. Kiinnostavimman vinkin lähettäjälle postitan Ovidiuksen Rakastamisen taidon.  

Julkaistu: 29.12.2014