
Istumme vanerista rakennetun, jämäkän höyläpenkin ääreen.
– Nämä pöydät on rakennettu koivuvanerista piirroksieni pohjalta, Jamie Hyneman sanoo ja kopauttaa pöytää.
Ympärillämme on höyläpenkkejä, tekniseen laboratorioon kuuluvia koneita sekä valtava määrä erilaisia pieniä vempaimia. Olemme laboratoriossa, joka on Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) ylpeydenaihe. Jamie Hyneman Centerissa opiskelijat ja henkilökunta voivat luoda omista ideoistaan prototyyppejä ja valmiita tuotteita.
Edessäni istuu Jamie Hyneman, joka on paljon muutakin kuin Myytinmurtajat-tv-sarjasta tuttu viiksiniekka. Hän on LUT-yliopiston kunniatohtori ja viime marraskuussa nimitetty tuore työelämäprofessori. Kuinka tähän on päädytty?
– Kunniatohtoriksi nimittämisen jälkeen olimme Lappeenrannan yliopiston väen kanssa yhteydessä lähes viikoittain ja vaihdoimme ajatuksia monesta aiheesta. Lopulta yliopiston väestä alkoi tuntua siltä, että minusta voisi tehdä professorin, joka olisi oikeasti tekemisissä opiskelijoiden kanssa. Totesin, että mikäs siinä. En ollut koskaan ennen käynyt Suomessa ja luultavasti ainut asia, jonka tästä maasta tiesin, oli Nokia. Suomeen tutustuminen on rikastuttanut elämääni ja toivottavasti sama jatkuu myös tulevaisuudessa.
Jamie Hyneman on piirtynyt monen mieleen valtavaan suosioon nousseesta Myytinmurtajat-ohjelmasta. Juontajakumppaninsa Adam Savagen kanssa hän loi myyttien purkamisesta suuren luokan tv-tiedeviihdettä.
Edelleen televisiossa uusintoina pyörivä sarja keskittyi joka jaksossaan kahteen tai kolmeen myyttiin, urbaanilegendaan tai nettihuhuun ja testasi niiden todenperäisyyttä. Sarjasta tuli maailmankuulu ja sekä Savagen että Hynemanin kasvot tulivat tutuiksi myös tiedemaailman ulkopuolisille katsojille.
Vuonna 2003 alkanut ja 14 vuotta jatkunut Myytinmurtajat kasvoi legendaksi aikana ennen internetin arkipäiväistymistä, mutta se nojasi vahvasti verkkomaailmaan. Myytinmurtajille kasvoi suuri maailmanlaajuinen faniverkosto. Aktiivisimmat seuraajat myös tuottivat ohjelmalle ideoita ja toteuttivat kaikenlaisia tempauksia sarjan teemaan liittyen. Myytinmurtajien keskiössä olikin ihmisen ikuinen halu kokeilla mahdottomilta tai naurettaviltakin tuntuneita asioita.
Suomessa MTV3 alkoi esittää ensimmäisen kauden jaksoja tammikuussa 2006.
Hyneman on tv-julkkis, mutta sisimmässään hän on keksijäluonne. Rakkaus teknologiaan ja rakenteluun kuuluu hänen puheestaan.
Uransa aikana hän on ehtinyt tehdä monenlaista. Hän on työskennellyt esimerkiksi venekapteenina, kokkina, rakennustyömailla ja tehnyt uran erikoistehosteiden parissa.
Mikä on muovannut maatilalla kasvaneesta monitaiturista keksijän ja innovaattorin?
– Ongelmanratkaisutaitoni ja kykyni innovoida ovat syntyneet taustani ansiosta. Minulla on kokemusta ehkä epätavallisen laajasti, ja seikkailin monessa paikassa ennen kuin päädyin tähän pisteeseen.
Hyneman on työskennellyt myös muiden isojen projektien parissa. Hän on tehnyt mainoksia esimerkiksi Super Bowliin, joka on tunnettu yliampuvista, näyttävistä ja kalliista väliaikamainoksistaan. Hyneman kertoo, että näiden mainosten kuvauksissa oli paikalla usein yli sata henkilöä, ja tuotanto maksoi kymmeniä tuhansia dollareita minuutissa.
– Paineet olivat kovat. Olin rakentanut jotain, jonka oli pakko toimia, tai tuhlaisin järjettömästi rahaa. Näiden projektien aikana opin, että tarvittaessa täytyy osata tehdä täyskäännös suunnitelmassa ja jatkaa itsevarmasti toiseen suuntaan. Niissä tilanteissa ei ollut muuta mahdollisuutta.
Elokuvalavasteiden tekeminen oli Hynemanin mukaan samanlaista.
– Huomasin sopivani hyvin tilanteisiin, joissa ohjaaja haluaa aggressiivisesti pitää kiinni omasta visiostaan. Saavuin paikalle aina useiden varasuunnitelmien kanssa, eikä kustannuksilla ollut tuotannolle väliä. He pystyivät luottamaan suoritukseeni. Siksi minusta tuli Hollywoodin parhaiden ohjaajien luottotekijä.
Jamie Hyneman päätyi työskentelemään Lappeenrantaan. Miten tämä tapahtui?
– Luulen, että yliopiston työntekijät näkivät minussa jotain, joka resonoi heissä itsessään. Olen persoonaltani hyvin tasainen, minusta ei löydy prameutta. Toimin suoraviivaisesti ja säntillisesti, ja se tuntuu miellyttävän suomalaisia. Joku sanoi minulle aloittaessani yhteistyötä LUT:n kanssa, että on hyvä pitää matalaa profiilia, tehdä työt kunnolla ja juoda paljon kahvia. Tämä ajattelutapa yhdistää minua ja suomalaisia.
Hyneman puhuu kauniisti Suomesta ja meistä suomalaisista. Hän on aidosti kiinnostunut tavoistamme elää. Kysyttäessä, mistä hän pitää Suomessa eniten, vastaus tulee välittömästi.
– Rehellisyydestä. Olen matkani aikana huomannut, että lähdin juuri maasta, jossa edellinen presidentti valehteli jatkuvasti. Kansa antoi sen tapahtua ja osa myös kannusti siihen. Amerikka on ahdistunut ja erimielisyyksien hajottama maa. Suomi sen sijaan on yksi onnellisimmista maista koko planeetalla. Tämä liittyy omasta mielestäni suomalaiseen kulttuuriin, jossa valehtelua ei katsota hyvällä.
Hyneman haluaa opettaa yliopiston opiskelijoille suunnittelun, rakentamisen ja testauksen lisäksi projektinhallintaa. Pelkät ideat eivät riitä, sillä tuotteet täytyy saada lopulta valmiiksi ja markkinoille. Hän korostaa myös paperitöiden tärkeyttä, ja on itse oppinut tasapainottelemaan numeroiden pyörittelyn ja rakentamisen välillä. Budjetointia ja tarkkoja suunnitelmia on tehtävä, jos haluaa projektien tuottavan rahaa.
– Uudet innovaatiot eivät synny tyhjiössä. Tästä on tullut jo jonkinlainen LUT-yliopiston mantra. Tehtäväni työ- elämäprofessorina on tuoda ongelmanratkaisuun ja keksintöjen rakentamiseen alku, keskipiste ja loppu. Jos haluaa kehittää ratkaisuja, niiden täytyy päätyä myös käyttöön. Muuten koko projektista ei ole ollut mitään hyötyä.
Hyneman mainitsee keskustelun aikana myös Suomen parhaan ja kenties tunnetuimman vientituotteen.
– Olen huomannut, että prototyyppien ja muiden haastavien suunnitelmien luominen vaatii sisua. On vaikeaa suunnitella jotain, mitä kukaan ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Sellaisessa maailmassa minä kuitenkin elän, ja ainut tapa onnistua siinä, on pysyä jatkuvasti liikkeessä.
Myytinmurtajien jälkeen Hyneman on tehnyt useita menestyneitä projekteja, mutta hänen mukaansa sellaiset vaativat paljon taustalla tapahtuvaa työtä, joka vie aikaa itse suunnittelulta ja rakentelulta, mitä hän rakastaa.
Hyneman kertoo huomanneensa, että projektit saattavat myös joskus tuottaa lopputuloksia, joita ei edes sillä hetkellä etsitty.
– Sitä huomaa kysyvänsä itseltään, mitä tapahtui. Tällä alalla pitää osata ottaa kiinni sivujuonteista, jotka saattavat viedä kätkettyjen aarteiden luokse. Jotkut ihmiset tyydyttävät jännityksen tarvettaan vuorikiipeilemällä, minä löydän haasteeni tutkimuksista ja keksinnöistä. Voin käyttää aikaani juuri tähän aarteen- etsintään. Tämä on seikkailuni.
Suomalaisten maanläheisyys kiehtoo häntä myös ympäristöasioiden vuoksi.
LUT:n professorina hän haluaa kannustaa opiskelijoitaan pohtimaan ympäristövaikutuksia. He ovat rakentaneet muuntautumiskykyisen robotin, jonka avulla Hyneman voi kommunikoida Lappeenrannassa olevien opiskelijoiden kanssa, ja vähentää näin matkustamisen tarvetta kahden maan välillä. Robotista voi myös eri osien avulla tehdä hyödyllisen johonkin muuhun tarpeeseen.
– Lähdin viihdemaailmasta keskittyäkseni asioihin, joilla on oikeasti merkitystä esimerkiksi ympäristön kannalta. Tulemme työskentelemään opiskelijoiden kanssa sellaisten ratkaisujen parissa, jotka vähentävät ympäristön kuormitusta. Niistä ei tule erityisen näyttäviä, mutta kovin hienoa ei myöskään ole katsoa kotinsa tulvivan tai lähimetsän palavan poroksi ilmastokriisin vuoksi.
Jamie Hyneman
65-vuotias yhdysvaltalainen keksijä ja tv-juontaja. Naimisissa opettaja Eileen Walshin kanssa vuodesta 1989.
Tunnetaan parhaiten tv-ohjelmasta Myytinmurtajat.
Monipuolinen tausta, mm. tutkinto venäjän kielitieteestä Indianan yliopistosta.