
Kaikki eivät oireile, mutta joillain naisilla myoomat aiheuttavat alavatsa- tai selkäkipuja. Kuukautisvuodot voivat olla runsaita ja pitkiä sekä vaatia tuplasuojausta, häiritä yöunta, heikentää rauta-arvoja, väsyttää ja lisätä anemiaa.
Myoomat voivat painaa virtsarakkoa niin, että virtsaamistarve tihentyy. Joskus raskaaksi tulo vaikeutuu ja keskenmenoriski lisääntyy.
Oireeton myooma ei vaadi hoitoa, mutta häiritseviin oireisiin kannattaa hakea apua gynekologilta. Myoomat voidaan todeta emättimestä tehtävällä kaikukuvauksella.
Lääkitys ei hävitä myoomaa, mutta oireita voidaan helpottaa esimerkiksi hormonikierukalla tai ulipristaaliasetaatilla. Traneksaamihappo voi vähentää vuotoja. Jos lääkitys ei auta, myoomia voidaan poistaa leikkauksella.
Myooma on tavallisin kohdunpoiston syy, kun lapset on jo tehty. Tietoa myoomista löytyy nyt netistä lääkeyhtiötaustaiselta myooma.fi-sivustolta.
– Myoomaan on erilaisia hoitovaihtoehtoja, joista naisen on hyvä tietää. Oireista ei kannata kärsiä, vaan on hyvä hakeutua tutkimuksiin, sanoo dosentti Antti Perheentupa Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikalta.
Turussa valikoiduilla potilailla on käytössään uusi korkeataajuuksiseen ultraääneen perustuva hoito, jolla voidaan magneettiohjauksessa tuhota myoomia.
Teksti: Virpi Peura
Lähde: Gedeon Richter Nordics AB, Terveyskirjasto, Duodecim