Apu

Muistetaan isää kirjalla: viisi uutuusteosta isänpäivälahjaksi – tai muuten vaan

Muistetaan isää kirjalla: viisi uutuusteosta isänpäivälahjaksi – tai muuten vaan
Uutuuskirjat käsittelevät rikoksia, isän tarinaa, kitaroita ja kitaristeja sekä ihmiskunnan tulevaisuutta.
Teksti
Julkaistu: 7.11.2022

1|Talvimurhia

Huippudekkaristi Viveca Sten on ainakin toistaiseksi jättänyt Sandhamnin saariston. Åren murhat -sarjan toisessa osassa Pohjois-Ruotsin hiihtokeskuksessa on meneillään vuoden kiivain sesonki, hiihtolomaviikko. Idylli särkyy, kun paikallisen julkkiksen ruumis löytyy rusikoituna lumessa. Poliisi on neuvoton, sillä uhrilla ei näytä olevan vihollisia. Murhatutkimuksen lomassa Sten kuljettaa tarinaa nuoresta Rebecasta, joka haaveilee vain Jumalan palvomisesta ja elämästä pastorin kunniallisena vaimona. Tarjolla on kuitenkin enimmäkseen kärsimystä, jota muut kieltäytyvät näkemästä. Ennen kuin salaisuudet paljastetaan, lukija ehtii pohtia monta kertaa, mikä kahden tarinan välinen yhteys on. Kelpo dekkari sopii hyvin talvi-iltojen viihdykkeeksi.

  • Viveca Sten: Laakson varjo (WSOY)

Arvioija: Elisa Miinin

2|Sinitakkisen tytön arvoitus

Max Seeckin uutuus sijoittuu yksinäiselle saarelle, jonne rikostutkija Jessica Niemi on matkustanut pakkolomalle. Pian saapumisensa jälkeen hän huomaa olevansa keskellä välillä yliluonnollisiakin piirteitä saavia tapahtumia. Kuka on öisin laiturille ilmestyvä sinitakkinen tyttö? Entä miten saarella aikoinaan toiminut lastenkoti liittyy tapahtumiin? Saaren oudot tapahtumat saavat Jessican tuntosarvet pystyyn, eikä rikostutkija pysty pitämään näppejään erossa tutkinnasta tälläkään kertaa. Samaan aikaan Jessican henkilökohtaisessa elämässä myllertää ja rikostutkija on isojen päätösten edessä. Seeck on rakentanut suljetun tilan mysteerin melko vähistä elementeistä, ja Loukko eroaakin edellisistä osista. Tarina kantaa kuitenkin loppuun asti ja jättää odottamaan jatkoa.

  • Max Seeck: Loukko (Tammi)

Arvioija: Jaana Vainio

3|Isän perässä

Kun päähenkilö on vasta lapsi, isä tappaa itsensä. Teolla on pitkä laahuksensa. Tällainen on asetelma Venla Pystysen esikoisromaanissa En voi lakata ajattelemasta kuolemaa. Kirjassa on vahva tarina, joka etenee kohtaus kohtaukselta. Se on tutkimusmatka paitsi siihen, kuka isä on ollut, myös siihen, kuka päähenkilö on isän itsemurhan takia. Kirja puhuttelee kuollutta isää suoraan ja tekee kerronnallisella ratkaisullaan tiliä.

  • Venla Pystynen: En voi lakata ajattelemasta kuolemaa (WSOY)

Arvioija: Laura Myllymäki

4|Hillitty tulevaisuus

Ihmiskunta on oppinut kunnioittamaan ympäristöään ja elämään kestävästi, toki vasta ympäristötuhon ja vaikeiden aikojen jälkeen. Piia Leinon Aarteidesi aikakirjat -teoksen tarjoama tulevaisuus ei ole vain kaunis utopia: nykyisyyteen verrattuna elämä on niukempaa ja varakkuudesta on edelleen kiinni paljon. Kirjan päähenkilö Oula pääsee louhimaan syväjäädytetyn aikamme ihmisen muistoja, jotka 2100-luvulla tuntuvat hämmentäviltä ja kohtuuttomilta mutta myös kiehtovan voimakkailta. Tarina etenee hillitysti ja vähäeleisesti mutta pääsee syvälle.

  • Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat (Schildts & Söderströms)

Arvioija: Sammeli Heikkinen

5|Kielillä puhujat

Suomalaiset sähkökitaristit on rakkaustarina – tai oikeammin kymmenien rakkaustarinoiden kokoelma. Kitaristit kertovat soitinsuhteestaan aina ensi-ihastumisesta elinikäisen kumppanuuden vahvistamiseen. Laiteluettelointiin ei sorruta: Pekka Laineen ja Tommi E. Virtasen haastatteluissa esiin nousee soittajan oma ääni ja ainutkertainen suhde soittamiseen. Tyylien hajonta on valtava, mutta jokaisella soittajalla on kiinnostavaa sanottavaa soittamisen ja soitinsuhteensa filosofiasta. Skaala ulottuu Erja Lyytisen bluesista Esa Pulliaisen kultasormiseen tyylittelyyn, lukemattomien artistien luottomiehen Jussi Jaakonahon monipuolisuuteen, Eppu Normaalin ja Egotripin kitaristikaksikoihin ja edesmenneen Alexi Laihon metallivirtuositeettiin. Teos toimii ei vain soittamisesta vaan ylipäätään musiikista kiinnostuneille. Musiikkikirjaston perusteos jo syntyesssään.

  • Pekka Laine, Tommi E. Virtanen: Suomalaiset sähkökitaristit (Tammi)

Arvioija: Jukka Väänänen

Koonnut: Selina Keränen

Kommentoi »