Mondo testasi: Uniloma lentokenttähotellissa
Majoitukset
Mondo testasi: Uniloma lentokenttähotellissa
Hyvä unenlaatu on nykyään terveystrendi. Kävimme koeyöpymässä Clarion Hotel Aviapoliksen uuden unihuoneen.
1Kommenttia
Julkaistu 12.3.2023
Mondo

Hotellit ovat jo pitkään kehitelleet erilaisia teemahuoneita, joissa on tavallisesta poikkeava sisustus tai käyttötarkoitus. Hiljattain Clarion-ketju lanseerasi Helsinki-Vantaan lentokenttähotelliinsa unihuoneet. Se ei ole ensimmäinen yrittäjä tällä rintamalla, sillä ainakin Helsingin Crowne Plaza -hotellissa oli takavuosina vastaava konsepti.

Clarion Hotel Aviapolista markkinoidaan nyt uniturismin kohteena. Unenlaadusta on näet tullut osa hyvinvointitrendiä, ja monet mittaavat yöllä tapahtunutta palautumisen tasoa älysormuksilla ja -kelloilla.

Mutta miksi mennä hotelliin nukkumaan? Hotelliketju perustelee asiaa sillä, että joitakin ihmisiä maisemanvaihdos auttaa nukkumaan paremmin. Jotkut toisaalta nukkuvat vieraassa paikassa huonommin, ja ainakin ensimmäinen yö uudessa hotellissa menee katkonaisilla unilla. Nukkumiseen räätälöity hotellihuone voi toki auttaa tähänkin vaivaan.

Aulassa yllättää, miten paljon lentokenttähotellissa on väkeä maanantai-iltana. Tavallisten matkailijoiden lisäksi ovesta marssii sisään lentokoneiden kapteeneja ja muuta henkilökuntaa univormuissaan. Ravintolassakin on runsaasti syöjiä.

Saan huoneen hotellin 8. kerroksesta. Näkymä kehätien ja parkkipaikan suuntaan ei ole mieltä ylentävä, mutta eihän tänne ole tultu maisemia katsomaan vaan nukkumaan. Unikonseptin varanneille ei ole varattu erikseen tiettyä kerrosta tai huoneita, mutta hotellin mukaan heille pyritään varaamaan huone rauhallisesta paikasta, mahdollisuuksien mukaan kylpyammeella.

Talvinen maisema lentokenttähotellin ikkunasta.

Etukäteen on hieman mietityttänyt, kuinka paljon huoneeseen kuuluu ulkomaailman ääniä, sillä lentokentän kiitoradalle on linnuntietä vain runsas kilometri. Äänieristys on kuitenkin todella hyvä, eikä sisälle kuulu yhtään mitään. Myöskään muiden asiakkaiden äänet eivät häiritse. Itse hotellin sijaintikin on unikonseptin kannalta hyvä: ilta-aikaan tällä seudulla ei voi juuri muuta tehdä kuin nukkua.

Respasta annetaan mukaan englanninkielinen vihkonen, joka sisältää erilaisia vinkkejä hyvään uneen. Siinä on myös neljän vaihtoehdon tyynymenyy, josta voi tilata haluamansa version huoneeseen toimitettuna. Usein hotellien tyynyt ovatkin joko liian pehmeitä, liian korkeita tai liian lättäniä. Respasta tuotu Familonin tyyny on kuitenkin oikeasti niin hyvä, että päätän hankkia samanlaisen itselleni myöhemmin. Ilmeisesti moni muukin on ollut niihin tyytyväinen, sillä hotelli on alkanut myydä samoja tyynyjä myös kotiin vietäväksi.

Huoneet ovat harmonisen tyylikkäitä, ja tyynyvaihtoehtoja on runsaasti.

Muutama tunti ennen nukkumaankäyntiä vierailen hotellin ravintolassa illallisella. Viinilasillinen täytyy tällä kertaa jättää väliin, ettei unen laatu ainakaan sen takia heikkene. Pari tuntia ennen sänkyyn kömpimistä pistän puhelimen sivuun, otan kylvyn, himmennän valoja ja alan siemailla huoneesta löytyvää teetä, jonka luvataan rauhoittavan oloa. Varmistan myös, että huoneen lämpötila on suositeltu alle 20 astetta.

Unihuoneeseen toimitetaan pussiteetä, jonka luvataan rauhoittavan ennen nukkumaankäyntiä.

Vihkosessa on myös linkki unikonseptia varten laadittuun Spotify-soittolistaan, joka sisältää lähes kaksi tuntia rauhoittavaa musiikkia. Kuuntelen kylpytakki päällä eteeristä äänimaisemaa ja siemailen yrttiteetä. Tunnelma on kuin jossakin kauneushoitolassa.

Miten uni sitten tulee? Varsin tavalliseen tapaan. En nuku mielestäni normaalia paremmin tai huonommin. Yö menee itselleni tyypillisellä yhdellä heräämisellä, jonka perään nukahdan lähes heti uudestaan ja herään seuraavan kerran vasta aamusta. Nukun tosin usein uudessa paikassa ensimmäisen yön usein vähän levottomasti, joten siihen nähden kokemus on onnistunut.

Hieno juttu on myös se, että iso osa unihuoneen konseptiin kuuluvista asioista (rauhoittava tee, soittolistan kuuntelu, valojen himmennys, huoneen lämpötila) on toistettavissa pienellä vaivalla myös muissa yöpaikoissa. Nähtäväksi jää, tuleeko minustakin jatkossa se ihminen, joka pakkaa oman tyynyn mukaan matkoille.

Itselleni unihuone on lähinnä hauska elämys, mutta se voisi olla aidosti tarpeellinen vaikkapa pienten lasten vanhemmille, jotka haluavat nukkua yhden yön ilman että kukaan herättää kesken unien.

2 hh alkaen 124 euroa, nordicchoicehotels.fi

1 kommentti