Mondo testasi: Inarin uudistunut klassikkohotelli
Kotimaan hotellit
Mondo testasi: Inarin uudistunut klassikkohotelli
Legendaarinen Hotelli Kultahovi vaihtoi omistajaa ja muuttui Wilderness Hotel Juutuaksi. Mondo kävi testaamassa uudistuneen majapaikan.

Inarin kirkonkylän kupeesta löytyy yksi kotimaan hotelliklassikoista: Wilderness Hotel Juutua, aiemmalta nimeltään Hotelli Kultahovi. Paikka sai alkunsa vuonna 1937 ja oli alkuun nimeltään Inarin Matkailumaja. Myöhemmin alueella liikkuvista kullankaivajista tuli hotellin kanta-asiakkaita, ja sille annettiin teemaan sopiva nimi.

Lapin sodassa vanha hotellitalo tuhoutui, ja se rakennettiin uudelleen 1950-luvulla. Kultahovista kasvoi vuosien aikana tunnettu klassikko, jossa esimerkiksi presidentti Urho Kekkonen yöpyi Lapin-reissuillaan.

Uudistetussa klassikkohotellissa on modernia tyylikkyyttä.

Hiljattain Wilderness Hotel -ketju osti Kultahovin sitä pitkään pyörittäneeltä perheyritykseltä ja nimesi paikan uudelleen viereisen Juutuanjoen mukaan. Samalla tehtiin iso remontti, jossa laitettiin uusiksi sekä huoneiden että yleisten tilojen sisustus. Mondo testasi hotellin yhden yön matkalla tammikuun alussa (2 hh alkaen 119 euroa, wilderness­hotels.fi).

Majapaikka jakautuu kahteen rakennukseen: 1950-luvun vanhaan osaan ja myöhemmin valmistuneeseen uudisrakennukseen. Testihuone on uudella puolella, jonne mennään pihan läpi.

Uudistettujen huoneiden sisustus on sävyiltään hillitty.

Sisustus on hillityn vaalea. On designhuonekaluja ja Pentikin viltti sängyllä. Poronsarvia tai muuta lappiteemaista rekvisiittaa ei näy. Tilavassa huoneessa on myös oma parveke ja kylpyhuoneessa pieni saunakin. Kylpyhuoneita ei remontissa uusittu, joten yleisvaikutelma ei ole täysin uudenkarhea. Muuten kaikki on siistiä ja toimivaa, ja etenkin omasta saunasta on iloa. Parvekkeelta voi katsella kohti rauhallista piha-aluetta ja Juutuanjokea.

Osassa huoneista on myös oma sauna.

Kultahovin historiasta ei ole ammennettu uudistuksessa, vaan paikkaa on viety selkeästi moderniin suuntaan. Nostalgista tunnelmaa ja kullankaivajien mytologiaa täältä ei siis kannata enää etsiä. Vanhalla puolella retrohenkeä on kuitenkin vielä ripaus jäljellä, sillä käytävillä on alkuperäisiä 50-luvun kalusteita. Myös huoneiden pienempi koko ja pohjaratkaisut viittaavat kyseiseen vuosikymmeneen.

Vaikka vanhan puolen huoneissakin on nyt moderni sisustus, viisto katto ja kompakti koko muistuttavat, että talo on 50-luvulta.

Wilderness Hotel Juutua on hyvä majapaikka, jos haluaa yhdistää Lapin-reissuun kulttuuria ja luontoa. Inari on saamelaiskulttuurin keskuspaikka, ja hotellilta kävelee hetkessä sekä kulttuurikeskus Sajokseen että saamelaismuseo Siidaan. Helpon luontoretken taas voi tehdä esimerkiksi Jäniskoskelle, jonne kulkee hotellin vierestä reitti. Sulan maan aikana patikointia voi jatkaa vielä ylös tuntureille. Isompia luontoretkiä varten täytyy jatkaa matkaa kohti lähiseutujen suuria kansallispuistoja.

Hotellin ravintolan suurista ikkunoista avautuu maisema Juutuanjoen suuntaan.

Majapaikan paras valtti on kuitenkin sen yhteydessä toimiva ravintola Aanaar, joka löytyy vanhan päärakennuksen alakerrasta. Edellisten omistajien perustama ravintola nauttii kulinaristien arvostusta, ja Suomen Gastronomien Seura valitsi sen vuoden ravintolaksi 2020. Täällä voi nauttia rentoa fine dining -ruokaa, joka tehdään paikallisista raaka-aineista, kuten porosta ja Inarijärven kaloista. Vastaavia annoksia voisi tarjota Helsingin huippuravintoloissakin, ja illallisen jälkeen on mukava sulatella loistoateriaa omassa huoneessa.

Aanaarin annokset ovat sekä maistuvia että kauniita.
Kommentoi »