
Mondo testasi: Helsingin uusi luksushotelli tarjoaa mukavuutta maksukykyisille asiakkaille
Hotel Maria pyrkii olemaan kansainvälisen tason huippuhotelli. Kokemus on miellyttävä, mutta se myös maksaa keskitasoa enemmän.
Harva kotimaan majapaikka on saanut etukäteen yhtä paljon huomiota kuin Helsingin Kruununhakaan joulukuussa 2023 avattu Hotel Maria. Paikan puuhamiehenä toimiva olympiamitalisti Samppa Lajunen mainosti jo kuukausia ennen avautumista, että kyseessä tulee olemaan kansainvälisen huipputason luksushotelli, joka pyrkii tarjoamaan asiakkailleen ”ultraluksusta”. Kyllähän tällaiset puheet nostavat odotukset korkealle.
Ja kieltämättä meitäkin jännittää, kun saavumme testiyöpymiselle tammikuisena tiistai-iltana. Ovella odottaa silinteripäinen ovimies, joka tervehtii ja saattelee vastaanottoon. Jo ensimetreillä hotellin palvelu tuntuu huomaavaisemmalta kuin Suomessa yleensä. Vieraiden teitittely luo esimerkiksi arjen yläpuolelle nousevan tunnelman, olematta kuitenkaan teennäisen oloista.

Kaikki ei silti suju mutkitta. Saapuessamme huoneemme ei olekaan valmis, sillä sen television kanssa on kuulemma teknisiä ongelmia. Asia hoidetaan mallikkaasti, ja meille tarjotaan odotellessa lasit samppanjaa hotellin baarissa talon laskuun.
Odotellessa ehdimme katsella hotellin sisustusta. Yleisilme on harmoninen mutta ei millään tavalla uudenlainen tai yllättävä. Missään ei näy villejä yksityiskohtia – on pääasiassa valkoista, beigeä ja harmaata. Jos ei tietäisi asianlaitaa, Hotel Mariaa voisi luulla 10 vuotta sitten avatuksi luksushotelliksi.

Pienen odottelun jälkeen pääsemme huoneeseen. Yövymme sviitissä, joka on kuin oma pieni arvoasunto. Huoneessa on kaksi kerrosta: alhaalta löytyy makuuhuoneen ja olohuoneen yhdistelmä, yläkerrasta taas ”spa-osasto”, jossa on iso poreamme ja sauna. Sviittiä hallitsevat valtavat kierreportaat, ja ullakkokerroksessa sijaitsevan yläkerran esiin jätetyissä kattopalkeissa näkyy rakennuksen historiallisuus.
Sviitti tuntuu olevan venyvä käsite, joka voi tarkoittaa melkein mitä tahansa perushuonetta isommista neliöistä todella omalaatuiseen sisustukseen. Tässäkään asiassa Hotel Maria ei juuri hulluttele. Sviitissä ei ole paikan peruslinjasta poikkeavaa teemaa tai toteutusta, mutta tilaa kyllä löytyy.
Mieleenpainuva erikoiselementti on japanilainen wc, jossa on tusinan verran toimintoja sekä liiketunnistimella avautuva kansi.
Vaikka hotelli satsaa henkilökohtaiseen palveluun, huoneessa saa olla omassa rauhassa. Ovella ei esimerkiksi käydä kyselemässä toiveita.

Ennen illallista käymme testaamassa paikan kylpylän, joka löytyy kellarikerroksesta. Siellä on kaksi pientä lämmintä allasta, suomalainen sauna, höyryhuone, kylmäallas ja katetulla sisäpihalla sijaitseva oleskelutila.
Spa-visiitti on suositeltava ja rentouttava elämys hotellivisiitin aluksi, mutta se on kuitenkin ennen kaikkea mainio lisäpalvelu hotellin asiakkaille. Mitään niin ainutlaatuista tai erityistä paikka ei tarjoa, että sinne kannattaisi tulla ulkopuolelta, varsinkin kun 1,5 tunnin kylpeminen maksaa 69 euroa.

Hotel Mariassa on kaksi ravintolaa: Lilja ja Garden Terrace. Näistä Lilja on fiinimpi paikka, joka tarjoaa monen ruokalajin à la carte -illallisia. Talvipuutarhamainen Garden Terrace taas keskittyy rennompaan ruokailuun, kuten salaatteihin, hampurilaisiin ja lasagneen.
Testaamme Garden Terracen. Myös sen tarjontaan on pyritty tuomaan luksuksen tuntua. Hyvä esimerkki on paikan hampurilainen, jonka välissä on tryffelimajoneesia ja sveitsiläistä raclettejuustoa. Tyyliltään se on premium-luokkaa, mutta myös hinta on keskivertoa korkeampi: purilaisesta ja ranskalaisista saa maksaa 35 euroa.

Kun palaamme illalliselta huoneeseen, henkilökunta on piipahtanut poissa ollessamme sulkemassa verhot ja siirtämässä päiväpeiton syrjään sekä asettamassa pienet kankaat lattialle vuoteiden viereen.
Aamupalalla on tarjolla hieman tavallista parempia laatutuotteita tryffelisalamista lähtien. Esillepano on nätti ja tunnelma harmoninen. Osa herkuista noudetaan buffetista, osa tarjoillaan pöytään. Listalta voi tilata esimerkiksi omeletin haluamallaan täytteellä tai lisämaksusta erilaisia lämpimiä annoksia. Myös mehu ja kahvi tarjoillaan pöytään. Kaiken kaikkiaan onnistunut ja tasokas aloitus päivälle.

Puitteiden ja palvelun puolesta Hotel Maria on ehdottomasti luksushotelli, mutta koko kansan paikka se ei edes yritä olla. Siitä pitää huolen hinnoittelu. Perushuoneiden hinnat alkavat lähes 400 eurosta, ja sviiteistä saa maksaa noin 700 euroa yöltä. Isoimmat huoneet maksavat jo useita tonneja. Korkeita ovat myös ravintoloiden ja palveluiden hinnat. Esimerkiksi pieni olut paikan baarissa maksaa 11 euroa ja kaikki cocktailit yli 20 euroa.
Hyvä kysymys onkin, kannattaako tavallisen matkailijan panostaa hotellielämykseen näin paljon. Vertailun vuoksi: vaikka hampurilaisessa on tryffeliä ja sveitsiläistä juustoa, se ei silti ole kolme kertaa parempi kuin edullisemmat premium-purilaiset.
Mutta jos raha ei ole ongelma, Hotel Maria tarjoaa todella miellyttävän elämyksen. Se on kuin ihana mukavuuden kupla, jossa mikään ei häiritse. Valaistus, taustamusiikki ja värimaailma ovat kaikki miellyttäviä. Ja jos jokin asia on pielessä, se hoidetaan saman tien ilman odottamista tai jonottamista. Ehkä tällaisen mukavuuden kokemisesta kannattaa joskus maksaa?
Kun astuu seuraavana aamuna ulos Helsingin katumaisemaan, pittoreski Kruunuhakakin tuntuu karulta. On kovia ääniä, pakokaasua ja keskitalven loskaa. Tekee mieli palata saman tien takaisin hotellin turvaan.