Mondo testasi: Helsingin uudistuneessa Hotelli Tornissa on yksityisen boutiquehotellin tuntua
Matkailu
Mondo testasi: Helsingin uudistuneessa Hotelli Tornissa on yksityisen boutiquehotellin tuntua
Uudistunut klassikkohotelli sopii tasokasta yöpymiskokemusta ja keskeistä sijaintia arvostavalle matkailijalle. Siellä kannattaa piipahtaa myös ihailemassa hienoa cocktailbaaria sekä talon oman taidekokoelman helmiä.
Julkaistu 22.5.2022
Mondo

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaa Hotelli Tornia voi hyvällä syyllä kutsua klassikkopaikaksi. Valmistuessaan vuonna 1931 se oli kaupungin korkein rakennus ja oman aikansa mittapuulla pilvenpiirtäjä. Torniin avattiin maamme ensimmäinen kiinalainen ravintola, ja hotellin baarista nousivat ilmiöksi mojito-cocktailit.

Ei siis ihme, että kaksi vuotta kestäneeseen remonttiin ja uudistustyöhön kohdistuu paljon odotuksia. Millaiseksi klassikko on nyt muuttunut?

Torni, viralliselta nimeltään Solo Sokos Hotel Torni, avasi ovensa uudestaan huhtikuussa 2022. Uudistuneet huoneet suunnitteli Studio Joanna Laajisto, joka on tehnyt aiemmin muun muassa Porvoon Runo-hotellin sisustuksen. Yleisistä tiloista taas vastasi sisustusarkkitehtitoimisto Fyra, jonka kädenjälkeä ovat monet Sokos Hotels -ketjun viime aikojen onnistuneet hotelliavaukset kuten Tripla ja uudistunut Vaakuna.

Art deco -huoneista osa sijaitsee korkealla kaupungin kattojen yllä.

Vaikka myös Torni on S-ryhmään kuuluva ketjuhotelli, uudistuksen jälkeen siellä on yksityisen boutiquehotellin tuntua ja pientä ylellisyyttäkin. Yleisissä tiloissa on mitä erilaisimpia designhuonekaluja. Esimerkiksi Kalevankadun puoleisessa oleskelutilassa ei tunnu olevan yhtään samanlaista tuolia ja sohvaa.

Huomion kiinnittävät myös ympäri taloa sirotellut taideteokset, joista suurin osa on hotellin omista kokoelmista. Ylimmän kerroksen ateljeebaarissa on ollut vuodesta 1951 asti näyttelytoimintaa, ja jokainen taiteilija on jättänyt sovitusti yhden teoksen tänne. Näin on kertynyt merkittävä määrä kotimaista nykytaidetta laidasta laitaan: grafiikanvedoksia, maalauksia, valokuvia, veistoksia...

Taidetta oli hotellissa jo aiemmin, mutta tuntuu, että uudistuksen myötä se pääsee entistä paremmin oikeuksiinsa. Seinillä voi nyt nähdä esimerkiksi Kuutti Lavosen ja Leena Luostarisen töitä.

Hotellin hienoimpia huoneita on jugendosan junior suite, jossa on kakluuni ja huonekorkeutta monta metriä.

Huoneita on sekä alkuperäisessä art deco -rakennuksessa että hotelliin 1980-luvulla liitetyssä jugendtyylisessä talossa. Yövymme jugendpuolen huoneessa, jonka tunnelma on kotoisa mutta tyylikäs. Seinien värisävyt ovat hillityn harmonisia, ja suuressa sängyssä on tyylikäs punertavan ruskea samettipääty. On vaalea puulattia, maljakossa tuoreita liljoja ja kaapiston päällä taidekirja. Televisio on piilotettu avattavien kaapinovien taakse.

Tässä huoneessa ei todella ole geneerisen ketjuhotellin tuntua. Tuntuu enemmänkin, kuin olisi yövieraana jossakin arvoalueella sijaitsevassa kodissa. Paikassa on sukunäköä edellä mainitun Porvoon Runo-hotellin kanssa, ja mieleen tulee myös parin korttelin päässä sijaitseva St. George.

Koska ollaan kaupungin keskustassa, täytyy varautua siihen, että ympäristö ei ole öisin täysin hiljainen. Toisen kerroksemme huoneemme on lähellä katua, ja yöllä ulkoa kuuluu ääniä, mutta ne eivät häiritse nukkumista. Asiaa auttaa varmasti se, että korttelissa ei ole läpiajoa eikä näin viikolla juhlivia seurueita. Herkkäunisen kannattaa silti harkita sisäpihan huoneita tai korkeammalla sijaitsevia vaihtoehtoja.

Hotellin ravintola OR:issa on kiva uusvanha sisustus.

Tornista ei voi kirjoittaa mainitsematta ravintoloita. Onhan se yksi suomalaisen kulinarismin syntypaikoista, jossa avattiin muun muassa maamme ensimmäinen kiinalainen ravintola vuonna 1953. Vuodesta 1960 toiminut American Bar taas on historiallinen cocktailpaikka, jossa saivat vuosikymmenien ajan oppinsa kaupungin parhaat baarimestarit.

Yksi uudistuksen suurista onnistumisista on American Barin muutto vastaanoton entisiin tiloihin, kauniin kupolikaton alle. Se on itse asiassa alkuperäinen paikka, josta baari siirrettiin alakertaan joskus 90-luvun alussa. Pyöreän huoneen keskellä on komea marmoripintainen baaritiski. On hienoja designhuonekaluja ja oman taidekokoelman teoksia. Puitteet ovat upeat, mutta juomalistan perusteella baaria ei olla nostamassa cocktailpaikkojen uudeksi suunnannäyttäjäksi: kokeellisten drinkkien sijaan American Bar satsaa huolella tehtyihin mutta turvallisiin klassikoihin.

Uudistunut on myös hotellin yhteydessä toimiva O’Malleys, joka on Suomen ensimmäinen irkkubaari. Se on menettänyt ison osan tiloistaan hotellin aulalle, ja nyt paikassa on pikkupubin tunnelmaa. Baarimikko tietää kertoa, että alkuperäinen tila oli itse asiassa juuri tämän kokoinen, eli tavallaan tämäkin paikka on palannut juurilleen. Klassikkopubin sisustusta on nyt päivitetty kotoisan nuhjuisesta hillityn elegantiksi.

Aamiaisella kaikki juomat tarjoillaan pöytään.

Hotellin alimmassa kerroksessa toimii ravintola OR, jota kuvaillaan kalaan ja kasviksiin satsaavaksi brasserieksi. Burgerin saa myös vegaanisena, ja paistetun siian kaltaiset tutut ja turvalliset vaihtoehdot ovat saaneet rinnalleen esimerkiksi grillattua kukkakaalia vegaanisella punaviinikastikkeella. Ei kuitenkaan vaikuta siltä, että ravintola yrittäisi mullistaa suomalaista ruokakulttuuria samaan tapaan kuin Tornin ruokapaikat ovat aiemmin tehneet. Pikemminkin OR tarjoaa hotellivieraille mukiinmenevän ruokailumahdollisuuden ilman, että tarvitsee poistua kiinteistöstä.

OR:in salissa nautitaan myös aamupala. Se on oikeastaan ainoa hetki, kun vieras huomaa ketjumaisuuden. Uunimunakkaat ja muut buffetin antimet ovat tuttuja aiemmilta visiiteiltä S-ryhmän hotelleihin. Taso on hyvä, mutta mitään uutta ja ihmeellistä aamiainen ei tarjoa. Siitä on kyllä pyritty luomaan hieman ylellisempi kokemus palvelulla: kaikki juomat kahvista mehuun tarjoillaan pöytiin. Tuntuu kuitenkin siltä, että olisi helpompi hakea ne itse kuin odotella, että kiireinen tarjoilija ehtii tuoda juotavaa. Rauhallisena arkiaamuna konsepti toimii vielä jotenkin, mutta mietityttää, miten käy kuumimman lomasesongin keskellä.

Ateljee Barissa voi nyt nauttia all day tea -kattauksen.

Uudistuneen Tornin odotetuin avaus lienee ylimmän kerroksen Ateljee Bar, Helsingin keskustan ainoa oikea näköalabaari. Moni haluaa taas päästä näkemään kaupungin yläilmoista, ja pieni hissi on koetuksella viedessään ihmisiä ylös 12. kerrokseen. Mekin joudumme odottamaan kaksi vuoroa, ennen kuin mahdumme mukaan. Mutta se kuuluu asiaan: Ateljee Barin tilat ovat perinteisesti olleet ahtaat, ja täällä käynti on aina ollut jonottamista vaativa projekti.

Tungosta helpottaa hieman se, että toiseksi ylimmän kerroksen kokoustila on nyt myös muutettu baariksi, jonne voi tehdä pöytävarauksen all day tealle. Se on Tornin versio afternoon teasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole klassinen monikerroksiselta tarjottimelta tarjottava kattaus, vaan asiakas saa valita suolaisten ja makeiden syötävien listalta pikkuannoksia, jotka tuodaa pöytiin pikkulautasilla.

Teen lisäksi tarjotaan kuplivaa lisämaksusta. Annokset eivät ole kovin isoja, vaan pikemminkin pikkunaposteltavaa juomien kera. Ei siis kannata odottaa, että nälkä lähtisi. All day tea on mukava elämys, mutta tuntuu, että hinnassa (38 euroa/henkilö) on pientä korkeanpaikan lisää. Se ei tunnu ihmisiä haittaavan. Seurueita virtaa jatkuvalla tahdilla sisään, ja ihmekös tuo: maisemat ovat Helsingin parhaat.

Kenelle uudistunut Hotelli Torni sitten sopii majapaikaksi? Laatutietoiselle majoittujalle, joka arvostaa tyylikkäitä puitteita, keskeistä sijaintia ja kaipaa hotellilta pientä elämyksellisyyttä. Entä mitä majoitus maksaa? Jos lompakosta löytyy vihreä bonuskortti, tätä kirjoitettaessa kahden hengen huoneen voi saada edullisimmillaan 160–170 eurolla.

Junior suite -luokan huoneen tunnelma on harmonisen elegantti.

Kommentoi »