Miten presidentti matkustaa?
Henkilöt
Miten presidentti matkustaa?
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei koskaan matkusta työmatkoillaan yksin, mukana seuraa kabinetti ja usein myös puoliso Jenni Haukio. Niin nytkin Japanin-vierailulla, tärkeällä viennin edistämismatkalla.
Julkaistu 9.3.2016
Apu

Presidentti Suomessa ei pröystäile tai korosta valtaansa ulkoisilla tunnusmerkeillä. Presidentti ei lentele ympäri maailmaa Air Force One -lentokoneella kuten Yhdysvaltojen presidentti, vaan matkustaa tavallisella reittikoneella kohteeseensa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui tiistaiaamuna Japaniin, Osakan-lentokentälle Finnairin Airbus-lentokoneella. Hän ja seurue istuivat toki bisnesluokassa, mutta muille matkustajille ei huudeltu koneen etuosan arvovaltaisista vieraista. Presidenttipari luotsattiin koneeseen sisään ja ulos sivullisten huomaamatta.

Televisiosarjaa Rouva Ministeri innokkaasti seuranneena tarkkailen erityisen kiinnostuneena Niinistön kabinettia. Rouva Ministerin sisäpiiri on nuorta porukkaa, eikä ikä paina meidänkään presidenttimme kabinettia. Suurin osa on syntynyt 1970-luvulla, osa 1980-luvulla.

Japanissa ovat mukana muun muassa kansliapäällikkö Teemu Tanner, neuvonantaja Mikko Hautala, erityisavustaja Pete Pokkinen ja lehdistösihteeri Liina Aulin. Paikallisten keskuudessa ja muutenkin erityistä huomiota herättää pitkä, komea mies. Hän on presidentin ensimmäinen adjutantti, komentaja Kaarle Wikström, alkujaan Merisotakoulun kasvatteja.

Vierailulla ovat tiiviisti mukana myös Suomen Japanin suurlähettiläs Manu Virtamo ja vaimonsa Liisa. He ovat vaihtamassa piakkoin asemapaikkaansa.

- Tulimme Tokioon syyskuussa 2013, mikä osui kiinnostavaan ajankohtaan. Japanin ulko- ja turvallisuuspoliittinen asema on Itä-Aasiassa erittäin tärkeä. Kesän jälkeen muutamme New Yorkiin, mutta maa on tuttu Washingtonin-pestimme jälkeen, Manu Virtamo kertoili Kioton Kultaisen temppelin rantapolulla.

Seurueesta löytyy myös yksi tuttu mies, presidentin henkilääkäri Janne Reitala (näyttelijä Tiina Rinteen ja taidehistorioitsija Aimo Reitalan esikoispoika!). Muistelimme yhdessä vuosituhanteen vaihdetta, jolloin poikamme olivat vielä pieniä ja innokkaita futaajia ja turnauksia oli lähes joka kuukausi.

- Valmennan edelleen aikuisiksi miehiksi kasvaneita kavereita Toukolan Teräksessä, ToTessa. Viimeksi alkuviikossa olin verkkareissa treeneissä, Janne Reitala kertoi.

Ennen Japanin-matkaa, kotona pakkaillessani, mietin niitä, näitä ja varsinkin näitä: - Kuka pakkaa Niinistön matkalaukun? Itse, rouva Jenni Haukio vai joku avustaja Mäntyniemessä? Kuka hoitaa perheen lemmikkiä, bostoninterrieri Lennua? Vastaus jääköön salaisuudeksi, sillä presidentilläkin on oikeus siihen.

Teksti Liisa Talvitie

Kommentoi »