Apu

Mitä olen oppinut: Pauli Hanhiniemi


Muusikko Pauli Hanhiniemi, 50: "Todellisuus ja toisaalta mielikuva itsestäni alkavat lähetä toisiaan. Se tuntuu hyvältä."

Yritän aina muistaa kääntää valoisan puoleni esiin ja mottonani siteeraan vuoden 1991 sanoitustani Elämän tarkoitus: Ei vuodet kulu, ne kuluttaa...

Yhtenä kauniina kesäpäivänä opetimme veljeni kanssa lemmikkivariksiamme lentämään. Kun yksi putosi koivunoksalta ja taittoi niskansa, veli kumartuneena kysyi: Kaarle, kuolitko sinä? Se oli ensimmäinen muistutus elämän rajallisuudesta.

Kun minun loppuni koittaa, liityn kosmiseen energiaan. Toivon, että se tuottaa myönteistä hallusinaatiota, jossa tapaan elämäni aikana rakastamani ihmiset.

Kun lokakuussa täytin 50 vuotta, tuntui, että nuoruudessani hyvinkin paljon esiin tullut itsevarmuus alkaa saada katetta. Todellisuus ja toisaalta mielikuva itsestäni alkavat lähetä toisiaan. Se tuntuu hyvältä.

Vuonna 1998 kuollut isäni jaksoi vielä kuolinvuoteellaan sanailla siihen malliin, että minun oloni helpottuisi. Kun isä löysi metsästä huuhkajanpoikasen, hän toi sen näytille ja palauttaessaan joutui emon kanssa tappeluun. Impulsiivisena isä ei aina ajatellut tekojensa seurauksia. Kyllä harkinta minullakin olisi joskus ollut paikallaan.

Äitini on pohjalainen ala-asteen opettaja, joka elää kuten opettaa. Kun poikansa tupakoi, hän sureksii, ja välillä minä onnistun olemaan polttamatta. Kuusilapsisen perheen toiseksi nuorimpana ja heiveröisimpänä saattoi pärjätä vain sovitellen.

Olen asunut 20 vuotta Tampereella, jossa arvostan ihmisten puhuttelussa vallitsevaa hienotunteisuutta. Pohjalainen suorapuheisuus on rajua, mutta kaverin mielipide ei kyllä jää epäselväksi.

Koulussa kiinnostivat musiikki ja kuvaamataito. Myöhemmin opiskelin piirtäjäartesaaniksi. Nykymaailmassa hyvä historiantuntemus helpottaa elämää. Yhteiskunnan pahimpia virheitä on alkaa karsia koulutuksesta.

Operointi ensimmäisissä bändeissä Pohjanmaalla oli jo yhden sortin osuustoimintaa, kuten yhteisen keikkabussin hankinta. Perusta pätee yhä. Musiikki on virvoittava vesi, jonka luo minut on johdatettu.

Bändin nimi Kolmas nainen valittiin kuvaamaan sitä, kuinka sitoutuminen bändiin pistää parisuhteen lujille. Tämä tuli myös todistetuksi. Kolmas nainen on tabu, josta ei pitäisi ääneen puhua.

Esikuvia löytyy Pablo Picassosta Johnny Cashin kautta Neil Youngiin. Juice Leskinen intti, eivätkö hänen tekemisensä ole vaikuttaneet minuun. Vastasin, että jos olisivat, en sitä hänelle tunnustaisi.

Vaikeuksissa olen saanut naisilta tukea enemmän kuin miehiltä. Tiukan paikan tullen nainen on miestä parempi auttaja.

Muutto Itärannan pikkukylältä Ala­vuden kirkolle oli dramaattinen. Meno isoon kouluun oli kokonaisvaltainen sokki. 

Ilon hetkiä oli, kun nuorin tyttäreni syntyi puolilta päivin ja illaksi singahdin vielä Tavastia-klubille keikalle. Työmoraali voi olla varsin monitahoinen.

Kolmea lastani opetan tunnistamaan oman potentiaalinsa ja nauttimaan siitä, vaikka se olisi käsilläkävely. Itse joudun vähitellen luopumaan lapsistani, kun en enää päätä heidän elämästään. Ensin lapsi painaa sylissä, sitten sydämellä.

Teksti: Hannu Koskela

Kuva: Jaakko Jaskari

Julkaistu: 19.12.2014