Image

Missä on metaretro?


Tarkalleen 20 minuuttia 10,9 sekuntia. Tämän ajan olemme  menettäneet, eikä se koskaan palaa.
Kuvat Anja Reponen

Toukokuun 1. päivänä 1921 Suomen aika standardisoitiin kansainväliseen Greenwitch-aikaan. Uusi aika oli 20 minuuttia 10,9 sekuntia edellä siihen asti voimassa ollutta Helsingin paikallisaikaa. Suomen historiaan jäi ammottava aukko, joka on tyystin unohdettu Suomi 100 -juhlavuonna.

Miksi tämä nostalgiansa lätäkössä souteleva kansakunta ei osaa arvostaa aikaa, jota ei koskaan ollutkaan? Olisi rehellisempää itkeä kaipaavasti tätä 20 minuuttia sekuntia 10,9 sekuntia kuin sortua siihen falskiin nostalgiaan, joka leijailee kuin usva tämän tuhansien persujen maan niemennotkoissa. 

Falski nostalgia maalailee pittoreskia ja aitoa maitolaituri-Suomea, jossa meno oli aidon suomalaista. Siellä aito suomalainen mies puukotti suomalaisella puukolla toista suomalaista; siellä homot pitivät turpansa kiinni ja lapset osattiin vielä ajaa muijan kanssa hankeen; siellä mies oli vielä mies, eivätkä feministit kastroineet miestä syyttämällä häntä seksuaalisesta häirinnästä.

Siellä osattiin vielä kurittaa lasta fyysisesti ja vaiettiin insestistä. Siellä sodan käyneet miehet riehuivat perhepiirissään, mutta osasivat kärsiä tyylikkäästi ilman terapeuttia. Se oli hyvää aikaa. Väkivaltatilastot olivat sodan jälkeen huippulukemissa, mutta väkivalta oli aitoa ja osa heimomme reilua kamppailukulttuuria.

Ex-tuottajani Roope Lehtinen totesi aikoinaan ironisesti, että ”nostalgia oli ennen parempaa”.  Olen samaa mieltä. Meiltä puuttuu entiseen nostalgiaan suuntautuva kyynelehtivä nostalgia, metaretro, mutta senkin aika varmaankin tulee, kun kukaan ei jaksa enää jauhaa talvisodan tiimityöstä.

Miten ikinä käykin, meillä on aina tuo 20 minuuttia 10,9 sekuntia. Se hävisi historiastamme, ja voimme vain kuvitella, mitä Suomi olisi, jos kelloa ei olisi siirretty.

20 minuutissa 10,9 sekunnissa historia saattaa muuttaa suuntaansa. Cheek saattaa ilmoittaa paluustaan ja meillä on yli 10 minuuttia aikaa katua hänen paluutaan.

Kelloa siirrettiin vuonna 1921 eteenpäin, mutta Suomi 100 -juhlavuoden loppusuoralla virallinen Suomi on takakenossa. Kunnianarvoisen presidenttimme Sauli Niinistön kampanjan junamatka Rovaniemelle on tästä hyvä esimerkki.

Junamatka kuulostaa 70-lukuiselta retrolta, johon on lisätty ripaus kekkosslovakialaista johtajan palvontaa. Presidentti matkaa tavallisella junalla tavalliselle Rovaniemelle ja tapaa matkallaan tolkun ihmisiä. Hän rakastaa tolkkua, koska tolkun ihmiset ovat tarpeeksi auktoriteettiuskoisia uskoakseen Niinistön olevan tae jatkuvuudesta kaikkien muutosten keskellä.

Tolkun ihmiset onnittelevat itseään siitä, että seisovat janan keskipisteessä, eivätkä koskaan esitä äärimmäisiä mielipiteitä. He ovat aina olleet myös kaikkien totalitääristen systeemien hiljaisia myötäjuoksijoita.

Kun yhteiskunta muuttuu rasistiseksi ja alkaa todella vainota toisinajattelijoita ja vähemmistöjä, tolkun ihminen ymmärtää myös rasistien mielipiteitä ja uskoo viime kädessä virkavaltaan. Tolkun ihminen on tuulta haisteleva takinkääntäjä, joka ajattelee perhettään ja puutarhaansa. Hän ei likaa käsiään sellaiseen, joka häiritsee rivitalon porvarillista rauhaa.

Suomessa tämä joukko kaipaa Suurta Johtajaa, joka leijuu jämäkkänä päivänpolitiikan yläpuolella. Niinistö-kultti tyydyttää heidän kekkosnälkänsä ja kaipuunsa aikaan, jolloin presidentit olivat vielä presidenttejä.

Kun katselen presidenttikulttia tai esimerkiksi Juha Sipilän virallisia tv-puheenvuoroja, tunnen palaavani nuoruuteni laulumaille. Ihmettelen, että tv-lähetykset ovat värillisiä. Mustavalkoinen tv sopisi tunnelmaan ja juhlistaisi mainiosti virallisten puhuvien päiden retroshowta.

Onneksi on vaihtoehtoja. Ulkoministeriö esitti 5.12. Facebookin thisisFINLAND-kanavalla Prisman kassan tapahtumia 12 tuntia. Maakuvayksikön päällikkö Petra Theman muistutti, että ”maakuvatyössä jokainen suomalainen on kokemusasiantuntija”.

Lähetys oli Suomi 100 -juhlavuoden huippuhetki. Se valmisteli kansaa seuraavan päivän toiseen huippuhetkeen: presidentti kätteli jonottavia ja isänmaalliset suomalaiset arvostelivat naisten iltapukuja.

Voisko joku kertoa, mikä vuosi on menossa?

Julkaistu: 4.1.2018