Minttu Räikkönen kertoo ensihetkistä Kimin kanssa: "Se oli lähinnä hauskanpitoa viihdevaihe silmässä"

Elämänilo ja rakkaus huokuivat F1-tähti Kimi Räikkösestä, kun hän kävi hakemassa kannustushalit Minttu-vaimoltaan ennen Unkarin Grand Prix -starttia. Avun erikoishaastattelussa Minttu Räikkönen kertoo elämästään maailman tunnetuimman suomalaisen rinnalla.
Kuvat Jean-Francois Galeron/WR12, Minttu Räikkönen

Nelivuotias Robin Räikkönen hihkuu vanhempiensa vierellä innosta päästyään äitinsä mukana jännittämään isänsä Kimi Räikkösen ajoa paikan päälle Hungaroringille.

– Eihän meidän ollut tarkoitus tulla Unkariin, mutta kun katsoimme kisoja kotona, Robin tuli sanomaan minulle, että hän haluaisi niin nähdä paikan päällä iskän ajavan. Annoin periksi ja ajattelin, että mennään sitten, Minttu Räikkönen taustoittaa.

Räikköset ovat hienolla tavalla pystyneet yhdistämään perhe- ja urheiluelämän.

– Tyttäremme Rianna jäi kyllä tältä reissulta kotiin. Tulimme Robinin kanssa lauantaina juuri ennen aika-ajoa ja lennämme takaisin kisan jälkeen. Olemme kaikki paljon yhdessä matkoilla. Robin on vähän vanhempi, ja häntä iskän ajamiset kiinnostavat aivan älyttömän paljon.

Vuotta aiemmin Unkarissa Kimi Räikkönen ajoi Ferrarilla kolmanneksi ja nousi palkintopallille. Vähän myöhemmin myös Robin pääsi piipahtamaan podiumille. Mintun sosiaaliseen mediaan välittämistä kuvista tuli varsinainen menestys.

– Robin on kyllä ihan isänsä poika. Hän haluaa niin kovasti nähdä tätä touhua läheltä, Minttu vakuuttaa.

Ei rakkautta ensi silmäyksellä

Apu sai Minttu Räikköseltä harvinaisen haastattelun, jossa kertaamme hänen matkaansa maailman tunnetuimman suomalaisen elämänkumppaniksi.

Milloin tapasit Kimin ensi kerran?

– Se tapahtui kesällä 2013 yhteisten tuttaviemme välityksellä. Työskentelin silloin vielä lentoemäntänä, ja kesälomani oli juuri alkanut. Lähdimme juhlimaan lomaa kaverien kanssa.

Kello oli neljä aamulla, baarit menivät kiinni.

Minttu Räikkönen viihtyy F1-varikoilla. Niin Ferrari kuin nyt Alfa Romeo ovat tiimeinä saaneet hänet tuntemaan olonsa kotoisaksi. Kaikkein tärkeintä on tietysti jännittää ­Kimin puolesta paikan päällä ja elää jokainen hetki aidosti mukana.

– Eräs ystäväni laittoi minulle viestin, että hei, kun sinulla on alkanut loma, et sinä mihinkään kotiin vielä mene, tule meidän kanssamme tänne. Ensin vähän mietin, että ei hitsi, minä menen nyt kotiin nukkumaan, kun kello on niin paljon.

– Mutta sitten jotenkin päädyin siihen, että hittoakos tässä. Kesäloma on alkanut, voin minä tulla, kun ei ole mitään erikoisempaa. Ei ollut sen kummempia suunnitelmia, mutta sille tielle minä jäin, Minttu naurahtaa.

Se tie vei suviyönä Kimi Räikkösen mökille Porkkalaan.

Oliko se rakkautta ensi silmäyksellä?

– Ei se kyllä sellaista ollut. Sanotaanko näin, että molemmilla oli vähän sellainen viihdevaihe silmässä. Se oli lähinnä hauskanpitoa.

– Hauskaa kyllä oli, ja nautin Kimin seurasta todella paljon. En ajatellut silloin yhtään sen enempää muuta, kuin että onpa hauska mies ja mukavaa seuraa. Muut asiat tulivat vasta myöhemmin.

Olitko seurannut F1-kilpailuja?

– Jonkin verran, mutta isäni Kimmo Virtanen on seurannut niitä aina. Hän on ollut todellinen fani, ja minä seurailin kisoja siinä sivussa enkä lainkaan siinä määrin kuin tänä päivänä. Tiesin kyllä lajista jonkin verran, Minttu sanoo.

Kimi on pitkään ollut tunnetuin suomalainen maailmalla.

– Siksi olisin Kimin tiennyt jo silloin, vaikka en olisi seurannut lainkaan F1:tä, Minttu kuittaa.

Robin Räikkönen, 4, on enemmän kuin­ ­innostunut isänsä ­tekemisistä. C More -kanavan Mervi Kallio haastatteli vilkasta pikkumiestä tele­visioon Unkarin Grand Prix -viikon­loppuna.

Asiat menivät päälaelleen

Minttu Virtasen elämä muuttui tyystin, kun hän ja Kimi alkoivat olla yhdessä.

– Asiat menivät aika lailla päälaelleen minun elämässäni. Olin vielä jonkin aikaa töissä lentoemäntänä Finnairin tytäryhtiöllä Flybellä. Tein niitä töitä vielä vuoden, mutta siihen se loppui. Ei ollut yhteistä aikaa, eikä paljon nähty, kun Kimi oli kisoissa ja minulla oli toisten ihmisten sanelemat aikataulut. Lensin Sveitsiin aina, jos minulla oli edes kahden päivän vapaa, Minttu muistelee.

F1-kisoissa Minttu oli ensi kerran paikan päällä tasan kuusi vuotta sitten juuri Unkarissa. Silloin Kimi ajoi Lotuksella.

Herra ja rouva Räikköstä yhdisti myös urheilullinen asenne ja tausta. Se osaltaan auttoi sopeutumaan yhteiselämään kilpa-ajajan kanssa.

– Olen itsekin hirveän kilpailuhenkinen. Ehkä se auttaa ymmärtämään toista, vaikka en olekaan itse urheillut tällä tasolla. Olen kuitenkin kilpaillut, ja se on jotenkin jäänyt päälle. Ehkä sieltä jäi kilpailuhenkisyys ja adrenaali. Sillä tavalla ymmärtää helpommin tilaa, jossa Kimi on ennen aika-ajoa tai kisaa, Minttu tuumii.

Minttu Virtanen harrasti yleisurheilua ja hyppäsi kolmiloikkaa. Siinä hän voitti piirinmestaruuden.

Miten paljon itse treenaat?

– Kotisaliin on helppo mennä. Tällä hetkellä treenaan viisi kertaa viikossa. Ihan hyvässä kunnossa ollaan. Kimi on kovassa kunnossa. Hän ei jätä yhtään harjoitusta väliin.

Ennen jokaista lähtöä tulee tietysti onnensuukko vaimolta.

Mintun mukaan Rianna on myös todellinen rämäpää, joka ei pelkää mitään.

– Hän menee pää edellä joka paikkaan. Riannalla on kyllä minunkin luonteenpiirteitäni, mutta Robinissa en näe yhtään itseäni. Hän on kuin kopio Kimistä. Riannasta on selkeästi nähtävissä, millainen minä olen ollut pienenä.

Robin on puolestaan ihan samanlainen kuin Kimi oli lapsena.

– Minä olen ollut tosi omapäinen, ja niin on Riannakin. Robinin kanssa asiat sen sijaan ovat neuvoteltavissa, Minttu määrittelee.

Perhe seuraa tarkasti Alfa Romeon suomalaiskuskin kaikki kisat.

– Kyllä me kotona katsomme telkkarista kaikki treenit ja muutkin.

– Minä olen ollut tosi omapäinen, ja niin on Riannakin. Robinin kanssa asiat sen sijaan ovat neuvoteltavissa, Minttu määrittelee.

Onko jännittävämpää olla paikan päällä?

– Onhan se tavallaan, mutta paikan päällä on myös helpompi olla. Minulla on täällä sellainen tunne, että tiedän, mitä tapahtuu ja missä mennään. Näen kierrosajat ja kuulen kommunikoinnin kuulokkeista. Kotona olen pelkän tv-lähetyksen varassa. Kypärän perusteella tunnistan autossaan istuvan Kimin heti televisiokuvassa. Robinkin tietää jo kypärästä, kumpi on iskä ja kumpi tiimikaveri.

Viime vuodet Räikkönen napsi palkintosijoja Ferrarilla. Pienemmässä tiimissä tulokset jäävät nykyään väistämättä vaatimattomammiksi.

– Ihan samalla lailla tunteet käyvät. Ei siirtyminen keskiryhmään ole vienyt jännitystä – tai tarkoittanut sitä, että kiinnostaisi vähemmän. Koko ajan tietysti toivon, että sijoitukset paranisivat pykälä pykälältä, ja onhan Alfa Romeolla olemisessa todella paljon hyvää. Minttu muistuttaa.

Miten kovasti jännität Kimin puolesta?

– Tietysti jännitän, mutta en oikein osaa pelätä hänen puolestaan. Ainoastaan silloin, kun sataa, voi vähän pelottaakin. En ikinä muuten pelkää, mitä tapahtuu, mutta jännitän vaan hirveästi ja toivon, että toisella menee hyvin ja että hän menestyy. Se on sitä jännitystä. Muuten ei paranisikaan pelätä, se olisi loputon suo.

”Instagramissa näkyvät pienet hetket ovat oikeaa elämää, eivät tekemällä tehtyä.

Kimi on kuin uusi ihminen

Jurona suomalaisena pitkään tunnettu Kimi Räikkönen on saavuttanut aivan uutta mainetta huomattavasti aiempaa valoisammalla olemuksellaan. Onnellinen perhe-elämä on tehnyt Kimistä uuden ihmisen.

Millainen isä Kimi on?

– Hän on rakastava isä ja tosi ihana. Kun Kimi on kotona, hän on läsnä ja elää perheelleen. Hän leikkii mielellään lasten kanssa, mutta satujen lukemisen minä ehkä hoidan useimmiten. Kumpikaan meistä ei ole mikään laulaja. Kimi on enemmän tekojen mies, joka touhuaa paljon ja tekee koko ajan mitä tahansa lapset pyytävät.

Robin Räikkösellä on kotona jo oma ajopeli.

– Sveitsissä hänellä on sähkömopo, jolla hän haluaa aina ajaa. Se on Robinin ja Kimin juttu, minä en sen kanssa käy. Robin tietääkin sen, hän ei edes pyydä sitä minulta. Mutta kun Kimi tulee kotiin, hän saa ajaa mopollaan.

Instagramissa näkyvät pienet hetket ovat oikeaa elämää, eivät tekemällä tehtyä.

Minttu Räikkönen on saavuttanut ison roolin itsekin. Hänellä on Instagramissa lähes 150 000 seuraajaa. Minttu tuntee vastuunsa nuorista.

– Täytyy aina miettiä, mitä someen laittaa. Yritän olla siellä mahdollisimman luonnollinen – sellainen kuin oikeasti olen. Sitä ei nykypäivänä paljon löydy somesta, koska kaikki tuntuu niin silotellulta, ja tarinat kerrotaan sillä tavalla kuin niitä toivotaankin kerrottavan. Itse yritän pitää sen luonnollisena. Mitä sinne laitankin, se on sitä, mitä elämä oikeastikin on. Siellä ei ole meidän koko elämäämme, mutta siellä näkyvät pienet hetket ovat oikeaa elämää, ei tekemällä tehtyä.

Maailma mullistui melkoisesti, kun Kimikin lähti Instagramiin.

Kuinka paljon siitä oli Mintun ansiota?

– Isoin vaikutus oli ehkä sillä, että maailma on muuttunut niin paljon. Nykyään on enemmän ihme, jos et ole somessa. F1-kuskeista Sebastian Vettel on ainoa, joka ei ole siellä. Hän ihmettelee, miksi Kimi on, mutta muiden mielestä on paljon ihmeellisempää, ettei Sebastian ole somessa.

Ei Kimikään Instagramissa niin aktiivinen ole, Minttu muistuttaa.

– Sehän on enemmän kuvien jakamista: on yksi sana tai jokin huutomerkki. Olen sanonut Kimille, että tämä on nyt se maailma, mikä se on. Tavallaan siellä on ihan hyvä olla. On hyvä, että on oma kanava: jos on jotakin sanottavaa, sen voi sanoa siellä.

Perheidylli kukoistaa, kun Kimi tulee tai lähtee radalta käsi kädessä Robinin kanssa.

Kimi ei pidä siitä, jos fanit koskettelevat

Millainen lähestymistapa Mintulla on matkoilla, kun kaikki tuntevat niin hyvin Kimin? Fanit ovat aina ympärillä, ja oma rauha kärsii.

– Ajattelen sen niin, että jos lennämme kisamatkalla jonnekin, huomio kuuluu siihen. Olen sanonut Kimille, että häntä varten ne fanit ovat sinne tulleet, ja olen neuvonut antamaan edes minuutin ajasta heillekin. Ymmärrän kyllä, ettei Kimi pidä, jos fanit koskettelevat häntä, mutta jos he tulevat pyytämään nimmaria tai yhteiskuvaa, siinä ei ole mitään pahaa. Itse voin kuvitella, miten iso juttu se olisikaan, jos olisi niin paljon faneja. Kyllä minäkin haluaisin omalla tavallani sen kiitoksen sanoa heille silloin tällöin.

Minttu ja Robin ikään kuin kuuluvat perheeseen saapuessaan Alfa Romeon edustustiloihin.

– Tänne tullessa on aina tosi lämmin henki, ja tunnen olevani tervetullut. Täällä on oma juttunsa, samoin oli Ferrarillakin. Sitten kun ollaan kotosalla, ollaan perheenä tai sitten on joitakuita ystäviä käymässä.

Räikkösten kodissa Sveitsissä riittää muistoja kuljettajan menestysurasta.

– Kaikki Kimin kypärät ovat hänen toimistohuoneessaan. Pokaalit ja pystit ovat palkintohuoneessa, sillä ne ansaitsevat olla hyvin näkyvillä. Mestaruuspokaali on ihan kunniapaikalla, totta kai, Minttu selvittää.

Kimi täyttää lokakuussa 40 vuotta. Hänellä on sopimus myös ensi kaudeksi.

Mitä Minttu ajattelee, jos Kimi päättää jatkaa ensi vuoden jälkeen?

– Kaikin mokomin. Eihän se minun ratkaisuni ole, rouva Räikkönen kannustaa.

Lomaa Räikköset viettävät ensin merellä Italiassa ja sitten kotimaassa Porkkalan-mökillä.

– Suomeen on mukava tulla jo erityisesti lasten vuoksi. Lapset näkevät mummia ja vaaria sekä muita sukulaisia ja ystäviä. Robin pääsee ajamaan mopolla. Hän viihtyy niin hyvin Porkkalassa ja kyselee paljon. Robin pääsee nyt ajamaan mikroautollakin ensi kertaa, ja hän odottaa sitä tosi paljon, äiti myhäilee.

Nimikkovaatteet omien lasten yllä

Minttu Räikkösen ­lastenvaatemalliston parhaat mannekiinit ovat hänen omat ­lapsensa Robin ja ­Rianna. Tämäkin ­Robinin paita on ­oman äidin ideoima

Minttu Räikkönen on vajaat pari vuotta ollut osakkaana korkeatasoisia lastenvaatteita valmistavassa suomalaisessa Gugguu-firmassa. Hänellä on nimikkomallis­to yrityksen tuotevalikoimassa.

Takuuvarman todisteen noiden vaatteiden miellyttävyydestä Minttu saa omilta lapsiltaan, Robinilta ja Riannalta.

– Minulle on ollut tosi mieluisaa, kun on jotakin muutakin ­mietittävää. Olen välillä Kimin matkassa F1-kisoissa, mutta ­suurimman osan ajasta olen kotona lasten kanssa. Kaipasin jotakin sellaista, jossa voin tehdä ihan omaa juttuani.

Gugguulta tuli kysely, kiinnostaisiko Minttua lähteä yhteistyöhön heidän kanssaan.

– Sanoin saman tien, että ­ehdottomasti kiinnostaa. Se on suomalainen yritys, johon olen myös itse sijoittanut. Olen siinä osakkaana, ja erityisen hienoa on päästä itse suunnittelemaan sen tuotteita. Tämä on minulle todella mieluinen juttu, Minttu iloitsee.

Mintun nimikkomallisto Gugguu x Minttu Räikkönen uudistuu pari kertaa vuodessa.

– Maailmalla on tällä alalla ­ehdottoman kova kilpailu, mutta hyvin meillä on mennyt. Toki olisi tärkeää päästä vielä vähän enemmän kansainvälistymään, ja sen eteen teenkin paljon töitä. Tätä on myös kiva tehdä yhdessä Robinin ja Riannan kanssa. Käytämme päivittäin Gugguun vaatteita omilla lapsillamme, kun haluan ­testata ja nähdä, miten ne ­toimivat heidän yllään.

Isoin osa Gugguun myynnistä tapahtuu verkkokaupassa. Varsinaista kivijalkaliikettä ei ole, ­mutta tuotteita on nähtävillä ja myynnissä Suomessa sekä kansainvälisten jälleenmyyjien ­liikkeissä. ●

Julkaistu: 8.9.2019
Kommentoi »