Apu

Minka Kuustonen: ”Lukihäiriö ei ole heikkous vaan vahvuus – tapa hahmottaa maailmaa”

Minka Kuustonen: ”Lukihäiriö ei ole heikkous vaan vahvuus – tapa hahmottaa maailmaa”
Näyttelijä Minka Kuustonen tuntee vastuuta puhua yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista.
Julkaistu: 24.4.2021

Näyttelijä Minka Kuustonen heräsi tv-roolinsa ansiosta ilmastonmuutoskysymyksiin, ja ekologinen elämäntapa ­heijastuu hänen kaikkiin valintoihinsa. Kuustonen on puhunut avoimesti myös lukihäiriöstään, sillä hän tuntee vastuuta puhua ääneen yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista.

Pääsit vierailevasta tähdestä Suur­mestariin vakiokisaajaksi. Millainen kisailija olet?

Yritän tietysti ihan täysillä verenmaku suussa! Epäilen aina, että tehtävässä on koira haudattuna. Olen aikaisemmin sanonut, että minulla ei ole yhtään ­kilpailuviettiä. En halua vieläkään voittaa mitenkään erityisen kovasti, mutta tässä ohjelmassa erilaisia tehtäviä on todella hauskaa ­suorittaa. Niitä yrittää ratkaista keinolla millä hyvänsä.

Valmistautua ei voi mitenkään emmekä näe, miten toiset tehtäviä ratkaisevat.

Millä tässä maailmassa on oikeasti merkitystä?

Ympäristöasiat ovat lähellä sydäntäsi. Millä keinoin pyrit elämään ekologisesti?

Tein 2014 Ylelle tv-sarjaa Tellus, jossa näyttelin radikaalia ekoaktivistia. Otin ­silloin selvää ympäristöasioista ja aloin tiedostaa laajemmin ilmastonmuutos­kysymyksiä. Sen jälkeen en voinut enää unohtaa oppimaani.

Lopullinen niitti oli muutaman vuoden takainen ilmastoraportti. Silloin sisäistin, että lapseni pitää pystyä asumaan maapallolla – minkälainen meidän maapallostamme tulee tulevaisuudessa? Alkoi tuntua yhä hirveämmältä ajatukselta, millaiseksi maailma on muuttumassa.

"Kierrätän ja pyrin kuluttamaan mahdollisimman vähän ja vastuullisesti. Jos kolmevuotias poikani pystyy kierrättämään roskat, kaikki pystyvät."

Olen mukana Myrsky­varoitus-yhdistyksessä, joka keskittyy ilmastoasioihin ja yrittää etsiä erilaisia tapoja jakaa tietoutta. Olemme esimerkiksi kehittäneet ilmasto­lupauksen, jossa on myös YK mukana ja jonka tarkoituksena on aktivoida ihmisiä kiinnittämään huomiota hiilijalanjälkeensä sekä sen pienentämiseen.

Usein kaikki tuntuu omassa elämässä näpertelyltä: onko tällä oikeasti ­merkitystä? Kaikella on merkitystä ja se on osa laajempaa kokonaisuutta.

Omassa elämässäni se näkyy niin, että kierrätän ja pyrin kuluttamaan mahdollisimman vähän ja vastuullisesti. Jos kolmevuotias poikani pystyy kierrättämään roskat, kaikki pystyvät.

Lentämistä välttelen, mutta jos on pakko lentää, kompensoin lentoni. Tässä maailmantilanteessa kannattaa etsiä muita keinoja lomailla. Itse nautin paljon esimerkiksi mökkeilystä ja luontoretkistä.

Olet taaperon äiti. Ärsyttääkö, kun ­naisilta aina kysytään, miten yhdistät uran ja lapsen?

Ärsyttää. Miksi sitä ei koskaan kysytä miehiltä? Minullakin on freelancerina toimiva näyttelijäpuoliso, mutta ei häneltä tätä kysytä, vaikka hän on ollut lapsen kanssa yhtä paljon kuin minäkin. Mutta hyvin se onnistuu.

Suhtaudun työhöni intohimoisesti, se on elämäntapa, jossa rooli vie usein kaikki ajatukset. Mietin työasioita paljon vapaallakin, joten isoin muutos on ollut se, että olen lapselle läsnä ja leikin. Ennen lasta saatoin käyttää koko illan vaikka repliikkien opetteluun.

Uskon, että tämä on kestävämpi tapa jaotella aikaa. Kun on pieni lapsi, arki täyttyy yhdessä olemisesta. On ihana katsoa, millainen tyyppi hänestä muodostuu ja miten hän kasvaa.

"Lukivaikeudesta puhuminen on osa taiteilijuuttani ja ammattilaisuuttani yhtä lailla kuin ympäristöasioista puhuminenkin. Tunnen vastuuta puhua yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista."

Olet kertonut avoimesti lukihäiriöstäsi. Pelkäätkö edelleen virheitä?

Haluan haastaa itseäni koko ajan töissä ja muutenkin niin, että menen ­pelkojani kohti.

En koe sitä enää ­virheiden tekemisenä. Suurmestari on hyvä esimerkki siitä, että mennään vain ja tehdään isompia suunnittelematta.

En koe, että lukihäiriö rajoittaa elämääni mitenkään. Se on tehnyt minusta tosi tunnollisen ja olen kova tekemään töitä sen vuoksi, että tiedän joutuvani käyttämään joskus enemmän aikaa. Olen saanut paljon hyvää palautetta ihmisiltä, kun olen puhunut avoimesti lukihäiriöstäni, ja tiedän, että meitä on runsaasti esimerkiksi taiteilijoiden joukossa – ja 5–10 prosenttia koko väestöstä.

Lukivaikeudesta puhuminen on osa taiteilijuuttani ja ammattilaisuuttani yhtä lailla kuin ympäristöasioista puhuminenkin. Tunnen vastuuta puhua yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista.

Lukihäiriö ei ole heikkous vaan vahvuus – tapa hahmottaa maailmaa.

Hyvät eväät, parempi mieli

Mitä hyvä ruoka sinulle merkitsee ja millaista ruokavaliota noudatat? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ravinnossa?

Rakastan terveellistä ruokaa ja tuoreita kasviksia. Syön kala- ja kasvisruokia. Lopetin lihansyönnin sen ison hiilijalanjäljen takia muutama vuosi sitten, ja tämä ruokavalio toimii mulle hyvin.

Olen oppinut siskoltani Iinalta, että jos kotimatkalla on kova nälkä, kannattaa syödä vaikka energiapatukka ennen kuin astuu kotiovesta sisään. Alhaisia verensokereita ei pitäisi maksattaa läheisillä. Yritän pitää aina jotain eväitä mukana ja taskuissa.

Näyttelet Hotelli Swanin kakkos­kaudella jälleen Mariaa ja murha­mysteeri alkaa hiljalleen aueta. Pidätkö oikeassa elämässä rikossarjoista?

Tykkään kaikkien mysteerien ratkomisesta ja katson rikossarjoja, rakastan ­kaikkia hyviä sarjoja. En silti kuuntele murhapodcasteja kaikki illat!

Voin kertoa vain sen verran, että väkivaltaisessa liitossa ollut Maria päätyy hotelliin töihin huoltajuuskiistan ja talousvaikeuksien vuoksi. Siitä kehittyy mielenkiintoinen juonikudelma.

Kerro jokin salaisuutesi.

Pystyn koskettamaan kielellä nenääni ja saan toisen silmäni kieroon.

Minka Kuustonen

  • Syntyi: 24.8.1985.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: mies ja poika.

  • Harrastaa: rooleista tulevia lajeja, potkunyrkkeily ja kuntosali.

  • Ajankohtaista: Suurmestari MTV3 ja Hotelli Swanin 2. kausi C More. Syke-sarjan uutta ­kautta kuvataan.

Kommentoi »