Apu

Mindfulness auttoi Ressu Redfordin avioeron yli: "Silti se oli maailman suurin suru"

Mindfulness auttoi Ressu Redfordin avioeron yli: "Silti se oli maailman suurin suru"
Ressu Redford on tehnyt musiikkia melkein neljän vuosikymmenen ajan. 80-luvun teinihuuman jälkeen on välillä käyty hiljaisemmilla vesillä ja avioerotkin on koettu. Nyt yhden miehen omakotitalossa asuu rauha ja elämässä on taas rakkautta.
Julkaistu: 27.10.2021

Ressu Redford katsoo olohuoneesta pihalle. Talven tuloa odottavat kotipuutarhassa viisi omenapuuta, syreeni, hopeapaju ja korkea pylväskataja, joka repesi kahtia viime syysmyrskyssä.

– Se kaatui päin tölliä, mutta onneksi ei sattunut sen suurempaa. Pelkäsin, että se kuolee kokonaan. Voi rähmä, noita yläikkunoita ei ole pesty vissiin ikinä.

Syksy on riisunut puutarhaa lehdistään. Ollaan Turussa, missäs muualla. Viherpeukalon kotona, sillä huonekasveja on ympäri taloa. Olohuoneen maisemaikkunoiden äärellä kasvaa joukko kaktuksia. Kylpyhuoneen poreammeessa odottaa yllätys: monta kukkaa ruukussaan.

Omakotitalo on lämminhenkisesti sisustettu. Arkiolohuoneessa on upottava sohva ja graffittihenkinen seinä.

– Tuolla toisessa olohuoneessa ei ole kukaan koskaan. Kyllä tää iso tölli yhdelle ihmiselle on.

Vaikka talo on yhdelle ihmiselle suuri, ja Ressu ei varsinaisesti ole kotipuuhaajaihmisiä, hän on kovasti kiintynyt kotiinsa.

– Tykkään tästä tosi paljon, etenkin tuosta terassista. Asetun sinne heti helmikuussa, kun aurinko alkaa paistaa. Laitan untuvatakin päälle ja nautiskelen.

Ressun kesä alkaa terassin öljyämisellä.

''En ole patikoitsija, en tahdo mennä jonnekin pöpelikköön, vuorista puhumattakaan. Enkä ole kesämökki-ihmisiä. Olen aivan vääränlainen asumaan omakotitalossakin, sillä en jaksaisi tehdä mitään. Jossain kohtaa päätin lopulta hankkia robotti-imurin. Se on erittäin hyvä.''

Ressu Redford

Yksinasujan elämää piristävät omien poikien – Fransin, 23, ja Elliotin, 21 – vierailut.

– Se on ihan parasta. Halaamme poikien kanssa toisiamme ja katsomme tässä sohvalla The Officea jalat solmussa. Frans tosin muutti juuri Tukholmaan, aiemmin hän opiskeli Hankenilla.

"Yhtäkkiä minulla meni oikeus nähdä lapsiani koko ajan"

Ressu on aina ollut paljon kotona ja kiinni lapsissaan. Keikalta on aina ollut kiire kotiin, perheen pariin. Tämän avioero Nina Björkfeltistä katkaisi vuonna 2016, ja se satutti.

– Sen verran voin sanoa, että ero ei tuntunut epäonnistumiselta. Rakkauteen ei mennyt luottamus, vaikka ero tuli. Silti siitä tuli maailman suurin suru. Yhtäkkiä minulla meni oikeus nähdä lapsiani koko ajan. Totta kai olin ajatellut, että saan olla lasteni kanssa loppuelämäni ajan. Sitten yhtäkkiä se meni puoliksi.

Luovuus meni jumiin, ajatukset pyörivät päässä yötä päätä.

– Olen aina ollut kova miettimään asioita, minulla se heijastuu heti uneen.

Siksi Ressu hakeutui mindfulness-tunneille. Siellä löytyi keinoja, joilla Ressu kertoo päässeensä muuttuneen tilanteen herraksi.

– Tulevaisuutta ei voi päättää, joten siitä oli turha murehtia. Se vain vie energiaa. Mennyttäkin on turha surra, se ei tarkoita, etteikö voisi miettiä, miten voisi olla jatkossa parempi ihminen.

– Rukoilen aina ennen nukkumaanmenoa. Ennen joka ilta, nykyään silloin tällöin. Toivon hyviä asioita itselleni ja läheisilleni. Risti on ollut kaulassani rippikoulusta lähtien.

Siihen nähden, että henkilö nimeltä Ressu Redford on ollut julkisuudessa jo vuosikymmeniä, hän on hyvin yksityinen ihminen.

– Kun lapset olivat pieniä, olisi ollut kivaa, ettei kukaan olisi tunnistanut. Kun olet lasten kanssa, haluat olla niiden kanssa. Sellaista tiettyä yksityisyyttä kaipasin, mutta kaikkea ei voi saada. Enkä valita yhtään. Väärä homma, jos kaikki tuollainen ahdistaa. Eikä kannata tehdä numeroa siitä, ettei voi mennä mihinkään.

Ressu ymmärsi jo nuorena, että tähteys ei ole todellista

Koulussa nuori mies oli villi ja epäkypsä. 15-vuotiaana hän seurusteli mimmin kanssa, joka ihaili poppareita.

– Minulla ei ollut käryäkään, että minusta tulee myös tähti, mutta jotenkin ymmärsin, ettei se ole todellista.

Lukion jälkeen syntymänimellään Esa Mäkelä vielä tunnettu nuori mies kävi armeijan ja työskenteli varastossa. Hän kuljetteli kesäisin Turun keskussairaalassa kaikkea mahdollista – kaasupulloista ruumiisiin. Sitten hän pääsi Turun kauppikseen markkinointi- ja matkailulinjalle.

Samaan aikaan musiikki alkoi kiinnostaa ja Esa liittyi vuonna 1982 laulajaksi Bogart Companyyn, josta kasvoi vuosikymmenen puoliväliin mennessä yhtye nimeltä Bogart Co. Ensimmäinen levy floppasi vuonna 1983.

– Halusimme menestyä. Alku oli tietenkin helvetin vaikeaa, ei siitä meinannut mitään tulla. Vanhemmatkin olivat sitä mieltä, että pitäisikö sinun jo mennä oikeisiin töihin.

Kun yhtye lisäsi englanninkieliseen diskopoppiinsa valtaisat tukkalaitteet ja suuren maailman muotityylin, tarjolla oli jotain, mitä Suomessa ei ollut ennen tarjottu. Silloin Esa Mäkelä sai myös taiteilijanimen Reddie ”Ressu” Redford. Vaivannäkö palkittiin, kun bändin kappale All the Best Girls nousi listojen kärkeen. Elettiin vuotta 1985.

''Valmistuin juuri ennen Bogartin isoa suosiota ja se hitti muutti kaiken. Monet eivät tiedä, miten paljon pettymyksiä artisteilla on ennen kuin he nousevat julkisuuteen.''

Ressu Redford

Tähteyttä tuli sen jälkeen ovista ikkunoista. Bogartin aikana teinit alkoivat linnoittautua yhtyeen keulakuvan Ressun kotitalon rappukäytävään.

– Päivisin ja iltaisin, koko ajan. Silloin se hiveli nuoren miehen itsetuntoa. Silloin ei ollut yksityisyydentarvetta, sellainen tulee vasta aikuistumisen myötä.

Bogartin aikoina Ressu sai tottua suosioon, mutta myös päin naamaa huudettuihin ilkeisiin kommentteihin.

– ”Vitun homo” saattoi kuulua perään. Se tuntui pahalta ja samalla kun meitä rakastettiin, meitä inhottiin yhtä kovasti. Vastakkainasettelu oli isoa, mutta se myös kasvatti. En tykkää siitä ajatuksesta, että se mikä ei tapa, vahvistaa. Se on sairas ajatus.

Alkoholi tuli tutuksi vasta myöhemmin

Lopulta Ressun oli pakko kovettaa itsensä. Sen jälkeen huutelu ei enää hetkauttanut niin hirveästi.

– Siihen tottui eikä kannattanut jäädä rähjäämään, jos joku sanoi, että teet paskaa musaa ja olet mulkku. Ei se silti aina helppoa ollut.

Ressu oli poikkeus ajan tapoihin selväpäisenä popparina. Hän tutustui alkoholiin vasta myöhemmällä iällä. Bogartin suursuosion aikana Ressu ei juonut oikeastaan ollenkaan.

''Ennen kolmeakymppiä en osannut juoda. Olin nähnyt huonoa esimerkkiä lähipiiristä, joten olin siksi varovainen. Nyt osaan juoda sujuvasti, joskus tulee juotua liikaa. Hommia en ole koskaan mokannut viinan vuoksi. Se ei ole kuulunut minun työetiikkaani.''

Ressu Redford

Itsestään pitää huolehtia. Näin Ressu on aina ajatellut. Hän myöntää silti miettineensä jo vuosikymmeniä sitten, koska on liian vanha pomppimaan lavalla. Kolmikymppinen Ressu katsoi silloisen kotinsa ikkunasta ulos kohti Turun linja-­autoasemaa ja päätteli olevansa liian vanha poppariksi.

– Se oli hetkellinen mielenhäiriö, mutta niinkin voi ajatella.

Joo, pientä kremppaa alkaa kuusikymppisellä miehellä olla, sen Ressu auliisti myöntää. Innokkaalle liikkujalle ja herkkusuulle kropan muutokset eivät ole helppoja rasteja.

– Tykkään ruuanlaittamisesta, joten yritän syödä hyvin ja treenata. Leikatut polveni eivät enää kestä jalkapalloa, mutta onneksi padel kulkee, ja niin kulkee salitreenikin.

Jokin aika sitten polvi vääntyi taas ja Ressu pelkäsi joutuvansa uudelleen leikkaukseen.

– Neljän päivän päästä koukku alkoi oieta, mutta päätin, että nyt loppui fudis. En uskalla ottaa enää sitä riskiä, koska sitten jäävät keikat pitkäksi aikaa. Onneksi padel tuli elämääni. Kun painaa padelia puolitoista tuntia, tuntuu että sydän tulee välillä rinnasta ulos ja on helvetinmoinen hiki.

Tänä vuonna 60 täyttänyt artisti sanoo olon olevan samanlainen kuin ennenkin, pyöreistä vuosista huolimatta.

– Asiat eivät onneksi muutu niin nopeasti. Kaverini sanoo aina peililleen ulos lähtiessään: ”Kyl kaiken pitäis taas kunnos olla!” Se on läppä, mutta oikeasti minulla ei ole ollut ikäkriisiä kolmenkympin jälkeen.

Se johtuu siitä, että kriisi iski jo ennen kolmeakymppiä.

– Kun täytin 28 vuotta, kävelin krapulassa seuraavana päivänä rappuset ylös kotiini ja tuntui helvetin raskaalta. Ajattelin, että tällaistako tää nyt on.

Ressun polvet eivät enää kestä jalkapalloa, mutta padel kulkee, ja niin kulkee salitreenikin.

Ressu Redford on nyt 60-vuotias ja uransa huipulla. Hän säveltää muille artisteille ja on alan piirissä arvostettu.

– Jos tulee hyviä biisejä, se on sama asia kuin että hitsari tekee työnsä hyvin. Samalla se on asia, jota olen pelännyt. Että lauluja ei enää tulisikaan. Hittien tekeminen on tuskallisen vaikeaa.

Artisti myöntää avoimesti, että hänelle on tärkeää, että mahdollisimman moni tykkäisi juuri hänen musiikistaan.

– Tiedän monia, jotka sanovat, ettei heitä kiinnosta pätkääkään muiden mielipiteet. Minulle se on osoitus, että on tehnyt jotain oikein. Siitä elän. Omia biisejä on hienoa esittää, kun jengi tykkää. Saa olla tosi onnellinen, että uralla on ollut muutama nousu. Ikuista ylhäällä oloa ei ole olemassakaan. Julkisuuden menettämisen pelkoa minulla kuitenkaan ei ole koskaan ollut. Silloin ei ehkä tee myöskään epätoivoisia liikkeitä.

” Vältin aina kuolemaa koskevia lauluja, koska koin sen tosi ahdistavana”

Ressun elämässä on avioeron jälkeen ollut myös rakkautta. Hän alkoi muutama vuosi sitten seurustella nykyisen naisystävänsä kanssa, mutta yhteen ei ole muutettu.

– Tapasimme old school -tavalla. Olimme tunteneet jo toisiamme vähän, hengattu esimerkiksi samassa porukassa. Hän on järkevä ihminen, kaiken muun hyvän lisäksi.

Sitä hän ei usko, että ihminen välttämättä elämänsä aikana rakkaudessa viisastuisi. Katkeruudesta ja kyynisyydestä hän haluaa silti pysyä kaukana.

– Sellainen myrkyttää uudenkin suhteen. Pystyn edelleen luottamaan ihmiseen. Vaikka suhde menisi karille, tulevaan rakkauteen ei kannata menettää uskoa. Kaikki suhteet ovat erilaisia, eikä mitään voi verrata toiseen.

Kuoleman kanssa hänellä ei edelleenkään ole läheisiä välejä, mutta viime aikoina aiheelle on jo vähän raotettu ovea. Vastikään Ressu teki Pyhimyksen kanssa lokakuun lopussa ilmestyvälle albumilleen Hölmö sydän kuolemasta kertovan kappaleen Viimeinen päivä.

''Pitkään kieltäydyin laulamasta kuolemaa koskevia lauluja. Olen aina välttänyt sitä, koska olen kokenut kuoleman tosi ahdistavana asiana. Olen halunnut esimerkiksi vaihtaa rivejä laulusta sen vuoksi. That was then.''

Ressu Redford

Vaikka kropassa alkaa pieniä kolhuja jo tuntua ja kuolemallekin on tehty yksi laulu, Ressu aikoo yhä painaa kaasua pääsuoralla ja tulla mutkiin isolla vaihteella.

– Monet unelmani ovat toteutuneet ja nykyinen tilanteeni on mahtava: fanit laulavat uusia sekä vanhoja biisejä. Eläkkeelle en jää koskaan. Never gonna happen. Sairastumista en pelkää, koska huomenna saatan kaatua rappusissa tai ajaa kolarin. Kaikkea voi tapahtua, ja onkin tapahtunut. Siksi vaihdoin kitkarenkaat nastoihin.

Ressu asuu turkulaisessa omakotitalossa. Arkiolohuoneessa on hyvä olla ja katsella ulos, soittaa kitaraakin. – Toisessa olohuoneessa ei ole kukaan koskaan. Kyllä tää iso tölli yhdelle ihmiselle on.

Esa Pentti Juhani Mäkelä eli Ressu Redford

  • Syntyi: 30. heinäkuuta 1961 Turussa

  • Asuu: Turussa

  • Perhe: naisystävä ja kaksi aikuista poikaa

  • Harrastaa: padelia, salilla käymistä

  • Ajankohtaista: uusi albumi Hölmö sydän julkaistaan 29.10.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
2 kommenttia