Minä, minä, minä
Kulttuuri
Minä, minä, minä
Elokuva | Charlie Kaufmanin työt kuvaavat maailmaa aina itsen kautta. Uusi Anomalisa pyörii visusti tekijänsä oman navan ympärillä, kuten nämä viisi edeltäjässäänkin. 
Julkaistu 21.3.2016
Image

Being John Malkovich ja elämänhallinta

Being John Malkovich on kauhukertomus kontrollin menettämisestä. Päähenkilö Craig Schwartz löytää toimistostaan portaalin näyttelijä John Malkovichin päähän. Kaufmanin ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus on valmiin auteurin työ. Kuten kaikessa ehdoton kirjoittaja, myös päähenkilö Schwartz haluaa pitää juttunsa omanaan. Kun eläinhullu vaimo löytää tunnelin Malkovichiin, turva ympäriltä alkaa luhistua.

Human Nature ja vietit

Tohtori Bronfman opettaa apinoiden kasvattamalle Puffille länsimaista tapakulttuuria ja haksahtaa ranskalaiseen assistenttiinsa. Human Naturessa kaikki vetävät roolia. Bronfman on pidättyvä akateemikko, vaikka paneskelee ympäriinsä, vaimo Lila ajelee karvansa täyttääkseen kauneusihanteet, domestikoitu Puff myy salaa itseään sivukujilla, eikä assistentti ole oikeasti Ranskasta.

Adaptation ja oma ääni

Adaptationin päähenkilö, käsikirjoittaja Charlie Kaufman (Nicolas Cage), kysyy: ”Onko päässäni yhtään alkuperäistä ajatusta?” Kaufman hakee teksteissään omaa ääntään ja aprikoi, voiko maailmasta sanoa mitään uutta ja kiinnostavaa? Kerta toisensa jälkeen katse kääntyy takaisin itseen.

Tahraton mieli ja muisti

Joel eroaa Clementinestä ja tilaa muistinpyyhinnän. Proseduurin aikana hän tulee katumapäälle. Paras tarinan rakenne on yleensä se, jota katsoja ei tiedosta. Kaufmanin elokuvissa rakenne on tarinaa, muoto sisältöä. Tahraton mieli etenee ajassa moneen suuntaan, koska ihmismieli ei rakennu lineaarisesti. Lopputulos on inhimillinen palindromi.

Synecdoche, New York ja maailmanrakennus

Kaufmanin ensimmäinen ohjaustyö uppoaa niin syvälle tekijän sielunmaisemaan, ettei sitä olisi kukaan muu voinut ohjata. Philip Seymour Hoffmanin teatteriohjaaja tekee elämästään näytelmää ja hukkuu sen metakerroksiin yrittäessään ymmärtää maailmaa ja aikaa itsensä kautta. Mieleen tulee James Joycen Odysseus: Historia on painajainen, josta yritän herätä.

Kommentoi »