
Viininviljely leviää pohjoisille leveyspiireille. Yksi syy tähän ovat kylmiin oloihin jalostetut rypälelajikkeet, mutta ilmaston lämpenemiselläkin on osansa asiassa. Tämän myötä kasvaa myös pohjoinen viinimatkailu.
Hyvä kohde retkelle on esimerkiksi Tanskan tärkein viinialue Røsnæs, jossa tehdään 20 prosenttia maan viineistä. Alueella toimii muun muassa Pohjoismaiden suurin viinitila Dyrehøj, joka on voittanut mitaleja kansainvälisissä kilpailuissa. Matkailija voi osallistua opastetule kierrokselle viljelmille ja sen jälkeen vielä viininmaisteluun.
Toinen hyvä kohde on Etelä-Ruotsin Skåne, jossa kulkee jopa oma viinitie (vinvagen.se). Vierailemisen arvoinen paikka alueella on esimerkiksi Ästad Vingård, jossa on hieno kylpylä sekä fine dining -illallisia tarjoava ravintola.
Virossa alan pioneereja on suomalaisomisteinen Luscher & Mathiesen Muhu Veinitalu. Sen ensimmäinen viini valmistui 2016. Tilalla on majoitusta ja ravintola, jonka erikoisuus on tunteja kypsynyt rosvopaisti.
Suomessa viininviljely on pitkälti harrastustoimintaa, mutta tiloihin voi törmätä niin Ahvenanmaalla kuin Kiteellä, jonne Ukonniemen viinitarha istutti ensimmäiset köynnökset 2014.