Apu

Miksi valtion virasto myy kansalaisten henkilötietoja yrityksille? – "Edistämme elinkeinon harjoittamista ja pidämme yhteiskunnan rattaat pyörimässä"

Miksi valtion virasto myy kansalaisten henkilötietoja yrityksille? – "Edistämme elinkeinon harjoittamista ja pidämme yhteiskunnan rattaat pyörimässä"
Valtio ansaitsee 12 miljoonaa euroa vuodessa myymällä henkilötietojamme.

Teit muuttoilmoituksen. Sait heti perääsi energia- ja vakuutusfirmat sekä puhelinoperaattorit tarjouksineen. Mistä ihmeestä ne tiesivät, että olet muuttanut?

Digi- ja väestötietovirasto – viranomainen – myy kansalaisten tietoja firmoille. Sähköyhtiö voi haluta yhteystiedot kaikille tietyllä alueella asuville. Tai kauppakeskus voi ostaa osoitetiedot lähistölle juuri muuttaneille.  

– Tarkoitus on, että toiminnallamme edistetään vaikuttavuutta yhteiskunnassa tietoturvallisesti. Edistämme elinkeinon harjoittamista ja pidämme yhteiskunnan rattaat pyörimässä, johtaja Joonas Kankaanrinne Digi- ja väestötietovirastosta perustelee tietojen myymistä.

– Jos vaikkapa perustetaan uusi kauppakeskus, on hyvä, että se löytää asiakkaita esimerkiksi henkilörekisteristä löydettyjen tietojen avulla. Kaikille on hyötyä siitä, että se menestyy, Kankaanrinne sanoo.

Asiakasyritys ostaa järjestelmän osoitetietoja markkinointiansa varten Postin ja Bisnoden kautta. Nuo yritykset ovat viraston yhteistyökumppaneita.

Yhteistyökumppanit poimivat rekistereistä asiakkaan määrittelemän väestöjoukon ja luovuttavat osoitteet postitusfirmalle, joka välittää asiakasyrityksen mainoskirjeen ostetulle ihmisryhmälle. Asiakasfirma ei itse ole suoraan yhteydessä henkilörekisterin pitäjään. Asiakas ei saa tietää, keille henkilöille ja mihin osoitteisiin heidän kirjeensä menevät.

Jos asiakasfirma on ostanut rekisteristä tietoja, sen on markkinointiviesteissään ilmoitettava osoitelähde.

– Tietosuoja on varmistettu hyvin, Kankaanrinne sanoo.

Muuttoilmoituksen mukana tietosi voivat päätyä vaikka telefirman myyntikäyttöön.

Tiedot myös rakennuksista ja huoneistoista

Digi- ja väestötietovirasto ei ole vielä kaikille tuttu nimi. Se pitää allaan entisen Väestörekisterikeskuksen ja maistraatit, jotka yhdistyivät vuoden 2020 alussa.

Yksityisen sektorille myytävät tietopalvelut tuottavat Digi- ja väestötietovirastolle 12 miljoonaa euroa vuodessa.

– Sen avulla voimme ylläpitää ja kehittää väestötietojärjestelmän palveluita.

Väestötietojärjestelmässä on ajantasaiset henkilötiedot suomalaisista ja Suomessa asuvista henkilöistä. Järjestelmässä on myös henkilöiden ammatit. Lisäksi sieltä löytyvät tiedot rakennuksista, rakennushankkeista, huoneistoista ja kiinteistöistä. Järjestelmässä ei ole puhelinnumeroita.

Teleoperaattorit, pankit, vakuutustoimijat ja energiayhtiöt ovat aktiivisimpien mainostajien joukossa. Myös kaupungit ja kunnat mainostavat paljon muuttajille ja mökkiläisille.

Luovutuskielto – neuvoja täältä

Yli 450 000 ihmistä on kieltänyt tietojensa luovuttamisen. Joka tapauksessa rekisteristä annetaan kaikkien tietoja annetaan laissa säädettyihin tarkoituksiin, kuten pankkitoimintaan.

Koska henkilötietoja on säilötty moniin rekistereihin, luovutuskieltoja pitää tehdä eri rekistereissä erikseen.

Luovutuskiellon voi tehdä ottamalla yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon. Sitä voi lähestyä verkossa, ja sinne voi soittaa, lähettää sähköpostia ja kirjeitä.

Netissä rekisteritietojaan voi tarkastaan Omien tietojen tarkastus -verkkopalvelussa.

Jos haluaa mahdollisimman tarkasti estää tietojensa valumisen ulkopuolisille, kieltoja joutuu tekemään useisiin paikkoihin. Esimerkiksi liikenne- ja viestintäviraston Traficomin rekisteriin voi tehdä tietojenluovutuskiellon.

Puhelinnumeron voi salata oman operaattorin kautta. Markkinointikiellot voi tehdä erikseen Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitolle ja Suomen Telemarkkinointiliitolle.

Julkaistu: 14.10.2020
Kommentoi »