Miksi Saturday Night Live on niin tärkeä televisioinstituutio?
Kulttuuri
Miksi Saturday Night Live on niin tärkeä televisioinstituutio?
Televisio | Saturday Night Live on vaikuttanut televisioviihteeseen enemmän kuin mikään muu yksittäinen ohjelma. Millainen instituutio keski-ikäinen SNL oikein on? Ilkka Pernu
Julkaistu 4.2.2016
Image

Koomikkohautomo

SNL on 40 vuoden ajan koulinut tuntemattomista koomikoista maailmantähtiä. Muun muassa heille SNL on ollut ponnahduslautana:

Chevy Chase (SNL-vuodet 1975-76): Ensimmäisen kauden näyttelijöitä kutsuttiin leikkimielisesti nimellä ”The Not Ready For Prime-Time Players”. Juuri SNL nosti silti monet heistä nopeasti ykköskastiin. Ohjelman legendaariseen alkuperäisjäsenistöön kuuluivat myös John Belushi ja Dan Aykroyd, joiden Blues Brothers -sketsistä tehtiin myöhemmin kokonainen elokuvasarja.

Bill Murray (1977-80): SNL oli Bill Murrayn ammattikoulu sen kaltaisten hölmöjen komediaelokuvien kuin Jurtit, Natsat ja Ghostbusters juroihin päärooleihin. Nyt Murrayn elokuvaura elää uutta kultakauttaan: Sofia Coppolan ohjaama tuore Very Murray Christmas -joulushow on silkkaa SNL:ä.

Eddie Murphy (1980-84): Murphy oli yksi nuupahtaneen SNL-formaatin elvyttäjistä ja yksi sarjan ikimuistoisimmista koomikoista. Heti SNL:n jälkeen hän aloitti nousujohteisen elokuvauran.

Julia Louis-Dreyfus (1982-85): SNL:n jälkeen Louis-Dreyfusilla on ollut kaksi menestyksekästä tv-uraa. 1990-luvulla hän esiintyi Seinfeld-sarjassa, ja viime vuosina Louis-Dreyfusia on työllistänyt komediasarja Veep, jonka poliittisessa satiirissa on vivahteita SNL:stä

Robert Downey Jr. (1985-86): Downey Jr. bongattiin Broadway-näyttämöltä, SNL:een. Ohjelma keräsi heikot katsojaluvut ja Downey Jr. muiden nuorten näyttelijöiden tapaan vaihdettiin toisiin. Tällä hetkellä hän on yksi Hollywoodin parhaiten palkatuista näyttelijöistä.

Tina Fey (2000-2006): Tina Fey oli SNL:n historian ensimmäinen naispääkäsikirjoittaja. SNL:n jälkeen Fey loi oman menestyskomediasarjan 30 Rock, joka kertoi fiktiivisen – huomattavan paljon SNL:ä muistuttavan – sketsishow’n tekijöistä.

Poliittisen satiirin uranuurtaja

Saturday Night Live on ollut edelläkävijä ajankohtaisessa poliittisessa satiirissa, josta on tullut viihdeohjelmien vakiokauraa. Saamme kiittää jopa Putouksen poliitikkovitseistä SNL:ää.

Phil Hartman näytti vuonna 1986 presidentti Ronald Reaganin todellisen nahan. ”Ronald Reagan Mastermind” -sketsissä presidentillä on kaikki valta ja tieto Lähi-idän konflikteista. Todellisuudessa asia oli päinvastaista.

Phil Hartman teki loistavan presidentti-imitaation myös vuonna 1992, kun hänen Bill Clintoninsa hölkkää pikaruokaravintolaan salaa vaimoltaan Hillary Clintonilta. ”Minulla on liuta asioita, joita en kerro rouva Clintonille”, Bill sanoo turvamiehelleen. Ihan pätevä ennustus: kolme vuotta myöhemmin Clinton aloitti seksisuhteen alaisensa Monica Lewinskyn kanssa.

Tina Fey muuntautui vuonna 2008 neljään otteeseen republikaanien varapresidenttiehdokkaaksi Sarah Paliniksi. Hykerryttävä video, jossa Feyn esittämä Palin ja Amy Poehlerin Hillary Clinton kampanjoivat yhdessä seksismiä vastaan, on NBC-kanavan historian katsotuimpia klippejä.

Huumorimusiikkia älykkäästi.

Saturday Night Live tutustutti televisionkatsojat myös musiikki-imitaatioihin, joiden vaikutus Putouksen ja Kingin kaltaisten ohjelmien artistihupailuihin on kiistaton.

Eddie Murphyn yksi parhaista imitaatioista oli laulaja James Brown, jonka maneereja Murphy parodioi Celebrity Hot Tub Party -sketsissä. Siinä Brown on menossa kylpyyn, mutta tekee sen yhtä kiimaisesti kuin olisi lavalla yleisön edessä. Toista pääosaa esittää Murphyn kultaiset speedot.

Vuonna 2006 Justin Timberlake vieraili SNL:ssä vain tekemässä yhden maailmanhistorian hauskimmista musiikkivideoista. 1990-lukujen limaista R&B-muotia imitoinut The Lonely Island -duo (toinen artisti SNL-konkari Andy Samberg) esitti äärimmäisen härskin Dick in a Box -kappaleen.

Saturday Night Live Suomi MTV3:lla 6.2. alkaen.

Kommentoi »