Miksi musiikki hoitaa?

Miksi musiikki hoitaa?
Jo yhteislaulu lisää hyvinvointia ja on tehokasta aivojumppaa.
Julkaistu: 8.8.2018

hyvinvointi

1. Musiikki vaikuttaa ihmiseen vahvasti. Musiikillisia tunne-elämyksiä kokee lähes jokainen, eikä sitä varten tarvitse olla huippumusikaalinen. Musiikki on muinainen tapa välittää viestejä. Äänet kuljettavat mukanaan tunteita.

Musiikin harjoittaminen ja kuuntelu aktivoivat aivojen palkitsemisjärjestelmää. Mieluisana koetun musiikin vaikutuksesta järjestelmä vapauttaa mielihyvää tuottavia aineita verenkierron kuljetettavaksi.

2. Musiikki voi auttaa sairauksien hoidossa. Musiikkiterapiaa on käytetty satojen, jopa tuhansien vuosien ajan. Musiikin on havaittu ennaltaehkäisevän tiettyjä sairauksia, kuten Alzheimerin tautia, ja lieventävän masentuneisuutta sekä kipua. Musiikista on saatu apua muun muassa fibromyalgiaan sekä leikkauksiin ja synnytykseen liittyvään kipuun.

Musiikki ei kuitenkaan ole vaihtoehtohoito, vaan se saattaa tukea muuta hoitoa monessa sairaudessa ja oireessa.

3. Kuulo on nopeiten toimiva aistimme, joten musiikin vaikutukset ovat pikaisia. Jo 20 minuutin pituisen musiikin kuuntelun on havaittu muuttavan kehon toimintaa.

Se vaikuttaa hermostoon ja immuunijärjestelmään lääkkeenomaisesti. Elimistössä vapautuu dopamiinia, oksitosiinia ja endorfiineja. Stressihormoni kortisolin tuotanto vähenee.

4. Musiikkiharrastuksella ei tarvitse pyrkiä virtuoosimaiseen suoritukseen. Esimerkiksi yhteislaulu tai viulun soittelu omaksi iloksi lisäävät hyvinvointia ja ovat tehokasta aivojumppaa.

Lapsuuden soittoharrastuksen uudelleen lämmittäminen tai uuden musiikkiharrastuksen aloittaminen on hyvästä milloin vain. Myös musiikin kuuntelu konserteissa tai äänitteistä tekee hyvää. Oma mielimusiikki on tehokkainta hoitoa.

Asiantuntijana tutkija Liisa Ukkola-Vuoti.

Lisää aiheesta Ukkola-Vuotin kirjassa Musikaaliset geenit. Hyvinvointia musiikista (S & S).

Kommentoi »