Miksi mennä junalla Murmanskiin, Kati Kelola?
Matkailu
Miksi mennä junalla Murmanskiin, Kati Kelola?
Mondon entinen päätoimittaja kirjoitti teoksen maata pitkin matkailusta. Kysyimme hänen reissuvinkkinsä.
Julkaistu 27.6.2021
Mondo

Bussi, juna, henkilöauto, polkupyörä vai kävely?

Kaikki ovat hyviä tapoja liikkua, mutta itse valitsisin junan, sillä rakastan junamatkustamista.

Mikä on paras reitti Suomesta Keski-Eurooppaan lentämättä?

Riippuu siitä, mihin matkustaa. Baltian kautta on paras lähteä itäiseen Eurooppaan, ja samalla voi tehdä hauskoja pysähdyksiä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Jos taas tarkoituksena on mennä läntiseen Eurooppaan, Ruotsin-­reitti on järkevin. Jos pitää pitkistä laivamatkoista, Itämeren yli pääsee Travemündeen.

Olet suositellut junaseikkailua Murmanskiin Venäjälle. Miksi?

Reitillä pääsee kokemaan venäläisen junamatkan tunnelman ja parhaimmassa tapauksessa myös paikallista vieraanvaraisuutta, sillä junassa voi saada kutsun liittyä seuraan maistelemaan zakuskoja. Moni haaveilee Siperian-­junamatkasta, mutta sille ei ehkä tunnu oikein koskaan löytyvän aikaa. Tämän pitkän junareitin voi kokea helposti lähellä.

Mitä kokea Itä-Virossa?

Suosittelen Sipulitieksi kutsuttua reittiä Peipsijärven rannalla. Siellä on vanhauskoisten ortodoksien kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen ja joista voi ostaa mummojen sitomia sipulilettejä. Pysähdy myös tienvarsikojuille maistelemaan suitsukalaa eli savukalaa.

Mistä reissusta itse haaveilet?

Aion vielä joskus lähteä Englantiin pubikävelylle, jolla patikoidaan maaseudun pikkukylästä toiseen ja pysähdellään vanhoissa pubeissa.

Kati Kelola on Mondon entinen päätoimittaja ja nykyinen vapaa toimittaja, jonka tietokirja Vaihtuvia maisemia (Gummerus 2021) antaa vinkkejä maata pitkin matkustamiseen.

Kommentoi »