Mondo

Miksi matkailija kiipeää huipulle, Petri Hallberg?

Miksi matkailija kiipeää huipulle, Petri Hallberg?
Suomen parhaista näköalapaikoista kirjan julkaissut maisemabongari kertoo, mikä korkeissa paikoissa viehättää.
Julkaistu: 31.7.2022

”Kiinnostus korkeille paikoille nousemiseen ja maisemien katseluun lienee syvä­koodattu ihmisiin. Maisema­turismi on ensimmäisiä matkailun muotoja, ja vanhoissa matka­oppaissa kerrotaan usein näköalapaikoista sekä mainitaan, kuinka monen kirkon tornit huipulta näkee.

Suomi on mielestäni erinomainen maa näköalojen bongailuun. Maasto ja maisemat ovat niin erilaisia eri puolella maata, ja vuoden­aikojen vaihtelu tuo vielä oman mausteensa soppaan. Sama maisema voi näyttäytyä hyvin erilaisena kesällä tai talvella.

Mielestäni jokaisen pitäisi käydä kerran elämässä Kolilla. Valinta on ehkä kliseinen, mutta se on maisema, johon muita verrataan. Siellä kannattaa käydä myös Räsävaaran näkö­tornissa, josta komea näköala aukeaa eri suunnasta kuin Kolin huipulta.

Jopa lakeuksien Pohjanmaalla on paikkoja maisemien ihailuun. Lappajärven meteoriitti­kraatterin reunavalli on ainutlaatuinen kohde, johon kuuluvaa Pyhävuorta kutsutaan Pohjanmaan Koliksi. Hienoja ovat myös Lakeaharju, Kurikan Loukajan­vuoren torni ja Simpsiönvuori.

Valitettavan harvassa Suomen korkeassa rakennuksessa on yleisölle avoin näköalapaikka. Aikoinaan niitä rakennettiin muun muassa vesitorneihin, mutta moni on nyt suljettu. Vielä jäljellä olevista Pälkäneen Syrjänharju on erityisen mielenkiintoinen kohde.

Haaveilen nousevani Stuorrahano­aivin tunturille Enontekiöllä. Se on viimeinen Suomessa sijaitseva suojeltu Struven ketjun piste, jossa en ole vieraillut. Maailmalla on myös näköalapaikkoja, joihin olisi hienoa päästä, esimerkiksi Fuji Japanissa ja Corcovado Rio de Janeirossa.”

3 x mieleen jäänyt maisemapaikka

1. ”Oman suosikkimaisemani nimeäminen on todella vaikeaa, mutta jo lapsena vaikutuksen teki Tammelan Kaukolanharju, jonka maisema inspiroi myös Albert Edelfeltiä. Siellä on vanha, idyllinen näkötorni.”

2. ”Jos etsitään Suomen parasta näköalatornia, Aulanko vie mielestäni niukasti voiton. Sieltä puuttuu vain hissi, joka mahdollistaisi torniin nousemisen kaikille.”

3. ”Valitettavasti minulla ei ole ollut tilaisuutta nousta maailmalla kovin monelle näköalapaikalle. Parhaiten mieleen on kuitenkin jäänyt Hongkongin Victoria Peak.”

Petri Hallberg Näköalabongari, joka on kavunnut korkeille paikoille jo vuosikymmeniä. Hallbergin opaskirja ”Suomen huiput” (Karttakeskus 2021) esittelee 80 korkean paikan retkikohdetta kotimaasta.

Kommentoi »