Eeva

Miksi kissa lipoo huuliaan ja istuu sanomalehden päälle?

Miksi kissa lipoo huuliaan ja istuu sanomalehden päälle?
Jokainen kissa on persoonansa, mutta lajityypillä on myös paljon tuttuja käytösmalleja. Jos kissasi osaisi puhua, se kehottaisi sinua lukemaan tämän jutun.
Julkaistu: 28.2.2018

1. Miksi kissa nostaa takapuolensa pystyyn, kun silitän sitä selästä?

Tämä on kissasi tapa näyttää kiintymystään. Se muistuttaa kissaa myös omasta pentuajasta. Emoilla on tapana osoittaa hellyyttä ja pestä pentuja nuolemalla niiden selkää. Kun kissasi nostaa takapuolensa ja häntänsä pystyyn, se ikään kuin helpottaa puhdistustyötäsi, vaikka tarkoituksesi onkin vain silittää.

2. Miksi kissa istuu sanomalehdelleni tai tietokoneen näppäimistölle?

Kissa vaistoaa, että keskityt johonkin muuhun tehtävään. Kun yrität lukea, se istahtaa sanomalehtesi päälle. Kun vastaat sähköposteihin tietokoneella, se kellahtaa näppäimistöllesi. Kissa haluaa huomiotasi, mutta saattaa myös nauttia sanomalehden tai tietokoneen lämmöstä.

3. Miksi kissa kiehnää jaloissa?

Onko kissallasi tapana puskea sinua, kun tulet töistä? Syy on kissan hajurauhasissa, joita on sen suupielissä, päälaella ja hännän tyvessä. Kiehnätessään sinua vasten kissa merkitsee sinut omilla feromoneillaan. Kissalle on tärkeää, että perheenjäsenet ja ystävät tuoksuvat tutulta. Näin se erottaa ystävät vihollisista.

4. Miten kissa voi aavistaa, kun joku perheenjäsenistä tulee kotiin?

Onko kissallasi tapana mennä istumaan ikkunalaudalle tai tepastella ulko-ovelle aina hiukan ennen kuin joku perheenjäsenistä saapuu kotiin? Tämä johtuu kissan poikkeuksellisen hyvistä vaistoista. Se erottaa tutun auton hurinan, ovien kolahdukset ja emäntänsä askeleet pitkän matkan päästä. Jos perheejäsenillä on paljon toistuvia päivärutiineja, kissa saattaa oppia myös niiden järjestyksen.

Kissat kaipaavat hellyyttä ja huomiota siinä missä omistajansakin.

5. Miksi kissa parkkeeraa aina niiden vieraiden luokse, jotka eivät pidä kissoista?

Vaikka kissojen käytös voi vaikuttaa joskus pirulliselta, kaikelle on syynsä. Kun kissa tulee huoneeseen, se tutkailee läpi tilassa olevat ihmiset. Usein kissa pitää uhkaavina niitä ihmisiä, jotka ottavat siihen katsekontaktin tai yrittävät kutsua sitä luokseen. Kissa pitää vaarattomimpana henkilöä, joka yrittää vältellä sitä.

6. Miksi kissa käy päälle, kun yritän silittää sitä?

Tyypillinen tilanne: kissa hyppää syliisi ja alat vaistomaisesti silittää sitä, mutta saatkin palkaksi puraisun. Kissa ei satuta sinua tahallaan. Reaktio voi johtua esimerkiksi säikähtämisestä tai äkillisestä mielenmuutoksesta: kissa haluaa olla sylissäsi, mutta mieluiten rauhassa. Jos kissa vaikuttaa levottomalta tai heilauttaa häntäänsä äkäisesti, sitä ei kannata silitellä.

7. Miksi kissa ramppaa koko ajan ulos ja sisään?

Taasko se naukuu ulko-ovella? ajattelet ja päästät kissan ulos. Viiden minuutin päästä oven takana odottaa sama kaveri. Edestakaisin kulkeva kissa voi raastaa omistajansa hermoja, mutta tällekin käytökselle on syynsä. Ulkona piipahtaminen on kissan työtä: se haluaa käydä tarkistamassa reviirinsä havaitakseen mahdolliset tunkeutujat.

8. Miksi kissa lipoo jatkuvasti huuliaan?

Kun kissa lipoo suupieliään, se saattaa olla jännittynyt. Kissa yrittää vain peittää ahdistuksensa tai pelkonsa huolettoman näköisellä sijaistoiminnolla. Myös turkin nuoleminen voi olla yksi kissan peitereaktioista.

9. Miksi kissa vetää ruokansa pois ruokakupista?

Monella kissalla on tapana poimia ruoka suullaan tai tassullaan pois kupista ja syödä se lopulta lattialta. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että kissan tuntoarat viikset osuvat harmittavasti kupin reunoihin ja häiritsevät ruokailua. Jos ruokaa ei ole paloiteltu, kissan on helpompi tehdä se lattialla.

10. Miksi kissa juo mieluummin kuralätäköstä kuin vesikupistaan?

Kissan tarkka hajuaisti aiheuttaa usein haasteita. Jos sen vesikuppi on pesty astianpesuaineella, tuoksu voi olla liian voimakas. Kuralätäkkö tuoksuu kissan mielestä luonnolliselta. Juomatapoja on kuitenkin yhtä monia kuin lemmikkejäkin. Jotkut kissat juovat suoraan hanasta. Toiset kastavat käpälänsä vesikuppiin ja imevät juoman tassustaan.

Lähde: Miten tulkitsen kissaani? / Catherine Davidson (Gummerus)

Lue lisää lemmikeistä:

Kommentoi »