Miksi kannattaa tehdä pizzamatka Italiaan, Luca ja Salla-Maria Platania?
Matkailu
Miksi kannattaa tehdä pizzamatka Italiaan, Luca ja Salla-Maria Platania?
Helsinkiläinen ravintola Forza on päässyt Euroopan 50. parhaimman pizzerian listalle. Paikan ravintoloitsijat kertovat, miksi Italia on pizzamaiden ykkönen ja mistä hyvän pizzerian tunnistaa.
Julkaistu 29.5.2022
Mondo

”Italiassa käytetään tuoreita raaka-aineita, joista me Suomessa voimme vain unelmoida. Esi­merkiksi mozzarella saattaa tulla vain muutaman kilometrin päästä. Myös tekijöiden taso on korkea, ja pizza­leipurit ovat yhtä arvostettuja kuin keittiömestarit.

Italiassa pääsee myös maistamaan samalla reissulla kaikkia pizzan eri variaatioita: napolilaista, roomalaista, levypizzaa, friteerattua pizzaa…. Alueellisista erikoisuuksista mainittakoon panzerotti pugliesi eli pienet friteeratut calzonet, jotka ovat lähtöisin Pugliasta.

Hyvän pizzerian tunnistaa Italiassa siitä, että sinne on kahdeksan jälkeen illalla jonoa. Silloin se on suosittu myös paikallisten keskuudessa. Vain turistit ruokailevat aikaisemmin. Kannattaa myös perehtyä eri oppaisiin. Esimerkiksi Gambero Rosso, 50 Top Pizza ja Michelin-­opas antavat tunnustuksia pizzerioille.

Italiassa olut ja pizza kuuluvat yhteen, vaikka vettä ja limsaa juodaan myös. Yhä useampi ”parempi” pizzeria panostaa nykyään viineihin, ja myös cocktailien ja pizzojen yhdistelystä on tullut suositumpaa.

Jos italialainen kuulisi puhuttavan pizzaetiketistä, hän purskahtaisi nauruun. Pizza kannattaa syödä niin kuin itsestä tuntuu parhaalta. Pyöreästä pizzasta on kuitenkin yleensä tapana leikata ”slaissi”, joka taitetaan kahtia ja syödään käsin.

Muualla Euroopassa hyvää pizzaa saa Iso-­Britanniasta ja erityisesti Lontoosta. Siellä on huima määrä huipputason pizzaleipureiden pizzerioita, jotka ovat saaneet palkintoja Italiastakin. Lontoossa järjestetään myös kovatasoista London Pizza Festival -tapahtumaa.”

3 x hyvä pizzakaupunki Italiassa

Rooma

”Napolilaisen pizzan varjoon jäänyt roomalainen pizza on herännyt uuteen eloon. Käy esimerkiksi L’Elementaressa tai Seu Pizza Illuminatissa Trasteveressa. Muita hyviä pizzerioita ovat Qvinto Tor di Qvinto ja legendaarinen Bonci Vatikaanin kulmilla.”

Napoli

”Moni kaupungin pizzaleipuri tekee pizzaa jo kolmannessa sukupolvessa, ja siihen suhtaudutaan rakkaudella. Hinnat ovat yhä erittäin kohtuulliset. Hyviä pizzerioita Napolissa ovat esimerkiksi Francesco & Salvatore ja Concettina ai Tre Santi.”

Milano

”Kun Napolissa ja Roomassa tehdään pizzaa sielulla ja sydämellä, Milanossa kaikkeen lisätään ripaus tyylikkyyttä. Trendikkäissä pizzerioissa, kuten Dry Milanossa, voi yhdistellä vaikka pizzaa ja cocktaileja.”

Luca ja Salla-Maria Platania

Suomalais-italialainen pariskunta, jonka kirja ”Passione Pizza” (Cozy Publishing 2021) on opas pizzojen maailmaan.

Kommentoi »