Apu

Mikko Leppilampi: ”Pyrin aktiivisesti muistamaan, kuinka etuoikeutettu olen”

Mikko Leppilampi: ”Pyrin aktiivisesti muistamaan, kuinka etuoikeutettu olen”
Aikaisemmin itseään piiskannut näyttelijä on opetellut olemaan läsnä tässä hetkessä. Sen myötä on löytynyt onni.
Julkaistu: 19.2.2021

Mikko Leppilampi on paitsi juontaja ja näyttelijä, myös yrittäjä ja 90-vuotiaan pesulayhtiön uusi osaomistaja. Tällä hetkellä hän työskentelee erityisesti Helsingin Kalasataman Suvilahteen suunniteltavan Suvilahti Event Hub -tapahtumakeskittymän eteen.

Olet aina asettanut itsellesi isoja odotuksia urallesi ja elämällesi. Miksi?

– Aikaisemmin minulla ei ehkä ole ollut taitoa elää hetkessä ja nähdä arvoa asioissa, jotka ovat jo ympärilläni. On myös ollut vaikea luopua odotuksista, joita on vaalinut vuosikausia. Isoin oivallukseni, mikä syvenee edelleen, on ollut vähentäminen. Ei enemmän, vaan syvemmin. Eli vähennän määrällisesti asioita, joihin pitäisi pystyä ja venyä – ja sukellan syvemmin niihin harvalukuisiin, mutta itselleni tärkeisiin asioihin. Silloin saa paljon enemmän. Se on ollut pidempi prosessi, mutta nyt tuntuu jo vähitellen siltä, että sisälläni on ihan erilainen rauha.

– Elämä muuttuu onnellisemmaksi, mitä vanhemmaksi tulee, mutta se ei ole itsestäänselvää. Siihen ei riitä pelkkä iän myötä kasvava numero. Toki tässä tallaillaan jo elämän puolivälissä, joten jäljellä olevien päivien ja viikkojen arvostus vain nousee jatkuvasti. Jos elämästä ei nauti nyt, vielä enemmän tulee menemään ohi.

"Pyrin nyt aktiivisesti näkemään arvoa asioissa, joita minulla jo on olemassa sen sijaan mitä olisi mielestäni pitänyt olla. Tai mitä vielä pitäisi saavuttaa, että se rauha löytyisi."

Olit mukana ylittämässä Atlanttia purjeveneellä 2017. Mitä sen jälkeen on tapahtunut etenkin henkisellä puolella?

– Atlantin yli purjehdus oli itselleni kuin jonkinlainen retriitti. Olen toki aina ollut kiinnostunut itseni henkisestä kehittämisestä. Iän myötä on käynyt helpommaksi hyväksyä itsensä ja elämä sellaisena kuin se on – ja päästää irti siitä "nuoren lupauksen" identiteetistä, josta olen vielä kolmekymppisenäkin yrittänyt lähes väkisin roikkua kiinni.

– Pyrin nyt aktiivisesti näkemään arvoa asioissa, joita minulla jo on olemassa sen sijaan mitä olisi mielestäni pitänyt olla. Tai mitä vielä pitäisi saavuttaa, että se rauha löytyisi. Puskafilosofisesti voisi sanoa, että irtipäästäminen monella tasolla lähtee liikkeelle vasta, kun päästää elämässäkin kirjaimellisesti köydet irti.

Sinua kuvaillaan usein lämpimäksi ja toiset ihmiset huomioonottavaksi. Mistä se kumpuaa?

– On hyvä kuulla, jos näin on. Se merkitsee minulle paljon. Moni asia on päättämisestä kiinni. Esimerkiksi siitä hetkestä, kun kävelen tv-studioon sisään, päätän tehdä oman tonttini vieläkin paremmin kuin aikaisemmin.

– Valmistaudun paremmin kuin koskaan ja päätän ottaa muut huomioon työyhteisössä vielä paremmin kuin ennen. Päätän keskittyä tuomaan energiaa, en viemään sitä. Pyrin aktiivisesti muistamaan, kuinka etuoikeutettu olen, että saan tehdä juuri tätä työkseni. En halua viedä ihmisiltä iloa oman epävarmuuteni vuoksi tai koska voin huonosti. Kun ei keskity vain itseensä, se samalla lisää myös kiinnostavuutta ja karismaa.

Mitä tekisit, jos jonain päivänä peilistä katsoisivatkin toiset, epämiellyttävät kasvot?

– Minulle henkilökohtaisesti isoimpia kirosanoista ovat uhriutuminen ja katkeroituminen. Epävarmana nämä piirteet saattavat lipsahtaa pintaan, oman itsen väheksyntä ja hyväksynnän hakeminen ulkopuolelta. Ja se, että näkee vain epäkohtia eikä osaa olla kiitollinen. Sen sijaan vain ruoskii ja vaatii aina enemmän. Se on ollut minulle iso ongelma.

– Onneksi olen pikkuhiljaa oppinut päästämään siitä irti hyväksymällä itseni ja elämäni sellaisena kuin se on, sekä antamaan paremmin huomiota sen sijaan, että kerjäisin sitä itselleni. Juuri nyt tuntuu siltä, että en tarvitse enää enempää. Elämä on hyvin juuri näin. Pyrin nauttimaan jokaisesta hetkestä ja antaa huomisen tuoda tullessaan mitä sitten tuokaan.

"En mieti enää otsa rypyssä mitä muut ajattelevat, vaan haluan luoda yhteisiä kokemuksia itselleni ja läheisilleni."

Perhe on sinulle selvästi tärkeä voimavara, mutta aiemmin olet ollut tarkka yksityisyydestäsi. Mikä on muuttunut?

– Olen aikaisemmin ajatellut, että minun pitää kontrolloida tarkkaan uskottavuuttani. Mitä ei saa kysyä, mitä ei saa sanoa. Olen rentoutunut sen suhteen tosi paljon. Nyt haluan vain olla kiitollinen ja ylpeä omasta elämästäni sekä läheisistäni. En mieti enää otsa rypyssä mitä muut ajattelevat, vaan haluan luoda yhteisiä kokemuksia itselleni ja läheisilleni.

– Tätä työtä tehdään yleisölle ja tuntuu, että kun avaa hieman vapaammin elämäänsä ja ajatuksiaan, se lisää myös ymmärrystä ja lähestyttävyyttä yleisön silmissä. Toisaalta, on myös hyvä muistaa, että ei ketään kiinnosta minun tekemiseni todellisuudessa suuntaan tai toiseen. Joten rennoin rantein vaan eteenpäin.

Olet luomassa Helsingin Suvilahteen kulttuurillista jättihanketta, joka tuo kaupunkiin ympärivuotisen tapahtumakeskuksen. Miksi tämä on sinulle tärkeää?

– Tämä projekti liittyy Suvilahden alueeseen, koko tapahtumateollisuuteen, kulttuurihankkeisiin ja kaupungin kehittämiseen. Se on yhteinen paikka, josta voidaan tehdä monelle taholle tärkeä ja toimiva. Hanke on ollut käynnissä jo kohta kahdeksan vuoden ajan ja toiminnan käynnistymiseen menee myös vielä pitkään. Se on niin iso osa elämääni, että kyllä tämä on minulle jonkinlainen elämäntyö. Näitä kun tehdään vain yksi.

– Ajattelen silti aidosti, että tämä ei ole mikään sulka, jonka haluan hattuuni. Keskukselle on ollut pitkään iso tarve ja ajattelin aikoinaan, että asiat eivät tapahdu, ellei joku yksinkertaisesti nosta persettä penkistä ja ala toimia. Koin, että minulla on tarvittavaa intoa, ajatusta ja verkostoa lähteä juoksemaan tätä kasaan.

Kerro jokin salaisuutesi.

– Haluan ymmärtää salaisuus-sanan merkityksen sellaisena kuin se on. Ja olla paljastamatta sitä, koska silloin se ei olisi enää salaisuus.

Mikko Johannes Leppilampi

  • Syntyi: 22. syyskuuta 1978 Pälkäneellä
  • Asuu: Espoossa
  • Perhe: Avopuoliso ja tytär
  • Harrastaa jääkiekkoa, golfia, nyrkkeilyä ja monipuolisesti kaikenlaisia lajeja.
  • Ajankohtaista: Karkurit C Morella, Talent ja Superjahti helmikuun alusta MTV3-kanavalla. Kuvaa parhaillaan Ivalon kakkoskautta ja Cristian Rönnbackan Kylmä syli -sarjaa.

Kommentoi »