Apu

Mikko Kuustonen kertoo, miten hänen puolisonsa Hanna Brotherus päätti parisuhdekeskustelun teippirullalla

Mikko Kuustonen kertoo, miten hänen puolisonsa Hanna Brotherus päätti parisuhdekeskustelun teippirullalla
– Itselleni olisi vähempikin riittänyt, mutta eipä ainakaan unohdu, Mikko Kuustonen kuittaa.
Julkaistu: 24.1.2019

Mikko Kuustonen on käynyt terapiassa vuosia ja saanut ammattilaisilta apua tunteidensa käsittelyyn.

– On mielenkiintoista puhua ilman pidäkkeitä sellaisen ihmisen kanssa, jota ei tarvitse millään tavalla miellyttää. Se on terapian viisas lähtökohta: kyse on asiantuntijan läsnäolosta, jossa ei tarvitse varoa sanoja tai pelätä reaktioita. Hyvään terapiasuhteeseen mahtuvat taatusti kaikki tunteet.

Tunteiden kirjo näkyy myös parisuhteessa.

– Kauhistun aina, kun kuulen pariskunnan toteavan, ettei heidän liittoonsa kuulu riiteleminen. Mielestäni on tärkeää oppia riitelemään rakentavasti.

Muusikko näkee tunne-elämän kahden viivan välissä olevana vyöhykkeenä, jolla kommunikaatio on kuuntelevaa ja rakentavaa.

– Sen lisäksi on pimeä alue. Jos ihminen ei tule kuulluksi tai ymmärretyksi, on riski joutua alueelle, josta ei seuraa mitään hyvää. Siellä hallitsee emotionaalinen räyhä.

Toisten tunteet Kuustonen pyrkii ottamaan huomioon antamalla niille tilaa, ei kieltämällä tai ohittamalla.

– Itselläni on rasittava taipumus etsiä ratkaisuja toisten ongelmiin. Usein pelkkä vierellä eläminen ja kuunteleminen riittäisi.

– Mutta jos joku nyt kuvittelee, että minä olen tunteellinen, kannattaisi lounastaa esimerkiksi raskaana olevan tyttäreni kanssa, hän nauraa viitaten viimeisillään olevaan Iina-tyttäreensä.

"Tavalliseen arkipäiväämme mahtuu paljon emootioita"

Kuustosen nykyinen kumppani on tanssija-koreografi Hanna Brotherus. Pariskunta meni viime toukokuussa naimisiin.

– Meidän parisuhteessamme sattuu olemaan niin, että molempien tutkat pyörivät ylikierroksilla; tavalliseen arkipäivään mahtuu emootioita enemmän kuin lääkäri määräisi.

Toisinaan tunnelmien analysointi menee jopa överiksi, mutta parhaimmillaan se ­lisää ymmärrystä. Pariskunta tekeekin yhdessä yritysvalmennuksia, joiden teemoja ovat kohtaaminen ja läsnäolo.

– Se on varsin hauskaa ja puhdistavaa, koska kriittisin yleisö on lavalla, hän nauraa.

Eräänä viikonloppuna Mikko ja Hanna kävivät keskustelun, jonka aikana he pohtivat, mitä asioita heidän pitäisi parantaa parisuhteessaan ja kommunikaatiossa.

– Totesimme, että häikäilemätön suoruus on viisautta, jota ainakin itse tarvitsemme. Jotta asia ei unohtuisi, puolisoni nappasi teippirullan ja kirjoitti tämän teesin metrin korkuisilla kirjaimilla seinään. Itselleni olisi vähempikin riittänyt, mutta eipä ainakaan unohdu.

Lue Mikko Kuustosen koko haastattelu Avusta 4/2019!

1 kommentti