Apu

Mikko Alatalo keskittyy taas keikkailuun: Kohteluni oli raukkamaista ja julmaa

Mikko Alatalo keskittyy taas keikkailuun: Kohteluni oli raukkamaista ja julmaa
Eduskunnan jättävä Mikko Alatalo aikoo palata täyspäiväiseksi keikkamuusikoksi. Keikoille on mukava lähteä ainaisen kiusaamisen lauhduttua.
Julkaistu: 4.4.2019

Haluatko kuulla vitsin?

Miksi Mikko Alatalolla on siniset silmälasit? Koska hän ei näe hyvin.

Vanhan vitsin pääosassa esiintyvät optiset apulaitteet ovat suomalaisen kulttuurihistorian kuuluisimmat.

Kollega ja ystävä Juice Leskinen ihmetteli eläessään jopa keikkalavalla ääneen, miten jollekulle voidaan vittuilla vuosikymmeniä siitä, että hänellä on erikoisen väriset lasit. Ja onhan ihmettely perusteltua.

Silmälasivitsien taustalla on ihminen Mikko Alatalo, jota on totuttu pilkkaamaan asiasta ja toisesta. Miksi?

Sinisiä silmälaseja veivattiin Nyt-liitteen Nousussa ja laskussa -palstalla ylös ja alas vuodesta toiseen, ja Soundin Juho Juntunen teki Alatalosta pilapiirroksia.

Lopulta tapahtui se pahin. Markkinoille työntyi lapsille suunnattu Puuhamaa-mainoslaulu, joka ärsytti muiden muassa Jari Tervoa niin paljon, että hän kertoi haluavansa ostaa koko Puuhamaan saadakseen kappaleen soiton estettyä.

Tragedia yllätti pilkantekoon

Kaikkein synkin aikakausi soolouran varrella koitti 1990-luvun alkaessa, kun Alatalon silloinen vaimo Marja teki itsemurhan. Helposti voisi luulla, että äärimmäisen tragedian hetkellä kritiikki hellittäisi, mutta Alatalolle kävi päinvastoin. Pakinoitsijoiden pilkanteko vain yltyi.

– En tiedä, miksi minulle haluttiin silloin vittuilla. Muutamat ihmiset eivät vain voineet sietää minua.

Vaikka Alatalo painottaakin päässeensä ajoista yli ja toteaa, ettei vastaavaa tarvitse enää kohdata, hän ihmettelee yhä sitä, että miestä haluttiin lyödä juuri silloin, kun tämä oli jäänyt leskeksi ja oli henkisesti valmiiksi huonossa kunnossa.

– Siinä oli sellaista ähäkutti-ajattelutapaa. Jotkut totesivat, että ”onpa hyvä, että elämä tuota koettelee, painetaan vielä lisää päälle”. Se oli raukkamaista ja julmaa, Alatalo toteaa.

Silloin ystävien ja kollegoiden – erityisesti Juice Leskisen ja Harri Rinteen – tuki osoittautui tärkeäksi. Kumpikin puolusti Alataloa julkisuudessa monta kertaa.

Rinne jopa totesi, että kiusaaminen on niin törkeää, että hän tekee lakon.

– Täällä pienessä Suomessa lehdistöllä on tapana ottaa aina tietty henkilö kerrallaan nokittavaksi. Siihen joutuu vuorollaan moni, Alatalo pohtii.

"Olen kääntänyt tämän vitsin voitoksi"

Vaikka Alatalo, 67, on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle sekä levyttämisestä että 16 vuotta jatkuneesta kansanedustajan ammatistaan, hän harkitsee pyörtävänsä ensimmäisen osan päätöksestä.

– Olin luvannut itselleni, etten ikinä enää tee levyä, mutta nyt tämä uusin on myynyt niin hyvin, että täytyy harkita asiaa uudelleen, Alatalo sanoo.

Syntyi levyjä tai ei, muusikkona Alatalo ei ole katoamassa mihinkään. Päinvastoin. Hän on alun alkaenkin aikonut keskittyä eduskuntauran jälkeen entistä enemmän keikkailuun.

Niin, ne siniset lasit. Ne eivät katoa minnekään. Kuuluisa symboli ei ole Alatalolle vain pitkittynyt vitsi vaan myös oma tavaramerkki ja voimavara.

– Mitä tiukemmin niitä on arvosteltu, sitä tiukemmin ne ovat pysyneet päässä. Olen kääntänyt tämän vitsin voitoksi. Olen jakanut vaaleissakin tuhansia sinisiä laseja, ja monet jopa rakastavat niitä ja kyselevät yhä, että mistä niitä saisi. Valitettavasti vastaus on, että ei enää mistään, sillä en enää lähde vaaleissa ehdolle.

Lue koko juttu Avusta 14/2019!

1 kommentti