Mikä ihana kesäkaupunki! Valitsimme Viron Haapsalun kiinnostavat nähtävyydet, kahvilat ja majapaikat
Matkailu
Mikä ihana kesäkaupunki! Valitsimme Viron Haapsalun kiinnostavat nähtävyydet, kahvilat ja majapaikat
Poimimme Viron idyllisen kesäkaupungin helmet. Käyskentele rantapromenadilla, yövy kodikkaassa majatalossa, kokeile parantavaa mutahoitoa ja seikkaile keskiaikaisessa linnoituksessa.

Koe Haapsalussa historian läsnäolo

Haapsalun vanhaakaupunkia hallitsee 1200-luvulla perustettu Piispanlinna (Lossiplats 3). Linnoituksessa on keskiajan historiaa käsittelevä museo sekä tuomiokirkko, joka on akustiikkansa vuoksi suosittu konsertti­paikka.

Linnassa asuu myös Viron tunnetuin kummitus, Valkea Neito eli Valge Daam. Tarinan mukaan eräs tuomioherra salakuljetti rakastajattarensa linnaan kuoripojaksi naamioituna. Kun petos paljastui, neito muurattiin tuomiokirkon seinään. Elo­kuisin täyden­kuun aikaan neidon hahmo ilmestyy kirkon ikkunaan. Silloin Haap­salun valtaavat konsertit, esitykset, näyttelyt ja juhlat.

Venäjän keisari Nikolai II matkusti Haapsaluun junalla Pietarista. Vaikka junat eivät enää kaupunkiin kulje, vanhan rautatieaseman 216 metriä pitkä katettu laituri on näkemisen arvoinen. Asema­rakennuksessa (Raudtee 2) toimii Viron rautatie- ja viestintämuseo, ja ratapihan ulkonäyttelyssä voi tutustua vanhoihin vaunuihin ja vetureihin.

Myös venäläissäveltäjä Pjotr Tšaikovski lomaili Haapsalussa. Hänellä oli tapana istuskella ranta­promenadin penkillä katselemassa joutsenia. Paikalta löytyy säveltäjälle pystytetty muistopenkki (P. Tshai­kovski puiestee). Penkillä voi kuunnella säveltäjän musiikkia, ja siihen on kaiverrettu alkunuotit virolaisesta kansansävelmästä Kallis Mari, jonka melodiaa Tšaikovski käytti kuudennessa sinfoniassaan.

Haapsalun rantapromenadin kaunein rakennus on 1800-luvun lopulla valmistunut Kuursaal. Entisessä kasinossa toimii nyt ravintola.

Kahvittele idyllisesti

Kymmenentuhannen asukkaan Haapsalussa on kokoonsa nähden hämmästyttävän monta hyvää kahvilaa. Yksi suosituimmista on Müüri­ääre kohvik (Karja 7), josta saa tuoreiden leipomoherkkujen lisäksi aamiaista, lounasta ja illallista. Kesäisin annokset voi nauttia kahvilan kukkaisterassilla köynnösruusujen ja syreenipensaiden katveessa.

Hapsal Dietrichillä (Karja 10) on pitkät perinteet. Leipuri Paul Dietrich avasi kahvilan 1900-luvun alussa ja hurmasi heti haapsalulaiset kakuillaan. Neuvostovallan aikana kahvila suljettiin, mutta se avattiin uudelleen vuonna 2013 Dietrichin suvun jäsenten avustuksella. Nykyään Hapsal Dietrich on myös ravintola, jonka ruokalista perustuu lähiraaka-­aineisiin. Muista jättää tilaa kakulle!

Kesäkahvila Kuursaal toimii 1800-luvun lopun puupitsikoristeisessa rakennuksessa ranta­promenadilla (Promenaadi 1). Pietarin yläluokka juhli täällä aikoinaan, ja paikka on yhä Haapsalun kesänvieton keskus. Kahvilan terassilta voi katsella merta ja tsaarinaikaisella ranta­promenadilla käveleviä ihmisiä. Paikka on auki kesäkuusta elo­kuuhun.

Haapsalun mutahoidot ovat houkutelleet matkailijoita jo lähes 200 vuoden ajan.

Koe mudan parantava vaikutus

Haapsalun ensimmäinen mutahoitola avattiin vuonna 1825, ja siellä kävivät niin Länsi-Euroopan porvarit kuin Venäjän keisarisuvun jäsenet. Mutahoitoja voi nykyään kokeilla esimerkiksi Fra Mare -kylpylähotellissa (Ranna tee 2), joka sijaitsee meren rannalla, parin kilometrin päässä keskustasta. Hoidon jälkeen voi rentoutua merivesialtaassa tai lämpimässä ulkoaltaassa.

Remontoidussa kylpylähotelli Hestia Hotel Haapsalu Spassa (entinen Laine Spa, Sadama 9) tehdään perinteisen mutahoidon lisäksi moderneja versioi­­ta. Miltä kuulostaisi automaattinen mutauute-vesi­hieronta tai muta-magnesium-laventeli-jalkakylpy? Allas- ja saunaosastolta on kaunis näkymä merelle.

Majoitu Haapsalussa kodikkaasti

Haapsalulle ovat tyypillisiä perheiden pyörittämät majatalot. Yksi kauneimmista on noin sata­vuotiaassa puu­huvilassa toimiva Lahe Maja (Lahe 7), joka sijaitsee kivenheiton päässä Väikese viigi rand -uima­rannasta. Aamiaisella on emännän leipomaa karask-ohraleipää.

KaksTeist (Karja 12) on kotoisa majatalo vanhankaupungin sydämessä. Ystävällinen palvelu ja vintage­kalusteet hurmaavat. Aamulla vieraat herättelee alakerran leipomosta leviävä tuoreen leivän tuoksu.

Hapsal Dietrich Apartmentsin (Karja 10) jokaisessa asunnossa on parveke tai terassi. Sisustuksessa näkyy virolainen käsityö ja design. Majatalon omistajat pyörittävät samassa rakennuksessa edellä mainittua kahvila-­ravintolaa, Hapsal Dietrichiä.

Haapsun tunnus on kaunis villapitsihuivi.

3 × käsityö-ostokset Haapsalussa

Pitsikeskus

Kaupungin tunnusmerkki on Haapsalun huiviksi kutsuttu ohut, koristeellinen villapitsihuivi, jonka voi vetää vihkisormuksen läpi. Huivien neulomisen taito siirtyy sukupolvelta toiselle. Pitsikeskuksessa (Karja 25) toimii museo-galleria ja käsityömyymälä.

Ehe ja Ehtne

Puutavaraan erikoistuneen käsityökaupan (Karja 4) valikoima vaihtuu usein. Ehe ja Ehtnellä on toimipisteitä myös muualla Virossa, ja täältä löydät maan parhaiden puuseppien käsitöitä leluista huonekaluihin.

Disaini poodista löytyy esimerkiksi paikallisten suunnittelijoiden koruja.

Haapsalu Disaini pood

Taide- ja käsityökauppa (Ehte 4) myy muun muassa paikallisten suunnittelijoiden tekemiä koruja, vaatteita ja astioita. Kädentaitoiset voivat ostaa myös askartelu- ja käsityötarvikkeita.

Ehe ja Ehtne on pieni käsityökauppojen ketju Virossa, ja sillä on liike myös Haapsalussa.

Syö ja juo hyvin

Haapsalun ravintolavalikoimassa on vaihtoehtoja fine diningista pubiruokaan. Moni ravintola panostaa tuoreisiin, paikallisiin raaka-aineksiin, ja kesäkaudella ne houkuttelevat kävijöitä viihtyisillä terasseillaan.

Wiigi Kohvik (Suur-Lossi 25) on nimestään huolimatta ennen kaikkea ruokaravintola, joka tunnetaan kalaruuista ja merenelävistä. Lasitetulta terassilta merelle avautuva maisema on satumaisen kaunis auringonlaskun aikaan.

Italialaistyylinen Kärme Küülik eli ”nopea jänis” sijaitsee puutalossa linnanmuurin kupeessa (Karja 5). Paikan erikoisuus on jäniksenliha. Kokeile vaikka jänis-metsäsienipastaa. Maista myös puu-uunissa paistettuja pizzoja, joiden tekoon henkilökunta sai oppia napolilaisilta kokeilta.

Kaupungin parhaat viinit löytyvät Mulliga ja Mullita -viini­baarista (Karja 16a). Sympaattisen paikan valikoimassa on myös suu­paloja pikkunälkään.

Kommentoi »