Mentolitupakka kiellettiin tänään
Puheenaiheet
Mentolitupakka kiellettiin tänään
Suomalaismepit ovat ärsyyntyneet tupakkayhtiöiden masinoimasta lobbauksesta, jonka tarkoitus on kaataa Eu:ssa valmisteltu uusi, entistä kireämpi tupakkadirektiivi. - Keskustelussa on kyllä koomisiakin sävyjä. Komissiolla ei todellakaan ole toimivaltaa kieltää esimerkiksi lakritsapiippumakeisia, Liisa Jaakonsaari (sd) huokaisee.
Julkaistu 8.10.2013
Apu

Tupakkalainsäädännön muutoksia käsittelevästä direktiivistä on määrä äänestää EU:ssa tänään tiistaina. Parlamentin ympäristö-, kansanterveys- ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan valmistelema kanta rajoittaisi muun muassa mentolitupakoiden ja ohuiden slim-savukkeiden myyntiä sekä lisäisi varoitustekstejä tupakka-askeissa.

Virallisen muotoilun mukaan "tupakkatuotteiden pakkausmerkinnät eivät saa antaa ymmärtää, että toiset tuotteet ovat vähemmän haitallisia kuin toiset tai että tuotteella on myönteisiä terveysvaikutuksia". Direktiiviä on perusteltu sillä, että nuoria halutaan suojata tupakoinnin aloittamiselta.

Äänestystä siirrettiin lakiehdotuksen selkeyttämistarpeen sekä tupakkateollisuuden massiivisen lobbauskampanjan vuoksi. Avussakin (nro 36/13) uutisoitu Philip Morris -yhtiön kampanja, jossa askeihin laitetuista lapuista löytyi valmis palautekaavake mepeille, on poikinut tuhansia viestejä yksittäisille euroedustajille.

Tykitys saattaa kuitenkin kääntyä itseään vastaan; jotkut suomalaismepitkin ovat ärtyneet sähköpostiensa tukkeutumiseen viesteistä.

– Tupakkadirektiivin läpisaaminen on toivottavaa. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että kynnys tupakoinnin aloittamiseen nousee iän myötä selvästi, sanoi Liisa Jaakonsaari (sd) EU-parlamentin Suomen tiedotustoimiston tilaisuudessa.

– Keskustelussa on kyllä koomisiakin sävyjä. Komissiolla ei todellakaan ole toimivaltaa kieltää esimerkiksi lakritsapiippumakeisia, Jaakonsaari huokaisi.

– Tupakka on suurimpia kansanterveydellisiä riskejä, joten direktiivi on tarpeen. Maku- ja slim-tupakat koukuttavat etenkin nuoria, komppasi Satu Hassi (vihr).

Myös Nils Torvalds (r) myönsi direktiivin tärkeyden, vaikka ilmoitti vastustavansa "liiallista säännöstelyä ja turhia asetuksia".

Uudet rajoitukset koskisivat myös sähkösavukkeiden myyntiä. Jatkossa siihen pätisivät samat säännöt kuin lääketuotteiden myynnissä, mutta sähkötupakoita saisi kuitenkin myydä myös muualla kuin apteekeissa.

– Sähkötupakka on hankalampi tapaus. Sähkötupakat saattavat auttaa tupakoitsijoita vähentämään polttamista tai lopettamaan sen kokonaan, mutta toisaalta ne voivat myös olla tupakkateollisuudelle uusi keino houkutella nuoria tupakoinnin aloittamiseen, mepit pohtivat.

Teksti Susanna Luikku

Kuvat European Union 2013 EP

 

Lisäys tekstiin (8.10.13, klo 16:00):

EU-parlamentti on antanut tukensa tupakkadirektiiville, joka muun muassa kieltää mentolisavukkeet

 

Poikkeuksellisen voimakas tupakkateollisuuden lobbaus kuitenkin näkyy parlamentin äänestämissä linjauksissa erilaisina lievennyksinä verrattuna EU-komission esitykseen ja jäsenmaiden näkemyksiin.

Mentoli ja muut makuaineet parlamentti kieltäisi vasta kahdeksan vuoden siirtymäajalla, kun EU-jäsenmaat linjasivat kesällä siirtymäajaksi kolme vuotta.

Ohutsavukkeita parlamentti ei halua pistää pannaan, kuten EU-komissio ja jäsenmaat ovat halunneet. Myöskään sähkötupakan myyntiä se ei rajoittaisi luokittelemalla ne lääketuotteiksi, jotka edellyttävät myyntiluvan.

Parlamentti ja jäsenmaat alkavat nyt neuvotella tupakkakiristysten yksityiskohdista.

Lähde: TS / STT.

Kommentoi »