Apu

"Meillä on ollut koko ajan vahva halu olla ja vanheta yhdessä" Hanna-Riikka Siitosen ja Janne Virtasen viimeinen yhteishaastattelu Avulle

"Meillä on ollut koko ajan vahva halu olla ja vanheta yhdessä" Hanna-Riikka Siitosen ja Janne Virtasen viimeinen yhteishaastattelu Avulle
Julkaisemme Hanna-Riikka Siitosen poismenoa kunnioittaen uudestaan Avussa 3/13 julkaistun Siitosen ja Janne Virtasen yhteishaastattelun. Siitonen menehtyi maanantaina 23.7. kilpirauhassyöpään.
Julkaistu: 26.7.2018

Viimeinen vilkaisu käsikirjoitukseen ennen kuin kamera käy. Avioparin tyypillinen päivä voi tällainenkin: Hanna-Riikka Siitonen, 42, soittaa yöllä miehelleen Janne Virtaselle, 45, ja pyytää kipaisemaan ravintolasta iltapalaa. Jannen ohjaustyöt Uusi päivä -sarjassa ovat päättyneet alkuillasta, ja hänellä on ollut hetki aikaa käydä seuraavan päivän kuvausaikatauluja läpi.

Hanna-Riikka lähtee ajamaan Tampereelle Forssasta, jossa hän on esiintynyt AiA-yhtyeen kanssa Jari Sillanpään konsertissa. Puoliltaöin pari tapaa kakkoskodissaan – tamperelaisessa hotellissa. On hetki aikaa olla kahdestaan.

Helsingissä asuvaa pariskuntaa pitää Tampereella Uusi päivä -sarja, jonka kuvaukset jatkuvat seuraavana aamuna kello seitsemän. Hanna-Riikka on näytellyt sarjassa alusta asti, kaksi ja puoli vuotta. Kun Kotikatu syksyllä päättyi, Janne siirtyi yhdeksi sarjan neljästä ohjaajasta. Hanna-Riikka ja Janne ovat näytelleet aiemmin yhdessä, mutta Uudessa päivässä Janne ohjaa vaimoaan ensimmäistä kertaa.

Kun Janne teki aikanaan lopputyönsä ohjaajan ja näyttelijän välisestä suhteesta, hän tutki myös näyttelijä–ohjaaja-pariskuntia.

– Tällaisia pariskuntia haastatellessani huomasin, että heillä ohjaaminen jää kuvaustilanteessa vähemmälle, sillä parit tuntevat toisensa niin hyvin. Olen tästä samaa mieltä. Jos taas kuvauksissa tulisi riitaa, se voisi olla dramaattisempaa oman vaimon kanssa. Tätä emme ole vielä joutuneet kokemaan, Janne kertoo Uuden päivän studiolla Rantatiellä, jonne hän on saapunut aamun ulkokuvauksista.

Hanna-Riikasta on hyvä, että hän ehti olla sarjassa kaksi vuotta ennen Jannen ohjaustyön alkamista.

– Työ ja roolihahmo ovat minulle jo tuttuja. Jos olisin epävarmempi ja jännittynyt, ongelmia voisi tulla helpommin.

Vaikka pari tekee töitä yhdessä, toisen kyljessä ei kuvauspäivinä ehdi nyhjätä. Nytkin Hanna kipaisee kesken aamupalan alakertaan. Puvustaja on hankkinut Hanna-Riikan roolihahmolle Lisbeth ”Lissu” Kanervalle uusia vaatteita, sillä hahmo tarvitsee uuden puvuston.

– Lissulle on ominaista, että olkapää vilahtaa, Hanna-Riikka naurattaa Jannea hetken kuluttua autossa, joka kyyditsee jo kuvaustiimiä seuraavalle ulkokuvauspaikalle.

Jannen ja Hanna-Riikan urat suomalaisessa viihteessä ovat olleet monipuolisia ja menestyksekkäitä. Hanna-Riikka on tuttu useista musikaalirooleista ja yhtyeistä. Hän on muun muassa toiminut laulunopettajana Idolsissa. Janne on näytellyt useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa.

Romanttinen kohtaaminen

Kaksi työhullua tapasi 10 vuotta sitten näytellessään Turun Vartiovuoren kesäteatterissa.

– Olin Esmeralda-prinsessa, ja Janne näytteli Zorroa. Kaikki muut paitsi näyttelijät huokailevat, että "ah, kuinka romanttista". Näyttelijät ovat vain, että "plaah, miten tavanomainen tarina".

Pari tiesi toisensa tuttujen kautta jo aikaisemmin ja ystävystyi kesän aikana. Projektin päätyttyä molemmat huomasivat kaipaavansa toistensa seuraa. Suhde eteni nopeasti. Reilun vuoden kuluttua Janne pyysi Hannan isältä Matti ”Fredi” Siitoselta perhepäivällisellä tyttären kättä.

– Oli hyvä, että tapasimme aikuisina. Minäkin olin täyttänyt jo 30. Peruspiirteet ja arvot olivat muodostuneet, ja olimme molemmat jo hyvin työelämässä mukana, Hanna-Riikka sanoo.

– Ihminen muuttuu ikävuosien 30 ja 40 välillä vähemmän kuin välillä 20–30. Piirteet, joihin toisessa rakastuu, eivät katoa minnekään, mutta saattavat jäädä välillä arjen jalkoihin. Mutta kyllä ne siellä yhä ovat, Janne jatkaa.

Pariskunnan avioelämä on sujunut ilman suuria kriisejä.

– Meillä on ollut koko ajan vahva halu olla ja vanheta yhdessä, molemmat painottavat.

Isovanhemmat auttavat

Mutta nyt hommiin! Kuvaustiimi odottaa valmiina Tammerkosken kupeessa Ojakadulla, jossa Hannan roolihahmo Lissu asuu. Tai oikeastaan Lissulla on vain oma portti, sillä sisäkuvaukset tehdään studiolla. Paikalla on parikymmentä ääni- ja kameramiestä, maskeeraaja ja Jannen kanssa toimiva apulaisohjaaja.

Tänään kuvataan kaksi kohtausta. Vaikka pakkasta on 10 astetta ja aikataulu tiivis, porukka on hyväntuulista. Molempiin kohtauksiin tehdään parikymmentä ottoa. Jalankulkijat, autot, jyrisevä kuormuri ja kiihtyvä lumisade hidastavat kuvauksia. Hanna on käynyt vuorosanansa läpi vielä hetki sitten vastanäyttelijänsä Tommi Raitolehdon kanssa.

– Se oli siinä, Janne toteaa reilun tunnin kuluttua, kun toinen kohtaus on purkissa.

Hanna kipaisee näyttelijöitä ja ohjaajia kuljettavaan autoon. Muu tiimi on pukeutunut sään vaatimiin toppavaatteisiin, mutta Lissun roolihahmolle ne eivät sovi. Heat padeista eli vaatteiden alle kätkettävistä lämpöpakkauksista huolimatta paleltaa, mutta Hanna hymyilee. Janne kipuaa autoon perässä hetken kuluttua.

– Olen tottunut tällaiseen elämään. Kun muut ovat kumartamassa, minä pyyhin hikeä bussissa matkalla seuraavaan paikkaan, Hanna sanoo.

Hanna-Riikka ja Janne arvelevat elävänsä kiireineen hyvin tavallista lapsiperhe-arkea. Epäsäännölliset työajat onnistuvat Hannan vanhempien Eva-Riitta ja Matti Siitosen ansiosta, sillä he hoitavat englanninkielistä päiväkotia käyvää 6-vuotiasta Vienoa aina tarvittaessa.

– Jotkut voisivat ajatella, että ei tällainen lapsen kanssa onnistu. Me ajattelemme ennemmin, että katsotaan, kuinka käy.

– Vaikka olemme hyviä organisoimaan, niin unohduksia sattuu. Joskus sunnuntai-iltana sohvalla tajuamme, että hei, olemme molemmat seuraavana päivänä pois kaupungista, Hanna kertoo.

Hanna-Riikka Siitonen vuonna 2016.

Vienon syntymä oli molemmille suuri käännekohta.

– Vienon synnyttyä ajatuskeskiö siirtyi itsestä lapseen. Pelko siitä, että itselle tapahtuu jotakin, liittyy lähinnä siihen, miten se vaikuttaisi lapseen, Janne sanoo.

Pari on sopinut, että Vieno jää perheen ainokaiseksi.

– Meillä yhden lapsen politiikka ei liity liikakansoituksen ehkäisemiseen tai ikäkysymykseen. Emme vain jaksaisi käydä prosessia enää uudestaan läpi, Janne miettii.

– Olemme kolmestaan hyvä tiimi. Ainoat lapset kasvavat muita nopeammin aikuisiksi. Olemme yrittäneet viettää lomia muiden lapsiperheiden kanssa, jotta Vieno oppii jakamaan jätskit ja lelut, Hanna jatkaa.

Pari ei kaipaa järjestettyä kahdenkeskistä aikaa, vaan vapaat halutaan viettää Vienon kanssa.

– Pidin viime kesänä kunnon loman ensimmäistä kertaa vuosiin, Hanna virnistää ja toteaa edistyneensä töiden karsimisessa paremmin kuin miehensä.

Janne hymähtää huvittuneena.

– Myönnän, olen työnarkomaani. Vaikka yritän merkitä itselleni vapaita, aina kun tarjotaan jotakin kiinnostavaa, yritän sovittaa sitä aikatauluihin.

– Olisi epäreilua rajoittaa toisen unelmia. Tämä työ vaatii myös sitä, ettei voi erakoitua, vaan on vietettävä aikaa työryhmän kanssa, Hanna jatkaa.

Janne myöntää olevansa joskus mustasukkainen Hannan ajasta.

– Välillä kun Hanna on kiertueella, saatan ajatella, että se viettää enemmän aikaa noiden kuin minun kanssani. Terveellä tavalla mustasukkainen saa olla, mutta sairaalla tavalla ei.

Siivoaminen aiheuttaa riitoja

Studion oleskelutilassa on hässäkkää. On liukuva lounasaika. Ovella vastaan kävelee Mirja Mäkimaa, siis näyttelijä Inka Kallén, joka näyttelee Kotikadusta tuttua lääkärihahmoa myös Uudessa päivässä. Sarjaa on arvosteltu korkeista kustannuksista ja liian alhaisista katsojaluvuista. Erityisesti Kotikadun lopettamisen aikaan sarjan jatkamista ihmeteltiin.

– Minusta sarjaa on arvioitu epäreilusti, sillä sarjoja seurataan monella tavalla. Yksi katsoo ensilähetyksen, toinen seuraa sarjaa netissä, ja kolmas katsoo kerralla monta jaksoa. Viime viikolla sarja pääsi 296 000 katsojalla helposti Ylen kymmenen katsotuimman joukkoon, eikä siihen laskettu melkein 100 000:ta katsomiskertaa netissä. Jos netti ja pikauusinnat lasketaan mukaan, katsojamäärä on sama kuin esimerkiksi Kotikadulla, Janne selventää.

Hän jatkaa, ettei Uusi päivä ole myöskään tolkuttoman kallis tehdä.

– Sarjojen käynnistyskustannukset ovat aina korkeita, kun kaikki pitää rakentaa alusta. Ajan mittaan kustannukset laskevat. Tarinan syventyessä tulee uusia katsojia, jolloin niin sanottu minuuttihinta katsojaa kohti laskee edelleen.

Tänään parilla on ennätyslyhyt päivä, sillä kuvaukset päättyvät jo puoli kaksi iltapäivällä. Hanna-Riikka lähtee ajamaan kohti Helsinkiä, sillä Vienolla on pianokonsertti.

– Meillä riidellään eniten siivoamisesta. Minulle mielenrauhaa tuo, että kotona paikat ovat kunnossa. Janne taas haluaa lähteä aina reissuun, jos kuvauksista on taukoviikko.

– Minun mielestäni Hanna keksii siivoamisen aina järjettömään aikaan. Ja miten se siivoaa! Hän jää aina jynssäämään jotakin ihmeellistä yksityiskohtaa.

Nyt Janne jää vielä Tampereelle. Rantatiellä kuvataan taas huomenna.

Kommentoi »